RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5446|回復: 40
打印 上一主題 下一主題
收起左側

關於而家d巴士post

7428 發表於 2010-7-4 00:29:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
真係忍唔住要講!點解而家關於d巴士post全部都咁白痴架,同以前d認真製作真係差得遠~
搞到見襯d post 有"巴士"兩個字都有D驚~!點解會咁架????????
有勇冇謀 發表於 2010-7-4 00:51:48 | 只看該作者

師兄, 咁又唔好咁講, 各人手法, 程度及觀點都唔同, 整巴士的版友可能係年紀很少, 經驗不足, 製作手法比較簡單, 以致製成品效果不太好, 而令其他版友有激烈反應.....
其實大家應該用平常心去對待, 不要因效果唔好就去攻擊, 如果對方係初中學生or小學生, 有咁的成品, 小弟已經非常佩服; 回想當年自己係咁 o既 年紀, 肯定仲係一舊飯咁唔認整....
小弟都明白每次見到d極品真係好震撼, 不過最重要係要有進步, 今次比出一次好, 就已經足好好啦...
Q-pet 發表於 2010-7-4 01:21:40 | 只看該作者
我都覺得雖然好多人問D整巴士等等問題..
而部份成品無咁理想..先有咁多人評論JA..
咁有批評未會有進步既空間囉.
Chason 發表於 2010-7-4 01:31:03 | 只看該作者
工房既FANS咁多,而且家下玩車既人可以後生到你唔信,唔再喺中青年咯,後生細仔都好早起步。
有批評有進步又講的幾實際既,不過唔知道喺咪每個人都接受得到批評;
有D人好似古惑仔咁越戰越勇,有D就挫敗下就轉行玩第樣WO。
我覺得如果喺新仔咪包容多D, 如果喺一早就入來既老屎忽,大家相熟又知道脾氣既,踩踩開下玩笑都無所謂既,個人意見,不當勿插!!
MRX-2 發表於 2010-7-4 08:59:19 | 只看該作者
師兄, 咁又唔好咁講, 各人手法, 程度及觀點都唔同, 整巴士的版友可能係年紀很少, 經驗不足, 製作手法比較簡單, 以致製成品效果不太好, 而令其他版友有激烈反應.....
其實大家應該用平常心去對待, 不要因效果唔好就去攻擊, 如果對方係初中學生or小學生, 有咁的成品, 小弟已經非常佩服; 回想當年自己係咁 o既 年紀, 肯定仲係一舊飯咁唔認整....
小弟都明白每次見到d極品真係好震撼, 不過最重要係要有進步, 今次比出一次好, 就已經足好好啦...
有勇冇謀 發表於 2010-7-4 00:51

咁樣我建議整巴士既朋友出post時要post埋自已既真實年齡,好讓大家作出適當既反應及回覆。
MRX-2 發表於 2010-7-4 09:09:34 | 只看該作者
真係忍唔住要講!點解而家關於d巴士post全部都咁白痴架,同以前d認真製作真係差得遠~
搞到見襯d post 有"巴士"兩個字都有D驚~!點解會咁架????????
7428 發表於 2010-7-4 00:29

只怪佢地整巴士既知識同性知識一樣一知半解....

見到人地整巴士佢又話整,事前有無爬下文先呢?係咪好多野可以邊做邊學呢?有D野整錯左可唔可以改到呢?自已對巴士既結構、動力及縣掛運作原理有無了解過呢?

咩都做左先算咪同攪大人地個肚一樣有排攪囉。
john19961014 發表於 2010-7-4 11:38:55 | 只看該作者
得罪咁講句, 你估個個人一開始整巴士既時候一定十全十美既咩! 我地放上理都係都攞你地D評語等自己部車整到心目中係最好既...
kwcgary 發表於 2010-7-4 11:53:13 | 只看該作者
咁樣我建議整巴士既朋友出post時要post埋自已既真實年齡,好讓大家作出適當既反應及回覆。
MRX-2 發表於 2010-7-4 08:59

你年齡歧視
Noir.KAZE 發表於 2010-7-4 11:56:48 | 只看該作者
得罪咁講句, 你估個個人一開始整巴士既時候一定十全十美既咩! 我地放上理都係都攞你地D評語等自己部車 ...
john19961014 發表於 2010-7-4 11:38

都起碼唔好離譜到用紙黎做殼同車底呱
john19961014 發表於 2010-7-4 12:00:25 | 只看該作者
回復 9# Noir.KAZE
我都好認同你, 用紙黎做殼同車底真係好離譜, 用紙整個D係勞作, 而唔係遙控模型
john19961014 發表於 2010-7-4 12:01:35 | 只看該作者
回復 8# kwcgary
佢邊有年齡歧視?
dg8380 發表於 2010-7-4 12:05:28 | 只看該作者
[分享] 我開每一個post 都係做左底盤先出post,我雖然做左6部巴士出來,每一部開頭我都想做到完美,但其中有一部(珍寶巴士)失敗左 ,我都無正式post出來,我做既巴士唔一定可以出到廠。
Noir.KAZE 發表於 2010-7-4 12:06:34 | 只看該作者
回復  Noir.KAZE
我都好認同你, 用紙黎做殼同車底真係好離譜, 用紙整個D係勞作, 而唔係遙控模型
john19961014 發表於 2010-7-4 12:00

最大問題係.......
有冇心做既問題
我認同第一次整可能會有美中不足既地方
但係離譜到用紙整出黎係完全不能接受
有心做既應該都做好哂資料搜集,爬文
唔係睇完就算,要記低有d咩重點
咁樣先做到一部"唔失禮人"既作品

當然,只講唔做都冇用=.="
jt2106 發表於 2010-7-4 14:56:58 | 只看該作者
都起碼唔好離譜到用紙黎做殼同車底呱
Noir.KAZE 發表於 4-7-2010 11:56

用紙黎做殼同車底都仲死啦,最慘就係咩都用膠紙,真係見到都想嘔…
ivanlee102324 發表於 2010-7-4 17:06:36 | 只看該作者
係lo!!用紙做車低、用四驅車摩打做轉向haha
Jazz_Wan 發表於 2010-7-4 17:42:38 | 只看該作者
最大問題係.......
有冇心做既問題
我認同第一次整可能會有美中不足既地方
但係離譜到用紙整出黎係完 ...
Noir.KAZE 發表於 2010-7-4 12:06

這樣可以反映到小朋友對搖控車的知識貧乏,以為有四個轆就可以行,只著重外觀,這些'夫'淺既思想,(有鬚就認老豆,長髮就係女人),唔識又唔去搵資料,唔問人,用紙整整得靚都冇聲出,最慘係整到錯晒,又肉酸到死
waiyu419 發表於 2010-7-4 18:26:03 | 只看該作者
睇o左工房咁多年到現在,好老實真係靚既似既只有兩架咁大把,其他全部係鬼巴士,真係有比小小心機整都唔會整成咁鬼樣,玩具都唔會用紙整啦,新人,第一次?但我眼見有些會員都玩左幾年唔係第一次整,咪又係咁鬼樣,仲要鬼咁多人讚好,真係整好小小啦,我都好期待有令一架出前一丁咁既神人出現,唔係紙o個架呀~~~以上只係個人意見!!
鐵佬 發表於 2010-7-4 19:57:35 | 只看該作者
睇o左工房咁多年到現在,好老實真係靚既似既只有兩架咁大把,其他全部係鬼巴士,真係有比小小心機整都唔會整成 ...
waiyu419 發表於 4/7/2010 18:26

讚好
sunnyho247 發表於 2010-7-4 20:07:18 | 只看該作者
造巴士都係學生哥嚟,慢慢會進步睇開啲,香港人
鐵佬 發表於 2010-7-4 20:14:41 | 只看該作者
造巴士都係學生哥,慢慢會進步睇開,香港人
sunnyho247 發表於 4/7/2010 20:07

已有好多在職人士造巴士的,睇深入一點啦,香港人.