RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6084|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想換支m11x

markpkyou 發表於 2011-10-25 04:09:41 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
其實我都好想知到底 m11x  2xxx 咁貴 同我用緊的 futaba 800蚊的有咩唔同
我好想換支m11x 但係只知道佢貴 拿出來好渣手d 就唔識佢到底多佐d咩功能.
有冇c兄可以教下我. 謝謝
BigCat 發表於 2011-10-25 05:14:10 | 只看該作者
回復 markpkyou 的帖子

新手不太識合用 M11X , 因為太多功能 , 如果想升級不如換 MT4 , 我用緊非常好用
 樓主| markpkyou 發表於 2011-10-25 05:36:55 | 只看該作者
咁mt4同我e加用緊0既新手控有咩唔同呢!?
Long2010 發表於 2011-10-25 08:40:48 | 只看該作者
回復 markpkyou 的帖子

More functions but u won't use most of them.  

Their ad said that the response rate of M11X is 2ms (using Receiver 451R) .  So it is supposed to be the top class in transmission speed and low latency.  

However, if you use slow speed servos, there is not much advantage of using a top class radio.  Just keep on using your Futaba is alright.
uchifong 發表於 2011-10-25 09:08:40 | 只看該作者

其實冇咩唔同~~~~都係控制前後左右~~~多左ge功能你都唔會用+唔識用~~你亂set野 set錯左仲難攪
KeithTBB 發表於 2011-10-25 09:30:14 | 只看該作者
 樓主| markpkyou 發表於 2011-10-25 14:08:50 | 只看該作者
uchifong 發表於 2011-10-25 09:08
其實冇咩唔同~~~~都係控制前後左右~~~多左ge功能你都唔會用+唔識用~~你亂set野 set錯左仲難攪

多左ge功能你都唔會用+唔識用
可唔可以簡單教下小弟有d咩係c兄你講0既 多左ge功能你都唔會用+唔識用呢?
我就係想知道有咩多佐
因為我真係好想換m11x
 樓主| markpkyou 發表於 2011-10-25 14:11:22 | 只看該作者
KeithTBB 發表於 2011-10-25 09:30
9成新M11X大平賣
http://www.rc-kws.com/redirect.php?tid=11468&goto=lastpost&sid=cdiZqM#lastpost

C兄 我看不到裡邊的圖
我註冊 他說要邀請碼
請問可以給我嗎 謝謝
KeithTBB 發表於 2011-10-25 14:23:19 | 只看該作者
sam42 發表於 2011-10-25 15:24:06 | 只看該作者
慢慢黎~除非你有錢冇地方洗~~就買啦~~M11X 都唔算貴啦~C/P 值好高嫁啦~~
有支M11X 你又要買快SERVO.. 唔係有=冇...
slowerthanyou 發表於 2011-10-25 15:34:16 | 只看該作者
markpkyou 發表於 2011-10-25 14:08
多左ge功能你都唔會用+唔識用
可唔可以簡單教下小弟有d咩係c兄你講0既 多左ge功能你都唔會用+唔識用呢?
...
因為我真係好想換m11x

買啦買啦 you know you want to,  have said as much and is only asking for permission from us with this thread.

If it makes you happy and no financial burden. I say go go go!
chacha 發表於 2011-10-25 15:43:11 | 只看該作者
KeithTBB 發表於 2011-10-25 14:23
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=226280&page=1&extra=#pid2047915

呢支野相信應該賣左
corkscrew 發表於 2011-10-25 15:55:40 | 只看該作者
sam42 發表於 2011-10-25 15:24
慢慢黎~除非你有錢冇地方洗~~就買啦~~M11X 都唔算貴啦~C/P 值好高嫁啦~~
有支M11X 你又要買快SERVO.. 唔係 ...

師兄係咪SAM仔呀?原來你都有玩RC架??
corkscrew 發表於 2011-10-25 15:59:05 | 只看該作者
其實MT4最抵買~千幾蚊已經有好多功能~
pskyng 發表於 2011-10-25 16:02:03 | 只看該作者

個人經驗係, 其實高級與中級控的功能相若, 除了高級控的"接收" 效能有別外(若你真的能感到的話), 更重要的是高級控多以"大moni" 圖表式表達較細緻,以"數字表達在調校的介面較小,在setup 時比較方便.  但隨著你的操控"手指"技術提升. 依靠"輔助"功能及使用機會會相應減小.  (假設你會看manual ,會了解function).  e.g abs,steering -exp , throttle-exp , steering speed, throttle speed 等.  而 新一代的中檔控4pl 的mon 也大了不小, 圖表式調校也多了.

反而上一代的高級控一般比較"重身",e.g m11的重量對新一代的控而言是重了不小. 另外是控的手感及呔環手感. 不同控會有很大的分別. 若換控前能先問問一些師兄拿上手感受一下, 對選擇適合自己的"控"很有幫助.
sam42 發表於 2011-10-25 16:06:52 | 只看該作者
corkscrew 發表於 2011-10-25 15:55
師兄係咪SAM仔呀?原來你都有玩RC架??

Yes~~你係??? 我睇到你頭像張相都 有留意下XD
corkscrew 發表於 2011-10-25 16:22:04 | 只看該作者
sam42 發表於 2011-10-25 16:06

小弟係QOOS既模型版都有吹過下既~~至於頭像果架XR 250, 已經係過去式喇~~
sam42 發表於 2011-10-25 16:25:15 | 只看該作者
corkscrew 發表於 2011-10-25 16:22
小弟係QOOS既模型版都有吹過下既~~至於頭像果架XR 250, 已經係過去式喇~~

哦~~~原來係好好好耐之前吹過水~~~哈哈~~我中學玩到而家30有找幾歲.....中間斷斷續續幾次嚕~~~得閒就約下玩車仔啦~~~我聽晚都去GT300 ~
入返題先~~如果計手感,重量分佈, 我都係4PK...
corkscrew 發表於 2011-10-25 16:44:36 | 只看該作者
sam42 發表於 2011-10-25 16:06

send左pm比你~~
天娜 發表於 2011-10-25 17:02:31 | 只看該作者
sam42 發表於 2011-10-25 16:25
哦~~~原來係好好好耐之前吹過水~~~哈哈~~我中學玩到而家30有找幾歲.....中間斷斷續續幾次嚕~~~得閒就約下 ...

你係啊Sam? 揸子彈?