RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8101|回復: 31
收起左側

TAMIYA AVANTE 復刻值吾值到買

bus338 發表於 2012-4-29 20:12:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,以前玩搖控時,是正宗双星迷,皇蜂,回力刀,怪物大腳八.....

近來突然想買番部車來玩,請問 TAMIYA AVANTE 價錢近三仟元,

加埋控和電變,估計五至六仟元才可玩...

想請教這個價位有什麽熱門選擇,另這車的牙箱已經是舊設計,

如果改用高速無刷摩打,會不會好快就玩定, AVANTE 個樣其實幾靚,.....

FAZZ 發表於 2012-4-29 20:27:50 | 顯示全部樓層
要尼收藏或景品就可以,要尼跑不如買DF-03好過.
william310 發表於 2012-4-29 20:28:27 | 顯示全部樓層
回復 bus338 的帖子

此車是玩懷舊的!我都買了一盒還未砌!
darkotan 發表於 2012-4-29 20:57:07 | 顯示全部樓層
买左,未寄到, 睇到个避震同碳纤维低,就对其他车无晒兴趣。
tiger1 發表於 2012-4-29 21:03:58 | 顯示全部樓層
我話抵,ok
 樓主| bus338 發表於 2012-4-29 21:40:07 | 顯示全部樓層
謝上面各師兄回覆,其實和現代車種比較,

速度可用電變及無刷補救,我想了解是不是車架結構和牙箱構造

頂吾住...?另想買外國優質些的車,在旺角...那間 快X模型是不是最佳選擇...

冇玩甘耐,多多指教.......
Lotus 發表於 2012-4-29 22:12:40 | 顯示全部樓層

双星最騎呢既一部怪物,只能當擺設,因為前油壓太橫,頭禁落去根本彈唔起,是一部仆頭的車,三千銀可買現今高戰鬥力既buggy
根本不值一買,送俾我只會賤賣
tamiyafan 發表於 2012-4-29 22:31:37 | 顯示全部樓層
宜家 d 車一味講求戰鬥力, 架架設計一模一樣, 你抄我、我抄你, 摩打擺前擺後幾mm, 底版窄幾mm 又話新設計, 仲要加埋個死美國 feel 車殼同 d 死人噴火拉花.............嘔! Avante 一架二十年前嘅車, 雖然無戰鬥力, 但佢每一項設計都超越現今, 獨顯個性!
aattaa 發表於 2012-4-30 00:29:44 | 顯示全部樓層
如果買來玩,吾好諗.
如果買來收藏,應該買舊版.
如果貪過引,自已鐘意就得.
alan118 發表於 2012-4-30 00:36:49 | 顯示全部樓層
avante 是用金屬牙差的, 中軸還有珠差, 就算三個輪停晒, 第四個輪仍能轉動. 我覺得牙箱沒有你想像中咁差.
GSXR600 發表於 2012-4-30 00:40:12 | 顯示全部樓層
我就算 買左 都唔捨得玩...
tonykeroro 發表於 2012-4-30 05:30:15 | 顯示全部樓層

如果alan兄係avante車主的話, 我便冇話可說, 因為我吾想抵毀ching架車子~
when u love it, avante 會是好擺設好收藏, but i will prefer CC01 to furnishing
tonykeroro 發表於 2012-4-30 05:35:37 | 顯示全部樓層
GSXR600 發表於 2012-4-30 00:40
我就算 買左 都唔捨得玩...

千祈不要玩, 玩左的話, 你會懷疑自己當初的選擇, 只要你不玩它, 它會永遠是心中最美, 歷久常新的戀人一樣
malosun 發表於 2012-4-30 10:14:08 | 顯示全部樓層
re-release RC cars are mainly for memory, not for performance.

Comparing a 20 years old car with a now one is meaningless.  If you just want to race it, buy a newly design one.
alan118 發表於 2012-4-30 13:57:48 | 顯示全部樓層
回復 tonykeroro 的帖子

tony兄, avante此始終是20多年之設計, 當然存在不少問題, 如轉向不足及起動無力已是沒法改變之事實. 若要用來比賽當然不建議用復刻車,一來唔快, 兩來無parts 賣. 若想試玩另類設計之車子你可考慮.
kennethgo 發表於 2012-5-1 12:20:23 | 顯示全部樓層
我都買咗一架,好正呀!
sin_324 發表於 2012-5-2 00:13:06 | 顯示全部樓層

回復 bus338 的帖子

http://www.youtube.com/watch?v=H88DhhBSYeU
mlee 發表於 2012-5-2 00:39:23 | 顯示全部樓層
Avante is good for old time recape, however, with budget of HKD$3K, there are many good cars out there!  1:10 would be DEX410 a perfect example.  You would be able to pick 1:8 buggys as well: view posts in this forum can help.
yuenchitat 發表於 2012-5-2 17:57:22 | 顯示全部樓層
除非對佢有好深情意結,否則一定唔買,問題唔係性能問題,而係要用三仟蚊買一部好舊款既車,真係好似貴左D。
jypepe 發表於 2012-5-2 18:12:18 | 顯示全部樓層
你要用黎鬥車, 就點都唔會諗呢架
你要用黎一償舊時回憶, 三千銀買架新版就好過八千一萬買架舊版
除非你懷舊到想儲正宗舊版, 過左咁多年, 八千一萬都抵你比啦......