RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ericsky
打印 上一主題 下一主題
收起左側

hino 金牙仔 完結篇

樓主| ericsky 發表於 2010-10-4 12:56:11 | 只看該作者
[email protected] 發表於 2010-10-10 18:09:38 | 只看該作者
回復 262# ericsky
要金銀牙各一套另旅巴一套點樣過數師父
 樓主| ericsky 發表於 2010-10-13 03:21:46 | 只看該作者

六月中開始起圖至今,三個月的日子,終於無中生有了,
金銀牙的出世,不是為錢,只希望多一些同喜好的人用更集中的價錢訂購,一同分享RC貨車樂趣,可能再多6年 10年,只有相片才可以睇到金銀牙。

港式的金銀牙貨櫃頭很有獨特風格,自己喜歡它外型夠強悍。雖然對貨車了解有限,以前甚至說不出貨車的牌子,只會停下放眼看看,但喜歡還是喜歡,說不出因由。

Hino 團訂的工作已提早結束,這次還學會了一些事,今後不犯。

是時候把金牙作一個完結了。

要做港式兩膽拖,空間存放是問題之一,要霖辦法。

氣缸的材料,白板磁石兩粒,燈喉20mm直徑  ,定位白紙一張

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

45mm闊白紙,圈燈喉3圈以上,用於鋸斷時,依紙邊鋸,不會出現斜口。( 適合沒有鋸的齊腳切割法 )

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

用哥羅芳組合,1小時後才可打磨。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

後備

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

要看情,高底,把頂部弄平安在龍骨則。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

油缸

雙星油缸不適合尺寸,只有用3mm膠片自制   76mm長 x 38mm高 x 48mm深

登錄/註冊後可看大圖

內部加裝電夾,作日後額外電源處

登錄/註冊後可看大圖

參看真車,發覺有件三角架,6mm厚, 拖盤拆除下來,直接上在花板上。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

平台設定

咭紙用於定初型,修正

登錄/註冊後可看大圖

第二次咭紙 試位,再修正

登錄/註冊後可看大圖

膠片切割,3mm

登錄/註冊後可看大圖

上花鐵時,切記用 雙面膠紙 ,切勿用哥羅芳,膠水,因為處理時,多餘的會把花鐵膠片溶掉,變型。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

電子及電池位

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

舊化

用雙星水油開稀,印上,未干再印上。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

接收,電變位

登錄/註冊後可看大圖

在龍骨中間加膠片,存放電子組件。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

自定車牌﹒﹒﹒﹒﹒

mansiu 發表於 2010-10-13 03:55:06 | 只看該作者

師兄~手工好仔細,非常像真.花板,氣缸,士啤呔同油缸舊化做得好正.但支狗骨會唔會好"撬"住咁呢?
 樓主| ericsky 發表於 2010-10-13 04:10:02 | 只看該作者
回復 265# mansiu

冇問題,亦在停車放過,OK。
wyman18 發表於 2010-10-13 06:34:14 | 只看該作者
金銀牙的出世,不是為錢,只希望多一些同喜 ...
ericsky 發表於 2010-10-13 03:21

eric 兄..你ge手工真系好強..
      見到之後真系有嚇親..      
          實在系太霸了..    
             但系如果靚d可以用雙星ge貨櫃天線..
                 玩ge時候像真度會大大提高
小灝 發表於 2010-10-13 07:21:42 | 只看該作者
eric兄 加油丫~~
如果唔係資金唔夠
真係買埋銀牙

期待你會再出一D經典車殼~同我地分享
9707 發表於 2010-10-13 08:16:13 | 只看該作者
Eric兄,你的手工真係好勁,有設備有技術,再加上你的熱誠,小弟羨慕死了!
有勇冇謀 發表於 2010-10-13 11:44:32 | 只看該作者
對 eric兄 的手工絕冇懷疑.....天呀, 我地買左都整唔到咁靚....
用 2.4g 冇天線更佳, 另外是否留位做內寵
q太郎. 發表於 2010-10-13 12:03:45 | 只看該作者

回復 266# ericsky
有冇想過出三菱同ud呢......出ud"大食力"我飛身同你定購

i  like   nissan  ud   
rabbitmomo 發表於 2010-10-13 12:15:36 | 只看該作者
金銀牙的出世,不是為錢,只希望多一些同喜 ...

死啦, 我買左都驚整唔到呢個樣.....同埋我好認同ERICSKY兄講, 遲D可能只有相片先可以見到金牙仔, 甚至相都無, 因為我上網搵左好耐都搵唔到金牙仔o既相呀 好彩 ERICSKY 師兄出埋個車陣排位, 如果唔係都唔知真車係點。
MRX-2 發表於 2010-10-13 12:48:05 | 只看該作者
MRX-2 發表於 2010-10-13 12:50:16 | 只看該作者
回復  ericsky
有冇想過出三菱同ud呢......出ud"大食力"我飛身同你定購

i  like   nissan  ud    {: ...
q太郎. 發表於 2010-10-13 12:03

你呢句說話係金牙銀牙未有得訂購時我聽過不少

你飛身訂又點丫?就算你走埋鋼線跳埋火圈訂都係無用,你唔去銀行入數係點都訂唔到的。
q太郎. 發表於 2010-10-13 12:54:21 | 只看該作者
回復 274# MRX-2

想改ud頭嗎噴紅色影射mrx-2
 樓主| ericsky 發表於 2010-10-13 13:26:41 | 只看該作者
回復 273# MRX-2

次柴灣聚會試,唔得再修正。
 樓主| ericsky 發表於 2010-10-13 13:34:27 | 只看該作者
回復 274# MRX-2

MRX-2 兄,你講出我心聲,自己學了一課。
leyland 發表於 2010-10-13 14:39:28 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

太高?

登錄/註冊後可看大圖
tommy1218 發表於 2010-10-13 17:22:07 | 只看該作者
梗係出三菱fuso好啦
chowhungjai 發表於 2010-10-13 18:14:40 | 只看該作者
A piece of art!!!!!!
odaan 發表於 2010-10-13 18:15:11 | 只看該作者

係 , 呢件野係用黎鏟起拖架用 , 因為有時上手落腳攪得唔夠高 , 所以有呢件斜鏟
所以呢件野唔洗做甘高 , 同可以做後 D , 同陣尾斜位同一角度就 OK 喇

真車用 4 分厚(12.7mm) , 3 吋半闊(88mm) 扁鐵條屈成 , 再燒塊 "掙籠(即 "骨位")" 係個空心位做支撐就 OK ~~

P.S. 真車都係高 3 吋(102mm) , 所以 1:14 做 7mm , 但係留意真車磨盤板厚過 RC