RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 7428
打印 上一主題 下一主題
收起左側

關於而家d巴士post

Noir.KAZE 發表於 2010-7-4 21:04:26 | 只看該作者
john19961014 發表於 2010-7-4 21:20:32 | 只看該作者
我個人認為都是國產遙控車留下的禍根!
f-16 發表於 2010-7-4 21:44:16 | 只看該作者
用紙黎做殼同車底都仲死啦,最慘就係咩都用膠紙,真係見到都想嘔…
jt2106 發表於 2010-7-4 14:56

我見過一部完全用紙整的巴士(底盤同車身)、咁都算了!!  但竟然用「四驅車」摩打作動力、咁先搞笑。
superchucu 發表於 2010-7-4 22:09:36 | 只看該作者
其實用紙都可以整到好靚....睇番舊玩車相D巴士,都係用紙做,而且都幾靚
dg8380 發表於 2010-7-4 23:48:39 | 只看該作者
睇o左工房咁多年到現在,好老實真係靚既似既只有兩架咁大把,其他全部係鬼巴士,真係有比小小心機整都唔會整成 ...
waiyu419 發表於 2010-7-4 18:26

期待無用架,不如你做一部,一級既出前一丁巴士出來,期待成為事實。其實用紙做都叫嘗試過,好過有小部份人只有吹到天花龍鳳。
chan951130 發表於 2010-7-5 11:39:23 | 只看該作者
這樣可以反映到小朋友對搖控車的知識貧乏,以為有四個轆就可以行,只著重外觀,這些'夫'淺既思想 ...
Jazz_Wan 發表於 2010-7-4 17:42

好過之前無野睇....得個吹
馬輝 發表於 2010-7-5 11:58:27 | 只看該作者
我個人認為都是國產遙控車留下的禍根!
john19961014 發表於 2010-7-4 21:20

i have to disagree with that

chinese made stuff did reach further into the crowd due to comparatively affordable prices

whether something good or bad is still dependent on the user, just like the worsening situation of the players in the war game scene in the few years that chinese guns became abundant as these guns are around 60% of the price of their counterparts from other parts of asia, thus more people could access it, sadly it did include some players that are not mentally good enough to play a good game, and words like what you said flourished in war game circles.

the situation is just the same here, so the blame does not go to the equipment, it goes those who use it.
john19961014 發表於 2010-7-5 12:02:17 | 只看該作者
回復 27# 馬輝
咁...你都岩既
boniface 發表於 2010-7-5 12:07:30 | 只看該作者
回復 27# 馬輝

所以都是雙面刃
waiyu419 發表於 2010-7-5 18:17:29 | 只看該作者
回復 25# dg8380

睇0下你既反應就明點解只有人讚好
dg8380 發表於 2010-7-5 18:31:11 | 只看該作者
回復  dg8380

睇0下你既反應就明點解只有人讚好
waiyu419 發表於 2010-7-5 18:17

哈哈、、、我不是講你,是講緊上年果一個吹水皇,做巴士要有冷氣果位呢?有印象嗎?不過都鼓勵你同大家設計同做出更多巴士出來,等我地在技術層面上既提升,走進國際。
waiyu419 發表於 2010-7-5 18:46:42 | 只看該作者
回復 31# dg8380

本人覺得一架巴士最難做得好就係頭同尾,頭同尾做得似其他野都比較易,底盤果D只要用厚身小小既料,就唔係問題,我冇整過,我都係得個吹字,玩巴士我就真係麻麻,都係鐘意玩拖頭多D
alan0108 發表於 2010-7-5 19:11:27 | 只看該作者
我見過一部完全用紙整的巴士(底盤同車身)、咁都算了!!  但竟然用「四驅車」摩打作動力、咁先搞笑。
f-16 發表於 2010-7-4 21:44

係咪人地無錢JA!

我之到林過可5可行
lyboy 發表於 2010-7-5 20:54:37 | 只看該作者
其實用紙都可以整到好靚....睇番舊玩車相D巴士,都係用紙做,而且都幾靚
superchucu 發表於 2010-7-4 22:09

最近嗰部紙制品我諗企都企唔起.....
就算靚都冇用
宅男 發表於 2010-7-5 22:25:50 | 只看該作者

我知大家可能睇過我既製成品都已經刻骨銘心宜家就等我同大家解釋一下先
其實第一次整,用紙唔會花多錢,又可以吸收到架車係邊到失敗
於我角度而言,巴士唔係師兄話齋''我今朝整,一個月後就落地''
好老實講,其實有時有d好差的地方自己唔會睇得到
post左出來又唔改,真叫人奪命
我第一次整紙巴士,確實係失敗之作
其實一開頭整得就預左浪費
但係你唔吸收下失敗的經驗,又如何進步??
以我為例:個車陣本身係紙都已經用回鋁角
post左有好有壞
我都係比人罵多,不過有時大家睇唔過眼,出口比較狠
我都同意,只要肯改就得啦

另一方面,大家和和氣氣,認真一點,
批評始終都係批評,唔好偏離主題
我好多時睇到d回覆,吹水仲多過比意見
紙巴士確實係行唔通的,我都唔希望再有人步後塵

>>>以下係我自己整巴士的一點見解<<<
通常第一次整,多數都死硬,
整巴士唔係一朝半日就可以整完
講既係心機同金錢
唔好話要求多多,行得走得就已經唔錯啦
外觀唔得,內籠差都唔成問題,主要係唔好壞車
再強調一次紙巴士一定出唔到街
仲有如果有時有d明知係唔得既,就唔好硬做
整得一部巴士有成就感同興奮係正常的
分享時不妨留意下人地話你唔得既地方,係咪真係行唔通
如:薯條扶手柱同埋材料,驅勳問題等等
fatwah 發表於 2010-7-5 23:06:05 | 只看該作者
其實有D睇唔過眼...有D人對呢方面好叻...加上自己做呢行...再加上年紀比較大"食鹽多過你食米"
但係想去做巴士班人...一半以上都係巴士迷(或者見人地巴士收視率高所以走去學人整),學生哥分分鐘占大部份!!

冇錯~有師兄先做好個陣完成左先開始出POST呢樣係一個好好既習慣!!
但呢班人有可能連一架遙控車都冇...何況你叫佢SHOW個車陣出黎~呢分面就可以解釋到點解咁多"註冊會員"
開POST問點整巴士...因為佢地可能係街見到其他師兄架巴士自己上網搵到呢到...之後有理冇理第一件事就馬上開POST
"D巴士係邊到買"
"巴士點整"

另外想講既就係
想知/學 點整巴士既人...
1:基本網上論壇禮貌都唔識,永遠先爬文後發問(雖然我自己一入黎個時都係咁)
2:可唔可以唔好咁離譜用以紙呢....其實阿GERMAN 都好大方咁POST左 個自己個架車陣出黎教大家點整
   好好羞羞佢架巴士都算OK過得去呀!!

唔好比人地睇死先得架~人地個D死老坑似住自己有經驗蝦D新仔
所以搞到貨車呢面冇咩新血...(雖然....出車費用非普通人能負擔)
但你地都唔好咁冇耐性比人嘈兩句就閃左!!

唔知幾時我又變左做"華仔"呢
宅男 發表於 2010-7-5 23:14:23 | 只看該作者
其實有D睇唔過眼...有D人對呢方面好叻...加上自己做呢行...再加上年紀比較大"食鹽多過你食米"
但係想去做巴 ...
fatwah 發表於 2010-7-5 23:06

師兄請冷靜,唔好因少少唔滿意就咁火爆,咁樣問題都唔會解決到
其實整車真係好講心機
冇失敗就冇成功
有時我都會煩到d版主,目的只在於係巴士上的學問
佢地咁耐心教我地,一點都冇怨過
點解唔同佢地講下點整呢??
fatwah 發表於 2010-7-5 23:21:10 | 只看該作者
師兄請冷靜,唔好因少少唔滿意就咁火爆,咁樣問題都唔會解決到
其實整車真係好講心機
冇失敗就冇成功
有 ...
宅男 發表於 2010-7-5 23:14

呀~師兄...我對巴士冇興趣...
我係見到有D野睇唔過眼.....

自知自己手藝差...拖頭冇本事搞好佢
所以就從最簡單既密斗開始先!!
經過幾次...出車活動之後吸收好多經驗!!呢D係上黎論壇吹水吸唔到既~

我真係見意想整巴士既人...只小你都有一部拖頭/密斗,你慢慢就會開始明白點整巴士啦

PS:一定要自己親手砌!!
宅男 發表於 2010-7-6 10:25:03 | 只看該作者
呀~師兄...我對巴士冇興趣...
我係見到有D野睇唔過眼.....

自知自己手藝差...拖頭冇本事搞好 ...
fatwah 發表於 2010-7-5 23:21

hmm,我始終都係新手
不過我相信你已經睇過我d手藝
你唔介意我架車差
我就已經執到啦
chukamchunhkac 發表於 2010-7-15 14:29:25 | 只看該作者
其實用咩物料基本上都係整到。但好唔好用,禁唔禁咁解姐
當然紙都得,用紙唔係唔夠硬、紙都可以去到好硬,
只要將紙卷成條狀,再將多條紙條砌成擁有多個三角結構既架
,硬度足以企個人上去。但要考慮既係紙既壽命同埋環境對紙品既影響
例如﹕濕度。所以紙製品係可以去到好硬,但始終都係勞作既水平。