RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: lwclam
打印 上一主題 下一主題
收起左側

架車行唔到直線

Tat-tat 發表於 2012-2-29 12:15:46 | 只看該作者

唔同板既意思係架車塊電子板: AM, AD and 2.4Ghz

個 Hi Point 响哩幾種板都有少少唔同, 我記得應該係 100, 我架 2.4 就六十幾

你可以枱起部車, 比盡油, 聽住個摩打聲, 然後加, 減個 Hi Point, set 到你拉盡油門, 架車先到極速.

點聽佢去到極速呢?
高速時, 摩打聲係尖 D 既, 細心 D 聽啦

係好原始架啦, 希望佢下一代會加翻個 Hi Point 燈啦 >.<
Tat-tat 發表於 2012-2-29 12:43:38 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2012-2-29 12:15
佢同你一樣, 都係A組有獎級數

應該係個個都一樣, 因為大家都係玩車姐, 哈哈哈哈
 樓主| lwclam 發表於 2012-2-29 12:46:25 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2012-2-29 12:00
Hi-point, 尼家野真係難!

e.g.

好複雜啊

咁我點先知自己set 得岩呢?
 樓主| lwclam 發表於 2012-2-29 12:47:37 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-2-29 12:15
唔同板既意思係架車塊電子板: AM, AD and 2.4Ghz

個 Hi Point 响哩幾種板都有少少唔同, 我記得應 ...

收到!今晚返去試下先
Sunday_Driver 發表於 2012-2-29 12:54:22 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-2-29 12:46
好複雜啊

咁我點先知自己set 得岩呢?

你冇睇最尾果句呢?

如果揸唔度, set 幾多刀係冇用
 樓主| lwclam 發表於 2012-2-29 14:50:51 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2012-2-29 12:54
你冇睇最尾果句呢?

如果揸唔度, set 幾多刀係冇用

因為我唔明...
tiger1 發表於 2012-2-29 16:55:09 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-2-29 09:16
的確係!! 下次落車場要請教下d 師兄先得

咁就成功在望
mclok 發表於 2012-2-29 16:57:14 | 只看該作者
回復 lwclam 的帖子

買2.4G啦
 樓主| lwclam 發表於 2012-2-29 22:59:07 | 只看該作者
 樓主| lwclam 發表於 2012-2-29 22:59:50 | 只看該作者

希望吧~
Tat-tat 發表於 2012-2-29 23:56:25 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-2-29 22:59
影左幾張相,請師兄指教!

基本上架車都可以
先研究一下車尾,似乎冇咩問題,但睇唔到查查彈弓,不過你可以留意下,就係下彈弓我會用硬的,感覺上個尾較定,你可以試試。

想提醒一下,就係你咁樣上倒穿螺絲來上查查板,小心入面電路板會 short 電!

摩打線可以小小改動,就係焊落摩打那邊,我見係由摩打中間焊過去正極同負極,如果有長少少既軟線,最好再焊過,左尾輪指向摩打的焊片,令條線可以走得順暢一點,因為可能會阻礙尾懸掛既行程的。

到車頭啦,兩度杯,都岩,我架 02 都係兩度。條彈弓似係軟,係就冇問題。
塊補強板其實作用不太大,而冄怕佢會阻到懸掛,你留意一下。

睇完就真係好正常,我諗你要睇一睇哩 幾 樣 野啦:
架車用手壓下去既時後,會唔會感覺到有磨住,有就係唔順,應該係少少磨到野都唔會有既。
頭輪左右盡軚,再壓下去既時候,會唔會刮殼,少少都會令到你大細灣。
四條胎有黏好吧嗎? 黏好左係用力都唔會拉開架。

其他既我响 17樓都講過,你 check check 啦。

有咩發現就大家再研究過啦。
Tat-tat 發表於 2012-3-1 00:13:08 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-2-29 22:59
影左幾張相,請師兄指教!

仲有少少,頭胎係幾多度呀? 睇樣有少少似 20。
如果係20 就應該夠

10 度頭,配哩款尾,後驅我覺得有少少滑。
10 度頭可以試試 ATM 的格仔尾,比哩隻直紋咬,或者係 CT 既軟尾胎。
 樓主| lwclam 發表於 2012-3-1 09:28:30 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-2-29 23:56
基本上架車都可以
先研究一下車尾,似乎冇咩問題,但睇唔到查查彈弓,不過你可以留意下,就係下彈弓我會 ...

多謝你分折!!

唔係好明你指摩打線要點走? 係咪粉紅色果條??

四條胎,我係無黏!因為以前玩時無人提過要黏胎,所以一路都無黏到。同埋黏左係咪無得拆架?而家好難搵到mr02 用的車軨!
 樓主| lwclam 發表於 2012-3-1 09:33:16 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-3-1 00:13
仲有少少,頭胎係幾多度呀? 睇樣有少少似 20。
如果係20 就應該夠

幾多度已經唔記得喇~ 太耐了~

你意思係咪即係20 再跟埋我呢款尾就岩用,唔駛換?
Tat-tat 發表於 2012-3-1 09:56:17 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-3-1 09:28
多謝你分折!!

唔係好明你指摩打線要點走? 係咪粉紅色果條??

小弟不才, 只識用小畫家畫,希望你睇得明啦. 張圖係畫哂兩條正負線的, 個灣位我畫得唔好, 最緊要係條線要好 smooth 咁走, 唔會有力頂住摩打/摩打座. 條線長 D 都唔怕, 只要留意下裝左殼後, 唔會壓翻轉頭落個摩打/摩打座度, 同埋唔好刮車輪.

登錄/註冊後可看大圖

黏胎後, 隻軨係唔會再用架啦.
MR-02 既軨同 MR-03 係一樣架, AT* 既軨有唔同直徑: 19, 20 & 21.5mm
唔同 offset: 0度, 1度.....
睇翻你平時用邊款啦
只要你係買 Mini-Z 後驅軨, 咁就岩你架 MR-02 用架啦, 唔怕冇軨賣.
Tat-tat 發表於 2012-3-1 10:04:22 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-3-1 09:33
幾多度已經唔記得喇~ 太耐了~

你意思係咪即係20 再跟埋我呢款尾就岩用,唔駛換?

剛開玩 Mini-Z, 後驅我會建議用:
前 20度
後 10度

20度胎可以 '考慮' 唔黏胎, 但都係黏左好 D
10 度胎一定要黏胎

另外, 可以買套海棉胎試下, 會容易點控制到架車.
 樓主| lwclam 發表於 2012-3-1 10:17:49 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-3-1 09:56
小弟不才, 只識用小畫家畫,希望你睇得明啦. 張圖係畫哂兩條正負線的, 個灣位我畫得唔好, 最緊要係條線要好 ...

明白!! 下次上車場再搞搞條線佢!!

原來同03係互通, 咁就好喇~

仲有想問, 啤鈴會點拆出黎? 因為佢頂得好實, 我試過搵鉗頂佢出黎, 結果個啤鈴條邊就凹左
 樓主| lwclam 發表於 2012-3-1 10:19:01 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-3-1 10:04
剛開玩 Mini-Z, 後驅我會建議用:
前 20度
後 10度

海綿軩要連鈴買?
但我係kws 唔見有除左 awd 賣的海綿軩套裝
Tat-tat 發表於 2012-3-1 10:30:39 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-3-1 10:17
明白!! 下次上車場再搞搞條線佢!!

原來同03係互通, 咁就好喇~

响軨既內側用銀色那些細鉗仔, 一頭插入 bearing 中間個孔, 唔駛鉗, 然後左右遙個鉗, 咁粒 bearing 就會出來架啦.

然後(仍然係軨內側向天, 放响枱面), 用一支直徑大過另一粒 bearing 內孔既棒, 我就用六角批, 插入去中間個孔, 咁米穿唔過既, 用力一推, 咁佢就出來架啦.
Tat-tat 發表於 2012-3-1 10:33:27 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-3-1 10:19
海綿軩要連鈴買?
但我係kws 唔見有除左 awd 賣的海綿軩套裝

去慢你問下
同老闆講你要 Mini-z 後驅用既海棉胎

有時可能係老闆冇放出來, 或者係太細睇唔到 (我成日都睇唔到, 要開口問, 唔知我係唔係眼細睇唔到呢 >.<)