RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: Chason
收起左側

油壓避震換油問題?

宅男 發表於 2010-7-15 22:55:14 | 顯示全部樓層

回復   Chason

第一:你用搜索搵你要既野係較好,但搜索只有50個post,正確來說:係只有15頁以下的文章,更何況係每個區域抽一少部份呢??(而且很多都是最近的post,你要找的可能係喺底咁濟)

第二:于你宜言,可能唔會少左舊肉,但係有人認為這是他們辛苦儲起來的經驗,正所謂:天機不可泄露,更何況這是自己的秘密?佢辛苦找到的經驗可能花上很多時間,但你卻毫無付出,只有不勞而獲,會否有些過份??

第三:點解你一口咬定人地係信口開河??唔通你知道的比他還要多,還要更有用??如是的話,你開post問的意義何在)??而你口中所指的''建設性回答''是如何定義的??難道只有你問人,而沒有人問你??

第四:每個人幫你唔係義務來的,''5樓的師兄之前幫左我很多'',但你可有吸收其經驗??就算真係冇你啱用的post或答案,點解你唔去扒下文就下下事無大小都開post問??

第五:我個人覺得,無論你係論壇係咩級數,都只係象徵著你既經驗累績,而唔係話''金牌會員都搵唔到''你就唔去搵!!你有扒過每個area的文嗎??(我之前都冇,但比人話過,就要去做‧去改)

第六:要人包容之前,你有冇認真去唸過,究竟你點解令人咁火,而且係你有冇努力付出過,正所謂:容忍都有一個限度,要是有的話.人地仲點會咁話你??

第七:人人都有入行的階段,但你新入行就事先扒好文,唸唸人地講既野,而唔係張大嘴巴問依個點做,個個點''簡'',點解你唔做好d功課先上來??

第八:有邊個會想恃住自己係大師傅/師兄就去恃勢凌人??正所謂:一山還有一山高,佢串人之時,總有人睇唔過眼,但係佢串人都係因為佢有exp,但你呢??

第九:既然係你語氣唔好在先,比人話你又有乜出奇???你唔啱在先,仲憑咩去''惡人先告狀''??,係咁既話,人地想教你都走埋一二邊啦!!究竟是誰搞事,大家心知肚明啦~

第十,你講得無錯,師兄同老大哥的精神,係應該互相交流,而唔係挫傷後輩其積極性,但你可有想過,係邊個聊興人地把火,搞到人地見到你都唔理你,如果明知自己得罪人,就唔好再係到加鹽加醋,仲有,做錯事唔係一句''敬請見諒''就可以解決的,你自己好好唸下啦!!

幫你幫到喱到,懶得有人陣間又話我d回答冇建設性(LINK一條):
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... %C0%A3%C1%D7%BE%5C_
Jazz_Wan 發表於 2010-7-15 23:44:00 | 顯示全部樓層
MRX-2 發表於 2010-7-15 23:56:55 | 顯示全部樓層

佢咁多個回覆呢個最有見地。
Jazz_Wan 發表於 2010-7-15 23:58:33 | 顯示全部樓層
佢咁多個回覆呢個最有見地。
MRX-2 發表於 2010-7-15 23:56

過來人, 特別有經驗, good
宅男 發表於 2010-7-16 00:06:45 | 顯示全部樓層
過來人, 特別有經驗, good
Jazz_Wan 發表於 2010-7-15 23:58

都係比你地話得多,其實有批評就會有進步
話說回來:我由貨車版第91頁開始扒緊文,睇到一點出色的post!
chason:你都扒下文啦~~
ytk 發表於 2010-7-16 02:14:26 | 顯示全部樓層
回復 12# Jazz_Wan

可能我表達得唔好,我意思係例星星定係其他廠商出品,相信你都會道兩者設計、原理同校能都有好大分別,所以要知道樓主用緊乜先可以比到意見
Jazz_Wan 發表於 2010-7-16 04:24:03 | 顯示全部樓層
回復  Jazz_Wan

可能我表達得唔好,我意思係例星星定係其他廠商出品,相信你都會道兩者設計、原理 ...
ytk 發表於 2010-7-16 02:14

冇錯, 同意, 不過樓主到而家冇講自己用緊咩