RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5221|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

架車行唔到直線

lwclam 發表於 2012-2-29 00:52:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我部中古車 AM MR-02
估唔到由 2PL 換成 EX-10 會差咁遠?換成 EX-10,我要 trim 右大約44度先叫做行到直線!
唔知有冇其他方法set 番直部車呢?
wing1203 發表於 2012-2-29 00:54:12 | 只看該作者

個中位都差好遠呢........至於要點SET,真係要其他師兄解答了
白鬍子 發表於 2012-2-29 01:09:42 | 只看該作者
回復 lwclam 的帖子

換車!
 樓主| lwclam 發表於 2012-2-29 01:09:50 | 只看該作者
wing1203 發表於 2012-2-29 00:54
個中位都差好遠呢........至於要點SET,真係要其他師兄解答了

之前用 2PL 反而唔駛set 都可以
但換了 EX-10 竟然要set 到咁高
都唔明點解
wing1203 發表於 2012-2-29 01:10:41 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-2-29 01:09
之前用 2PL 反而唔駛set 都可以
但換了 EX-10 竟然要set 到咁高
都唔明點解

下次係車場問下D師兄啦,佢地好有經驗,一定有人知原因的
 樓主| lwclam 發表於 2012-2-29 01:11:24 | 只看該作者
白鬍子 發表於 2012-2-29 01:09
回復 lwclam 的帖子

換車!

唔駛錢咩~乜都換
 樓主| lwclam 發表於 2012-2-29 01:11:43 | 只看該作者
wing1203 發表於 2012-2-29 01:10
下次係車場問下D師兄啦,佢地好有經驗,一定有人知原因的

等下次上去問下人先得
wing1203 發表於 2012-2-29 01:12:39 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-2-29 01:11
唔駛錢咩~乜都換

同佢交換可能唔洗錢
Tat-tat 發表於 2012-2-29 01:55:43 | 只看該作者
如果你而家架車個軚回到中位,左同右都可以去到盡,咁其實係冇問題的。我好求其,得到直,左右冇問題就得。

再唔係你個 Sub-Trim 同 ET1-ST Trim 哩兩個睇睇係唔係 Set 得唔好。
tiger1 發表於 2012-2-29 06:37:37 | 只看該作者
too many variables, very hard to answer on forum
HN577 發表於 2012-2-29 08:43:42 | 只看該作者
我想問下你架車係一手定二手,二手既話可能上手車主因改用FUTABA控係塊AM板到調過個中位,令你宜家改返KO控個中位唔岩
有關AM板較中位之前有好心CHING教左我,你可以試下睇下整唔整得返
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=235452
 樓主| lwclam 發表於 2012-2-29 09:08:22 | 只看該作者
wing1203 發表於 2012-2-29 01:12
同佢交換可能唔洗錢

唔係換,係搶!
 樓主| lwclam 發表於 2012-2-29 09:15:28 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-2-29 01:55
如果你而家架車個軚回到中位,左同右都可以去到盡,咁其實係冇問題的。我好求其,得到直,左右冇問題 ...

其實我都有個問題, 就係轉向好似唔夠, 但有時又會過多
 樓主| lwclam 發表於 2012-2-29 09:16:00 | 只看該作者
tiger1 發表於 2012-2-29 06:37
too many variables, very hard to answer on forum

的確係!! 下次落車場要請教下d 師兄先得
 樓主| lwclam 發表於 2012-2-29 09:20:04 | 只看該作者
HN577 發表於 2012-2-29 08:43
我想問下你架車係一手定二手,二手既話可能上手車主因改用FUTABA控係塊AM板到調過個中位,令你宜家改返KO控個 ...

我架係一手,中古 am mr-02。
你個post 好有用,今晚返去試下先!
可能我真係做得踫踫車多
Tat-tat 發表於 2012-2-29 09:30:27 | 只看該作者
HN577 發表於 2012-2-29 08:43
我想問下你架車係一手定二手,二手既話可能上手車主因改用FUTABA控係塊AM板到調過個中位,令你宜家改返KO控個 ...

個師兄好勁呀, 我完全唔記得左有哩粒掣!
讚!!!
Tat-tat 發表於 2012-2-29 09:44:48 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-2-29 09:15
其實我都有個問題, 就係轉向好似唔夠, 但有時又會過多

你原本個問題暫時 ignore 左佢先, 等你返去 check 下粒掣啦.

就你哩個有時夠轉, 有時唔夠轉來講, 你可以留意翻 幾 樣 野
轉灣時 (前前後後既時間) 會唔會比油太多呢?
點為之比油太多?
1) 你支控既 Hi Point set 幾多? over 100 多數係太多, 一般係幾十左右, 要睇翻架車係咩板
2) 當你個 Hi Point set 岩, 咁比油時會係一下比盡嗎? 一般係比少少, 吊住, 和住油既, 你可自己留意一下

當以上兩樣都冇問題, 咁就向車既 setting 去睇啦:
懸掛係唔係順暢呢?
四條輪胎有冇黏好?
前懸掛會唔會因為有野壞, 而引至虛位太多? 車尾查查柱會唔會灣左?
珠差係唔係滑呢?
會唔會有一粒 bearing 打柴呢?
仲有一樣, servo 入面粒 volume 掣會唔會太舊, 引至個軚真係一時回中, 一時未回中?

如果想知你架車既 setting 要唔要改, 可以每一邊懸掛都影一張清晰既相, 橫向影一張, 車頭正面影一張, 咁其他師兄都可以大約睇到你點 set , 同埋有冇地方可以改善架啦  
 樓主| lwclam 發表於 2012-2-29 11:43:49 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-2-29 09:44
你原本個問題暫時 ignore 左佢先, 等你返去 check 下粒掣啦.

就你哩個有時夠轉, 有時唔夠轉來講, 你 ...

其實個 hi point 應該要set 幾多?點去計呢?咩板意思係咩車? 我架係am mr02
Sunday_Driver 發表於 2012-2-29 12:00:37 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-2-29 11:43
其實個 hi point 應該要set 幾多?點去計呢?咩板意思係咩車? 我架係am mr02

Hi-point, 尼家野真係難!

e.g.
我用掌櫃d車殼, 可以set高 20 ~ 30, 自已d 就set低..
用手撓motor set 低 30 ~ 40, 自己的stock 就set高..
用C Hings d 靚電 又要 set 低 20 ~ 30 ............
set 度揸度就得

Sunday_Driver 發表於 2012-2-29 12:15:25 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-2-29 09:30
個師兄好勁呀, 我完全唔記得左有哩粒掣!
讚!!!

佢同你一樣, 都係A組有獎級數