RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: alvinshum
打印 上一主題 下一主題
收起左側

(請教) 新手買 Mini-z ....

Tat-tat 發表於 2012-2-17 11:34:39 | 只看該作者

講得好! 中哂我諗既 point! 當日如果我要買過支新槍, 真係唔知會唔會玩翻 Mini-z!

比個: Like X 100
killermomo 發表於 2012-2-17 12:42:44 | 只看該作者
回復 Tat-tat 的帖子

師兄太客氣 lu.....
小弟又有諗頭, 下次再有新手問入門野, 就介紹佢地買 mr02 + kt18 套裝
加埋幾粒電, bearing, 珠差....兩千鬆d蚊就開到皮,
咁就容易d 佢地落火坑
你地上面講到咁大陣象.....我諗樓主散左水去 1/10果版 lu.....
Tat-tat 發表於 2012-2-17 12:51:58 | 只看該作者
killermomo 發表於 2012-2-17 12:42
回復 Tat-tat 的帖子

師兄太客氣 lu.....

果然有見地!
最衰 2.4G 既 MR-02 唔多貨,唔係既話哩個真係入門既好選擇!

P.S. 好在我支十仔冇壞到姐,哈哈哈!
卡洛c 發表於 2012-2-17 13:10:37 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-2-17 12:51
果然有見地!
最衰 2.4G 既 MR-02 唔多貨,唔係既話哩個真係入門既好選擇!

我原本都係想要MR02EX果set架咋,不過見未有貨先未買咋

依家睇睇下先發覺個坑愈掘愈大,投資上可能比我以前玩1/10大

初頭係心血來潮想玩番R/C,又睇中D殼同Size比較適合依家的我咋

話說我原本係睇中依款殼

登錄/註冊後可看大圖
killermomo 發表於 2012-2-17 13:45:14 | 只看該作者
回復 卡洛c 的帖子

-__-''我就玩過 Takara 部 drift 就諗住升級玩 mini-z.......
點知一玩就停唔到......
不過相比之下, 1/10 開壇真係兩k幾搞掂, 2手市場又活躍........
所以要設d陷阱引d新人落火坑 hehe
Tat-tat 發表於 2012-2-17 13:49:20 | 只看該作者
卡洛c 發表於 2012-2-17 13:10
我原本都係想要MR02EX果set架咋,不過見未有貨先未買咋

依家睇睇下先發覺個坑愈掘愈大,投資上可能比我 ...

可能你會覺得開始玩既時候, 比既錢差唔多, 但玩落之後, 1/10 一定要用多 D 錢

可以睇睇小弟之前個 Post, 小小感受分享.
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 721&fromuid=586
Yinbb 發表於 2012-2-17 17:49:55 | 只看該作者
killermomo 發表於 2012-2-17 11:28
個人認為, 最初想玩 Mini-z 最卡住就係支控, kt-18 又屎過頭, 1 上 10仔, 又好難過得自己個關
所以有兩 ...

其實KT-18 同D靚控,分別在於邊度呢? 反應? THX
Tat-tat 發表於 2012-2-17 18:03:53 | 只看該作者
Yinbb 發表於 2012-2-17 17:49

1) 同車既 servo and 油門同步性, 又可以睇成反應的靈敏度
2) 線性比例
3) 槍上既軚盤同油門的硬件上的暢順程度
4) 整體可靠性

我自己對於1, 2 和 4 都比較重視:
1 和 2 直接影響你的操控, 如果同步性不足, 那麼你的指令便唔可以及時傳到車上
第4 項, 如果在比賽途中壞了, 絕對影響那一場的成績, 就算之後的比賽可以借到另一支槍, 都會和本身用的有唔同

唔好意思, 我經常都以用於比賽的方向去諗, 請見諒.

卡洛c 發表於 2012-2-20 01:17:15 | 只看該作者
回復 killermomo 的帖子

咁你家陣玩awd定MR多?
vickyrx7 發表於 2012-2-20 06:48:13 | 只看該作者
Yinbb 發表於 2012-2-17 17:49

打個比喻: 如果百領二百蚊TOMY 搖控車果支槍控可以玩1:10或Mini-z 你用吾用
我個人覺得KT18 吾會好得過玩具控好多, 用埋KT18壞既機率較大。收支舊歀EX10連芒早都係一千留下可以考慮

killermomo 發表於 2012-2-20 09:35:26 | 只看該作者

回復 卡洛c 的帖子

我而家有兩部 AWD, 分別係 98mm 同 94mm, 同埋 1部 F1
同埋我都係用 2手 10仔控 law....

samy 發表於 2012-2-20 09:55:12 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-2-17 18:03
1) 同車既 servo and 油門同步性, 又可以睇成反應的靈敏度
2) 線性比例
3) 槍上既軚盤同油門的硬 ...

仲有外形-這点好個人喜好。叧外記憶車輛設定・十仔或ー仔都比KT18只有得ー個記憶為多・如果日後會有多輛Mini-z的話・這就要注意啊!
Yinbb 發表於 2012-2-20 10:28:14 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-2-17 18:03
2) 線性比例
3) 槍上既軚盤同油門的硬 ...

謝謝ching! 咁ex5ur 又點睇呀? 又有無芒組合1/10車用呢?
Yinbb 發表於 2012-2-20 10:28:21 | 只看該作者
vickyrx7 發表於 2012-2-20 06:48
打個比喻: 如果百領二百蚊TOMY 搖控車果支槍控可以玩1:10或Mini-z 你用吾用
我個人覺得KT18 吾會好得過玩 ...

謝謝ching! 咁ex5ur 又點睇呀? 又有無芒組合1/10車用呢?
Tat-tat 發表於 2012-2-20 10:35:30 | 只看該作者
EX5 小弟未用過呢,唔知操控上同十仔有幾大分別。
不過佢都唔平,同埋佢冇得 change module,即係話只可以用响 Mini-z 啦。

我會一係平平地,用 KT-18,一係貴少少,用 EX-10。
EX-5 太雞肋了
vickyrx7 發表於 2012-2-20 23:59:36 | 只看該作者

EX-5同Futaba 2PL 差吾多呔感ex-10呻貴 ex-5呻苯
你揀EX 10定5
卡洛c 發表於 2012-2-21 00:24:30 | 只看該作者
估唔到今日想出手點知第一個問題係冇電賣
Tat-tat 發表於 2012-2-21 00:57:06 | 只看該作者
卡洛c 發表於 2012-2-21 00:24
估唔到今日想出手點知第一個問題係冇電賣

冇電賣咁激!
卡洛c 發表於 2012-3-5 01:37:51 | 只看該作者
想請問EX-10 Helios仲有冇得賣?我見新果款就大把,不過1900+600好似真係好"拿利"

我已經肯定會入架MR03喇,雖然今日見返左Epson HSV SET好吸引
samyukdog 發表於 2012-3-5 21:44:46 | 只看該作者
卡洛c 發表於 2012-3-5 01:37
想請問EX-10 Helios仲有冇得賣?我見新果款就大把,不過1900+600好似真係好"拿利"

我已經肯定會入架M ...

只可以留意二手