RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3964|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

又窮又多嗜好

chingyin 發表於 2006-7-27 02:08:01 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Thanks Ziv cooolboy
幫我揾到架平靚正的1/18 MB4
等過兩日得閒少少就去飛車
唔知大家會建議用乜電變嫁

fr@nkie 發表於 2006-7-27 04:50:01 | 只看該作者
Li-poly Cell?!
7.4V?
?? mah
How much?
 樓主| chingyin 發表於 2006-7-27 10:06:05 | 只看該作者
原帖由 fr@nkie 於 2006-7-27 04:50 發表
Li-poly Cell?!
7.4V?
?? mah
How much?

係Li-po電呀
貪佢容量大又夠輕夠力
自己玩開電直升機飛機時用開嘛

呢款係 7.4v 1700mah 16c-20c Li-po Battery
夠晒爆
大小又啱啱好
約 $14X 啫
hpi 發表於 2006-7-27 12:14:09 | 只看該作者
where to buy ?
 樓主| chingyin 發表於 2006-7-27 17:01:39 | 只看該作者
原帖由 hpi 於 2006-7-27 12:14 發表
where to buy ?

Hi hpi,

Please check PM

Regards,
gary1986 發表於 2006-7-27 17:39:52 | 只看該作者
where to buy & Haw $? Can U PM me THX U.
 樓主| chingyin 發表於 2006-7-27 19:04:12 | 只看該作者
原帖由 gary1986 於 2006-7-27 17:39 發表
where to buy & Haw $? Can U PM me THX U.

Hi Gary,

Please check PM

Regards,
 樓主| chingyin 發表於 2006-7-27 19:11:37 | 只看該作者
唔知MB4大家會建議用乜電變好呢?
Thanks!
zivtong 發表於 2006-7-27 20:21:13 | 只看該作者
依隻電成 20c wor~ 勁!!!!
1.7a x 20 = 28a 足以夠 1/18 車仔esc 用~
睇來直迫 傳統電~

下次借一pack我try下 ok ma?
因為 我以定用緊 3emodel 電~ 得12c 1800mah
得20a...唔夠傳統電爆~

不過我試用1600mah 3cell 11.1v 唔敢長玩~怕燒fet~
用11.1v時就爆過傳統電~
lingkithung 發表於 2006-7-28 00:45:17 | 只看該作者
太輕容易反.. 玩車唔同玩直升機, 太輕無着數.../
parallel多顆可能會好d

電變cheap cheap 地用V16R都得啦 , 不過唔知佢識唔識cut電....
唔識就會爆架!!!!

原帖由 chingyin 於 2006-7-27 10:06 發表

係Li-po電呀
貪佢容量大又夠輕夠力
自己玩開電直升機飛機時用開嘛

呢款係 7.4v 1700mah 16c-20c Li-po Battery
夠晒爆
大小又啱啱好
約 $14X 啫
 樓主| chingyin 發表於 2006-7-28 01:28:36 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-7-28 00:45 發表
太輕容易反.. 玩車唔同玩直升機, 太輕無着數.../
parallel多顆可能會好d

電變cheap cheap 地用V16R都得啦 , 不過唔知佢識唔識cut電....
唔識就會爆架!!!!

多謝指教
請問V16R約幾錢? 何處有售?

另外唔識就會爆??
請問係指鋰電嗎?
唔會嫁
我成屋都係鋰電飛電機都無擔心啊
過放過低voltage只會變肥仔電乍

我想鋰電夠輕C数夠高
相信有助車仔短途衝剌

因好多年無玩車
請問師兄有乜motor好用呢?

Thanks!

樓主| chingyin 發表於 2006-7-28 02:09:22 | 只看該作者
原帖由 zivtong 於 2006-7-27 20:21 發表
依隻電成 20c wor~ 勁!!!!
1.7a x 20 = 28a 足以夠 1/18 車仔esc 用~
睇來直迫 傳統電~

下次借一pack我try下 ok ma?
因為 我以定用緊 3emodel 電~ 得12c 1800mah
得20a...唔夠傳統電爆~

不過我試用160 ...

星期二晚一齊去飛車呀
zivtong 發表於 2006-7-28 09:07:21 | 只看該作者
太輕容易反, 相信係CG未set好~..
用了輕電架車既setting就要再配合set過..咁講會唔會合理o的?
有錯請指教..因為我都係古古下~XDDD
kkwong 發表於 2006-7-28 11:33:21 | 只看該作者
HI Chingyin,

Can u pls also PM me where did u buy the Li- Po cell

Tks
kkwong 發表於 2006-7-28 11:47:29 | 只看該作者
Hi Chingyin,

請問lLi Po 電是不是可以不用放電便可以差電, 沒有電池記憶問題, 如入面已有40%電, 只要差多60%便差滿?
差滿後放3-4天都唔會走好多電?

Tks
 樓主| chingyin 發表於 2006-7-28 14:39:21 | 只看該作者
原帖由 zivtong 於 2006-7-28 09:07 發表
太輕容易反, 相信係CG未set好~..
用了輕電架車既setting就要再配合set過..咁講會唔會合理o的?
有錯請指教..因為我都係古古下~XDDD

又幾有道理啊
 樓主| chingyin 發表於 2006-7-28 15:26:31 | 只看該作者
原帖由 kkwong 於 2006-7-28 11:47 發表
Hi Chingyin,

請問lLi Po 電是不是可以不用放電便可以差電, 沒有電池記憶問題, 如入面已有40%電, 只要差多60%便差滿?
差滿後放3-4天都唔會走好多電?

Tks

Hi...kkwong師兄

其實 Li-po 鋰聚合物電池同傳統嘅車仔電池
在使用和保養的知識上有幾大嘅分別

首先Li-po 鋰聚合物電池每cell標準電壓計法為3.7v
而當充滿後每cell以達 4.2v 但不可超過 4.3v 為準
如果用Li-po平衡充電器充電的話
每cell之誤差應在0.01v至0.03v之間
所以大家會在市面上見到的 Li-po 電均示為 7.4v (3.7v * 2 cells) 或 11.1v (3.7v * 3 cells)
在充滿後每排應有 8.4v 和 12.6v 左右

Li-po 電嘅優點係輕同不用放清電便可以差電
此優點在Li-po電廣泛性用在電直升機飛機中已全面反映出來
Li-po絕對不可放清電的
Li-po 亦無記憶問題
Li-po 要用有 Li-po 充電功能的叉機

但佢最太嘅敵人係過放電流和過放至過低電壓
過放電流會引致漲電 (不可輸出超過規格的C数)
過放至過低電壓就會死電 (每 Cell 不可放電低過 3v ,一般 keep 住有3.5v以上)
為保排 Li-po 千秋萬世
切勿貪心玩到架車慢行都仲要走多一圈
反正各位高手搞到全車補品
都係為咗鬥快而唔條鬥慢
不如及時換電再戰好過啦

大家只要將 Li-po 電的 容量mah/1000 x 持續放電C數(瞬間放電C數)
就可得出此 Li-po電的可持續輸出A数和瞬間輸出A数了
以小弟用的 Giant Model 7.4v 1700mah 16c-20c為例
可持續輸出A数為27.2A
而瞬間輸出A数為34A

對於一架1:18 MB4嚟講
表現應該會不俗

有良好品質嘅 Li-po 一般無太多走電嘅問题
亦因為佢無記憶
所以就算臨出車前補飛充一充醒一醒神都不是問题

我知道坊間成日都流傳話 Li-po 好危險會爆
但以小弟嘅經驗
只要每樣嘢用得其所用得有法
就一定無問题

小弟如有錯請多多指教
祝各位旗開得勝
Ipsum 發表於 2006-7-28 16:07:33 | 只看該作者
原帖由 kkwong 於 2006-7-28 11:33 發表
HI Chingyin,

Can u pls also PM me where did u buy the Li- Po cell

Tks

佢 signature 咪有廣告囉:

http://www.cy-model.com/unlimits ... 78bc97e671a636df916
kkwong 發表於 2006-7-28 17:07:23 | 只看該作者
原帖由 chingyin 於 2006-7-28 15:26 發表

Hi...kkwong師兄

其實 Li-po 鋰聚合物電池同傳統嘅車仔電池
在使用和保養的知識上有幾大嘅分別

首先Li-po 鋰聚合物電池每cell標準電壓計法為3.7v
而當充滿後每cell以達 4.2v 但不可超過  ...

正, 好處多過唔好處, 我都試下 Li-po 先, 唔怪得廣華街多左Li-po 買啦
不過想問多一樣, 差電時a數是不是唔可以用太高?

tks
 樓主| chingyin 發表於 2006-7-28 17:50:39 | 只看該作者
原帖由 kkwong 於 2006-7-28 17:07 發表

正, 好處多過唔好處, 我都試下 Li-po 先, 唔怪得廣華街多左Li-po 買啦
不過想問多一樣, 差電時a數是不是唔可以用太高?

tks

充電以1C為上限
何謂1C?

以 1700mah 為例
最多只好以1.7A去充電

我自己就通常以0.5C去充
即係o.7 - 0.8A左右

請緊記
一排正常的 Li-po 在充電時絕不會發出熱力
Li-po 電只會在放電(即放車時)會產生温度