RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4934|回復: 23
收起左側

我架 MR-03 正唔正常?

keithlaw 發表於 2011-12-29 13:18:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

Ching 們, 真係唔係好識改 mini-Z, 冇咩資料, 唔同廠又有唔同parts.... 又唔知可唔可以共用....
好亂呀......

我架車 so far 加左 atomic 金屬魔打座, 加左 atomic 查查. 但加左查查之後先發覺原來加唔到damper 上去 = ="

我架車咁樣handling 會唔會怪怪地????
cpkd 發表於 2011-12-29 14:01:23 | 顯示全部樓層

No! It's normal. Not many people add the damper on it.

By the way, I think you should make a better wiring on your motor. It will affact the movement.
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-29 14:12:02 | 顯示全部樓層

Thank you very much for your reply Ching.

I will do the wiring later as I want to make sure everything is right first.

如果唔加damper, 架車條腰會V型wor....因為冇野support 條腰. 同埋冇左條 Spring 回彈咪慢左lor ?
cpkd 發表於 2011-12-29 14:17:31 | 顯示全部樓層
You need to use the chacha spring to adjust.
Tat-tat 發表於 2011-12-29 14:19:32 | 顯示全部樓層
點解你安查查縲絲既位置會有啲藍色既?
塊查查板係唔係貼住個支撐件 (黑色 C 形)
如果你係因為要避開摩打線而升高塊查查板, 咁你應該係要搵過另一個線位, 去避開查查板啦, 而且你而家條摩打線係會頂住個查查向前既活呢, 可以考慮由查查板中間穿出來.

另外, 查查係需要落油, 睇相就唔知你有冇落啦. 唔係潤滑油啊, 我一般會用油壓油.

樓主| keithlaw 發表於 2011-12-29 14:53:13 | 顯示全部樓層
Tat-tat 發表於 2011-12-29 14:19
點解你安查查縲絲既位置會有啲藍色既?
塊查查板係唔係貼住個支撐件 (黑色 C 形)
如果你係因為要避開 ...

咁都比 Ching  你睇到我冇落油. 我唔係唔落呀...我係覺得架車好唔對路所以問一問先ja.

如果 塊查查板貼住個支撐件 (黑色 C 形) 的話, 塊查查板就唔會成水平, 會向左下, 仲會壓偏埋下查查既彈簧, 又係好唔對路, 所以墊高佢.

唔知pack 野本身係唔係畀 MR-02用, Atomic 畀埋MR-03所以唔係好對路...
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-29 14:58:05 | 顯示全部樓層
睇下
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-29 14:59:43 | 顯示全部樓層
cpkd 發表於 2011-12-29 14:17
You need to use the chacha spring to adjust.

Chacha spring is not adjustable....
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-29 15:00:26 | 顯示全部樓層
未試過玩玩具玩到咁 lost
HN577 發表於 2011-12-29 15:22:38 | 顯示全部樓層
回復 keithlaw 的帖子

He means that u should try different hardness of chacha spring
HN577 發表於 2011-12-29 15:27:17 | 顯示全部樓層
同埋你應該裝錯左,果兩粒藍色係係執查查板上面的
http://www.rcatomic.com/atomic/i ... uemart&Itemid=1
Tat-tat 發表於 2011-12-29 15:28:26 | 顯示全部樓層
唔好意思, 我未用過哩款摩打座, 唔知佢咁高又冇得校.
我用嗰啲係舊款, 查查柱可以校高底.

等我又諗吓你咁既情形可以點搞先.
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-29 15:34:03 | 顯示全部樓層
HN577 發表於 2011-12-29 15:27
同埋你應該裝錯左,果兩粒藍色係係執查查板上面的
http://www.rcatomic.com/atomic/index.php?page=shop.pr ...

Ultimate Damper and Anti-roll equiment for the rear suspension or MR-02, MR-015 <---- 好明顯係MR-02 用既 Orz

同埋你應該裝錯左,果兩粒藍色係係執查查板上面的 <----- 如個係咁, 下查查條彈簧會"貶"左
HN577 發表於 2011-12-29 16:44:26 | 顯示全部樓層
其實大前題係:以你個裝法,個查查FUN唔FUNCTION到,得既話咪唔洗理佢
唔洗一定要跟哂說明書裝架,我用ATOMIC 90MM座玩03隻查查都要用另外既砌法先FUNCTION到
Tat-tat 發表於 2011-12-29 17:44:07 | 顯示全部樓層
03 同 02 嗰個位既高/厚度應該係一樣, 所以冇問題.

我覺得可能既原因, 好似係摩打座放查查柱既臂太高, 跟本唔適合用响查查, 只啱用响彈弓避震.
嗰個位咁少, 真係比你搵到條超短彈弓都冇用, 因為行程跟本唔夠.

要諗諗計先得

不如拆散條臂, 影張相睇睇 (臂, 摩打座), 睇下有冇位可以偷啦.
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-29 17:50:59 | 顯示全部樓層
Tat-tat 發表於 2011-12-29 17:44
03 同 02 嗰個位既高/厚度應該係一樣, 所以冇問題.

我覺得可能既原因, 好似係摩打座放查查柱既臂 ...

摩打座放查查柱既臂太高 <----  又好似講得岩wor.... 咁太高已經係事實,  有咩計??
HN577 發表於 2011-12-29 18:01:07 | 顯示全部樓層
我知點解啦= =你個新款既AR266犘打坐係用呢隻查查
http://www.rcatomic.com/atomic/c ... roduct/AR-278_m.jpg
你睇返佢犘打坐個PAGE,佢個查查板係上係個MOUNT上面,去墊高佢先裝到
http://www.rcatomic.com/atomic/i ... uemart&Itemid=1
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-29 21:16:48 | 顯示全部樓層
HN577 發表於 2011-12-29 18:01
我知點解啦= =你個新款既AR266犘打坐係用呢隻查查
http://www.rcatomic.com/atomic/components/com_virtue ...

係wor!!!!!! 頂!買錯野....勁唔開心
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-29 21:21:30 | 顯示全部樓層
By the way, 我用左金屬魔打座同炭T板, 車高係唔係會低左?因為T板冇原裝膠戈塊咁厚
ttprince 發表於 2011-12-29 21:51:33 | 顯示全部樓層
回復 keithlaw 的帖子

應該有一塊長方形or3角形ge野墊高的