RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5991|回復: 47
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FF03行唔到直線問題(己有新進展 48#~)

lf2c 發表於 2011-9-4 20:26:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

如題~我架 FF03唔知點解成日都行唔到直線~
行果時個動態出泥係就咁比油果時唔係偏左就偏右~
已係遙控度SET過晒但都係冇用~
同埋轉完灣之後例如轉右咁...轉完右灣之後對前轆
就偏番右面~同樣轉完左邊之後都係一樣情況~
咁唔知關唔關呢樣野事呢???希望有師兄可以幫幫手啦~唔該~
levinw 發表於 2011-9-4 20:28:30 | 只看該作者
YR SERVO SAVER IS DAMAGE, CHANGE A "TOP"SERVO SAVER $40 ...
 樓主| lf2c 發表於 2011-9-4 20:36:01 | 只看該作者
levinw 發表於 2011-9-4 20:41:55 | 只看該作者
OF CAUSE,THE OTHER ONE IN STEERING SYSTEM CHECK ALL THE BALL CUP IS OLD OR NOT, THE OTHER TWO IN DAMPER ,IS IT MOVING FREE N SAME LENGHT,THE OTHER THREE IN SUSPENSION ARM ,IS IT GO UP N DOWN FREELY,HOW ABOUT THE DOWMSTOP?

MY FF03 PRO IS THE SERVO SAVER DAMAGED, THE TAMIYA ALU-BLUE ONE ALWAYS DAMAGE IN INSIDE.....SO CHECK THIS FIRST!!!
levinw 發表於 2011-9-4 20:43:23 | 只看該作者
AR ....THE OTHER 4 IS THE ""PIN"" IS DAMAGE OR NOT?
mathew97726 發表於 2011-9-4 20:59:39 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-9-4 20:26
已係遙控度 ...

終於肯問啦very good
幾時set好架車再出黎玩 等你好耐
 樓主| lf2c 發表於 2011-9-4 21:04:16 | 只看該作者

同埋我試過拆出泥睇下.....
發覺原裝轉向果PART野係鬆鬆地......
感覺好似有D虛位咁.........
咁又唔知會唔會影響到架車行唔直既呢???
同埋如果換金屬轉向會唔會好D呢???
rcracing 發表於 2011-9-4 21:04:33 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-4 20:59
終於肯問啦very good
幾時set好架車再出黎玩 等你好耐

吓.........你又唔係教人,仲要話人""終於肯問啦very good""
成個師父口吻......你得架啦!!
rcracing 發表於 2011-9-4 21:07:01 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-9-4 20:26
已係遙控度 ...

睇下d臂pin有冇事,轉向盃有冇唔順,啤令有冇坏,servo saver有冇坏啦!!
mathew97726 發表於 2011-9-4 21:08:23 | 只看該作者
rcracing 發表於 2011-9-4 21:04
吓.........你又唔係教人,仲要話人""終於肯問啦very good""
成個師父口吻......你得架啦!!

對唔住囉
就係因為我解答唔到,所以好想lf2c兄問各位Ching丫麻
你先係師傅
 樓主| lf2c 發表於 2011-9-4 21:10:09 | 只看該作者
rcracing 發表於 2011-9-4 21:07
睇下d臂pin有冇事,轉向盃有冇唔順,啤令有冇坏,servo saver有冇坏啦!!

咁臂PIN係咪要CHECK下佢直唔直架???
另外啤令同SERVO SAVER要點樣CHECK先知
佢地有冇壞到架???請賜教
rcracing 發表於 2011-9-4 21:18:44 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-9-4 21:10
咁臂PIN係咪要CHECK下佢直唔直架???
另外啤令同SERVO SAVER要點樣CHECK先知
佢地有冇壞到架???請賜教

pin坼出來放係玻璃面look吓佢直唔直.
啤令拆出來用手轉吓佢有冇kick,
servo saver就用手擰吓佢有冇虛位,
或者係轉向盃上下king pin kick都會
rcracing 發表於 2011-9-4 21:20:49 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-4 21:08
對唔住囉
就係因為我解答唔到,所以好想lf2c兄問各位Ching丫麻
你先係師傅

口多冇用架,俾心機睇清楚d說明書,去完日本都學唔到嘢!
mathew97726 發表於 2011-9-4 21:22:47 | 只看該作者
rcracing 發表於 2011-9-4 21:20
口多冇用架,俾心機睇清楚d說明書,去完日本都學唔到嘢!

說明書邊度? 小弟唔知邊度教..
去日本不是學野的我蠢囉ok?
 樓主| lf2c 發表於 2011-9-4 21:28:40 | 只看該作者
rcracing 發表於 2011-9-4 21:18
pin坼出來放係玻璃面look吓佢直唔直.
啤令拆出來用手轉吓佢有冇kick,
servo saver就用手擰 ...

咁check啤令方面係咪要check
呢兩部份既啤令呀???
rcracing 發表於 2011-9-4 21:32:59 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-9-4 21:28
咁check啤令方面係咪要check
呢兩部份既啤令呀???

叻仔,起碼叻过""馬輝"",最少要呢四粒暢順,但係你情况好可能係轉向果part有事,等等!!
rcracing 發表於 2011-9-4 21:36:30 | 只看該作者
 樓主| lf2c 發表於 2011-9-4 21:39:27 | 只看該作者
rcracing 發表於 2011-9-4 21:32
叻仔,起碼叻过""馬輝"",最少要呢四粒暢順,但係你情况好可能係轉向果part有事,等等!!

邊係呢......始終後生可畏呀.......唔好睇小d後生呀
返正題....你講起轉向呢part我試過拆出泥睇過
發現自己輕輕擰下個轉向果時就覺得有d虛位咁.....
咁唔知呢個係咪令架車行唔直既關鍵泥呢???
如果係真既話咁應該點做好呀
 樓主| lf2c 發表於 2011-9-4 21:40:33 | 只看該作者

咁果d最主要係點check法既呢
或者係要check d咩呢???
rcracing 發表於 2011-9-4 21:45:54 | 只看該作者
有冇tol out??時左時右多數要換saver同波頭!!