RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7423|回復: 41
打印 上一主題 下一主題
收起左側

(請教) 新手買 Mini-z ....

alvinshum 發表於 2012-2-15 12:28:39 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手想買架車仔玩下, 2.4g mr02 連控請問最平幾錢呢? 同埋係邊間買比較好呢?? 多謝各Ching 解答
casper 發表於 2012-2-15 12:33:01 | 只看該作者
哈哈~~
 樓主| alvinshum 發表於 2012-2-15 13:07:45 | 只看該作者
有咩好笑呢, 師兄?
瘋語飄移 發表於 2012-2-15 13:52:02 | 只看該作者

佢只係笑...1個月有幾單同樣問題,其實番舊文都好易搵!你落KWS睇下萬里極速有無貨啦!如果你想買埋PARTS改車,萬里應該比到更好意見你
keith0203 發表於 2012-2-15 14:31:54 | 只看該作者
萬里亞郭 好好人
Tat-tat 發表於 2012-2-15 14:39:44 | 只看該作者
同一個 page 都已經有人問過, 仲要係新既. 舊既可以話難搵, 我估哩個 post 應該唔難搵掛.
比埋條 link 你, 再有唔明, 就響個 Post 問下, 或者去鋪頭同車場請教下師兄啦

http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... p;page=1#pid2222252
luenfat 發表於 2012-2-15 16:01:40 | 只看該作者
發問題想升級(馬)
casper 發表於 2012-2-15 17:12:20 | 只看該作者
哈哈, 你地真係好心機~~
Tat-tat 發表於 2012-2-15 17:23:17 | 只看該作者
casper 發表於 2012-2-15 17:12
哈哈, 你地真係好心機~~

冇所謂啦,幫到咪幫囉,我都係想多 D 朋友玩 Mini-Z 姐, 嘻嘻 <<<原來係有目的既!
HN577 發表於 2012-2-15 20:46:29 | 只看該作者
02 EX有新車,唔洗下下都係睇開果4款,悶到嘔茄
http://www.kyosho.com/jpn/produc ... l?product_id=108182
卡洛c 發表於 2012-2-15 23:21:13 | 只看該作者

原本我都想開POST問,不過見有人問開我就順便搭單問

我十年前就玩過下D 1/10,好耐冇玩,我諗果個控應該唔o岩Mini-Z啦

睇過下之前D Post雖然睇落AWD好似好玩D,但比人炒貴哂~~

咁所以我想問問MR02同MR02EX同MR03有乜野分別呢?
Tat-tat 發表於 2012-2-16 00:35:16 | 只看該作者
卡洛c 發表於 2012-2-15 23:21
原本我都想開POST問,不過見有人問開我就順便搭單問

我十年前就玩過下D 1/10,好耐冇玩,我諗果個控應 ...

電子野既分別 (希望我冇記錯):
MR-02 > AM (以前有 AD,但而家冇得賣了)
MR-02 EX > 2.4Ghz (唔可以加 Gyro)
MR-03 > 2.4Ghz (可以加 Gyro)

車架:
MR-02 = MR-02 EX
MR-03 係全新車架

車尾既摩打座係可以大家共用既
分別最大係車頭,03 行上搖臂,再加上 Sevro 快左,車身輕左,重心集中左,架車比 02 好彎好多,sensitive 好多。
但係我又覺得其實 02 同 03 比,02 可以話定少少,應該係份頭冇 03 咁 sensitive 啦。如果條 Track 係主要行快灣, 02 唔會輸好多, 但如果係好多又細,又慢既灣, 就會好似掃把佬响石澳道快放大牛一樣, 但係你都會諗到, 架大牛有技術既話,掃把佬都一樣食塵架!
卡洛c 發表於 2012-2-16 01:01:15 | 只看該作者
http://www.kyosho.com/jpn/produc ... l?product_id=108182

想問下上面架野出面有得賣未呢,上星期出去睇果陣好似唔多覺眼?
Tat-tat 發表於 2012-2-16 01:16:44 | 只看該作者
To: 白鬍子  
我講真架, 因為見過 (Mini-Z), 嘻嘻。

To: 卡洛c
我都唔見有哩盒賣,可能仲未有返貨啦,可以等下既,不過哩款花既車殼就早排返過, 兩三個月前左右啦, 而家賣哂啦。暫時仲有另外兩款 HSV 有售 (紅黑&銀藍有日本字),去 慢你 睇下啦,星期一既時候我仲見到。
henry888 發表於 2012-2-16 01:21:12 | 只看該作者
大牛行石澳道真係....踩住大半條線,對頭有巴士都咪話唔牙煙
Tat-tat 發表於 2012-2-16 19:43:56 | 只看該作者
henry888 發表於 2012-2-16 01:21
大牛行石澳道真係....踩住大半條線,對頭有巴士都咪話唔牙煙

所以賽車都係去翻賽車場啦
行街,真係要守法呢。
卡洛c 發表於 2012-2-16 23:54:57 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-2-16 01:16
To: 白鬍子  
我講真架, 因為見過 (Mini-Z), 嘻嘻。

咁我其實係咪03搭支普通控行住先比較好?反正我連控都要再買過~~
Tat-tat 發表於 2012-2-17 00:28:15 | 只看該作者
卡洛c 發表於 2012-2-16 23:54
咁我其實係咪03搭支普通控行住先比較好?反正我連控都要再買過~~

買支普通控,即係 KT-18, 約 $480
買支全新 EX-10 要千多至過二千

首先,你玩 Mini-z 既要求係怎樣呢?
如果未知會唔會長玩,或者覺得佢只係玩具一件,好容易操控,咁我會建議你買 KT-18 去感受一下哩架車仔先。

如果你想認認真真咁去玩,或有興趣參加比賽,咁就一定要買 EX-10 或者係等新款 EX-1 (未知新款 EX-1 會唔會對應 Mini-z), 又或者係二手既 EX-10

KT-18 (約 $480)
http://www.kyosho.com/eng/products/rc/detail.html?product_id=103030

現時新款既 EX-10 Eurus (過二千)
http://www.kopropo.co.jp/sys_en/radios/ex-10-eurus.html
要配 RF-902SM
2.4GHz SS RF Module for MiniZ

登錄/註冊後可看大圖

舊款 EX-10 Helios (哩款 EX-10 KWS 有 for Mini-z 2.4Ghz 既槍連 Module 既原廠套裝賣,約千多元)
http://www.kopropo.co.jp/sys/archives/158
要配 RF-901SM
2.4GHz SS RF Module for MiniZ

登錄/註冊後可看大圖

EX-1 (未知幾錢)
http://www.kopropo.co.jp/sys_en/radios/ex-1.html

kevt2005 發表於 2012-2-17 11:14:22 | 只看該作者
New KO EX1暫時都唔對應mini-z, KO話只係考慮中。我個人覺得唔會係短時間嘅事,因為除非京商出新mini-z底板對應FHSS或者KO整到EX1對應DDS.  京商出FHSS新mini-z車種應該可能性大啲,同時再出埋新底板。我估最快都會係下半年嘅事。
killermomo 發表於 2012-2-17 11:28:55 | 只看該作者
個人認為, 最初想玩 Mini-z 最卡住就係支控, kt-18 又屎過頭, 1 上 10仔, 又好難過得自己個關
所以有兩個咁好既場, 都無法吸引太多人玩......