RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3896|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

油壓避震換油問題?

Chason 發表於 2010-7-12 07:25:53 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
金屬油壓避震無曬油,想買避震油加落去,請問買邊只?幾多號油?
我見網上有好多其他牌子避震油,唔知效果如何,有D喺幾十號,有D幾百號,請師兄指點迷津。
另外避震油喺咪加滿再擰實??定喺需要留部份空間??
emaxxyeung 發表於 2010-7-12 08:09:49 | 只看該作者
睇下比什麼車用?
 樓主| Chason 發表於 2010-7-12 20:47:11 | 只看該作者
2樓既師兄真喺唔知道你喺熱心定喺無聊,如果你覺得無人肯答我所以來湊個熱鬧,咁我多謝你先...
我喺買俾1:14 RC拖頭用噶,唔喺買俾單車、摩托車、火車、水車、風車用既。
無意引起爭執,但總不至於要畫公仔畫曬出腸,哩個咩版大家心照喇 ~
 樓主| Chason 發表於 2010-7-12 20:48:10 | 只看該作者

衷心希望得到師兄們的建設性指導 ~
Jazz_Wan 發表於 2010-7-12 20:55:56 | 只看該作者

3,4樓既ching, 唔知你真係唔識丫定係有心話人, 人地問你係俾d咩搖控車用!!!
rc拖頭, rc拖架, rc巴士, rc密斗等, 有咁多種又有咁擔唔知你想換邊擔同邊支油壓既油呢?

無意引起爭執, 問問題緊係要問出條腸啦, 唔係人地點會明你問緊d咩呀????

請問你有冇用過搜索呢個功能呢???

http://bbs.rc-evo.com/search.php?searchid=372&orderby=lastpost&ascdesc=desc&searchsubmit=yes
fatwah 發表於 2010-7-13 00:33:39 | 只看該作者
3,4樓既ching, 唔知你真係唔識丫定係有心話人, 人地問你係俾d咩搖控車用!!!
rc慢爬, rc快車, rc貨車 ...
Jazz_Wan 發表於 2010-7-12 20:55

B哥.....但係樓主係"拖頭區"問野.....問題自然問拖頭/密斗....
雖然3~4樓既講法真係串D.....AND冇做好功課.....

但問題 http://bbs.rc-evo.com/search.php ... mp;searchsubmit=yes
冇一個係拖頭區答案...最後樓主先出POST(樓主唔好馬後炮呀)

大家都有唔岩....希望有師兄可以解答下....
Jazz_Wan 發表於 2010-7-13 01:21:38 | 只看該作者
B哥.....但係樓主係"拖頭區"問野.....問題自然問拖頭/密斗....
雖然3~4樓既講法真係串D ...
fatwah 發表於 2010-7-13 00:33

用幾多度數,係睇個人須要,正好似摩打都係冇話邊隻最好,睇你既喜好而定,如果有禁過入去睇,一定會知道呢一點
達人 發表於 2010-7-13 01:26:44 | 只看該作者
冷靜啲....................
Jazz_Wan 發表於 2010-7-13 01:28:36 | 只看該作者
雖然3~4樓既講法真係串D ...
fatwah 發表於 2010-7-13 00:33

另外更正返,呢板唔單止討論拖頭,還有RC拖架,RC巴士,RC密斗,咁究竟係邊種?
ytk 發表於 2010-7-13 03:49:07 | 只看該作者
rc慢爬, rc快車, rc貨車 ...
Jazz_Wan 發表於 2010-7-12 20:55

但係以你個想法應該係要問樓主係用邊個型號or邊種類型油壓適合D,而唔係問車種
dazesin 發表於 2010-7-13 12:12:22 | 只看該作者
拖架都有分重定無咁重啦....有d人玩超負荷- -
Jazz_Wan 發表於 2010-7-13 12:22:52 | 只看該作者
但係以你個想法應該係要問樓主係用邊個型號or邊種類型油壓適合D,而唔係問車種
ytk 發表於 2010-7-13 03:49

你連人地問咩都唔知bor, ching, 唔好離題
我更正左喇, 唔知咁樣得唔我呢??
仲有, 我係話2樓既ching問樓主係俾d咩搖控車用, 而唔係我問樓主的, 有錯請更正, 謝謝
肥豬 發表於 2010-7-14 03:19:17 | 只看該作者
2樓既師兄真喺唔知道你喺熱心定喺無聊,如果你覺得無人肯答我所以來湊個熱鬧,咁我多謝你 ...
Chason 發表於 2010-7-12 20:47

嘩, 你好串播, 人地答係問題唔洗咁話人地呀!!!
而家仲要潛埋水
肥豬 發表於 2010-7-14 03:28:21 | 只看該作者
拖架都有分重定無咁重啦....有d人玩超負荷- -
dazesin 發表於 2010-7-13 12:12

識都唔答佢啦, 佢d咁既態度, 我相信好多人都識答. 包括三位神仙哥哥
有勇冇謀 發表於 2010-7-14 10:34:11 | 只看該作者
請 各版友保持良好的討論態度, 無論係問方定係答方, 冇謂的說話不用多講, 回覆簡單直接便可, 敬請留意
有勇冇謀示
 樓主| Chason 發表於 2010-7-15 00:11:14 | 只看該作者
識都唔答佢啦, 佢d咁既態度, 我相信好多人都識答. 包括三位神仙哥哥
肥豬 發表於 2010-7-14 03:28

正如版主所示,我本一心求助,正是搜索無門才不恥下問,論壇有老師傅有新仔,穩唔到或者搜索偏差在所難免,咁咪開口問咯,又唔會少塊肉,咁師兄們唔答我都無你地乎,但前提我覺得唔好信口開河口UP-UP,如果真喺回答我希望喺得到有建設性既回答。
5樓師兄之前都幫我好多,今次距都有講我唔對,但距俾既LINK好似都無一條對得上,我條條入去睇過曬,唔喺越野就喺其他電車,無一條喺涉及拖頭用金屬油壓。咁師兄喺金牌會員都穩唔到,何況我?所以我覺得有時要包容下人地,試問邊個無入行階段,邊個一出來就做大師傅?唔好自己熟悉少少就忘記自己做初哥果陣時....
至于13# 14#楼師兄,如果你覺得我語氣不好,你又何嘗帶著好的語氣來說話呢,誰是誰非誰攪局,不說也罷。
版主請再次容我說最後一句,師兄和老大哥的精神,應該促進發展,而非挫傷後輩積極性。如有冒犯,請多見諒。
Jazz_Wan 發表於 2010-7-15 00:18:22 | 只看該作者
正如版主所示,我本一心求助,正是搜索無門才不恥下問,論壇有老師傅有新仔,穩唔到或者搜索偏差在所難 ...
Chason 發表於 2010-7-15 00:11

我是但搵, 搵到以下website
http://bbs.rc-evo.com/search.php?searchid=497&orderby=lastpost&ascdesc=desc&searchsubmit=yes

我係呢度見到
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=66072&highlight=%B3f%A8%AE%AAo%C0%A3
Jazz_Wan 發表於 2010-7-15 00:20:46 | 只看該作者
宅男 發表於 2010-7-15 21:44:18 | 只看該作者
你唔止一個post係咁
Jazz_Wan 發表於 2010-7-15 00:20

B哥哥d記憶力好好波~~~
Jazz_Wan 發表於 2010-7-15 22:26:15 | 只看該作者
B哥哥d記憶力好好波~~~
宅男 發表於 2010-7-15 21:44

咁岩記得姐