RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: chingyin
打印 上一主題 下一主題
收起左側

又窮又多嗜好

lingkithung 發表於 2006-7-28 19:51:00 | 只看該作者
Zivtong, Chingyin, 這裏都見到你地... 唔玩飛機/直升機呀
lingkithung 發表於 2006-7-28 19:59:14 | 只看該作者
原帖由 zivtong 於 2006-7-28 09:07 發表
太輕容易反, 相信係CG未set好~..
用了輕電架車既setting就要再配合set過..咁講會唔會合理o的?
有錯請指教..因為我都係古古下~XDDD

我指係, 因為架車原本設計係比nihm用, 如果用了li-poly
車架重量輕了近一半... 所以當急轉時, 離心力就很容易將車子提起... 結果係反車....

所以唔係好關CG事...最多你可以話左右唔平衡, 其中一邊會更易反

所以我見有d師兄會放鉛, 不過我覺得放多顆電仲有着數!!!

chingyin
我話"唔識cut"唔係話你唔識鋰電, 我知你賣咁多電, 唔通唔識用鋰電咪
我指係個有刷電變如果唔識cut就大鑊.. 因為如果個電變真係只support nihm, 有d真係唔會cut, 因為nihm唔cut都無所謂..
我忘了V16R有冇得cut, 要查下, 在KWS創昇做緊18x

同埋 同容量的Nihm一定爆過 li-poly, 1:10電車continue普通可以去40-60a , 勁車可以去到超過100A
你話如果那些車用了li-polymer簡直係送死...

所以車仔人通常都費時用li-polymer...唔夠爆

不看來你這隻好似係1:18 buddy, 咁應該可以都頂得順

樓主| chingyin 發表於 2006-7-28 22:49:02 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-7-28 19:59 發表

我指係, 因為架車原本設計係比nihm用, 如果用了li-poly
車架重量輕了近一半... 所以當急轉時, 離心力就很容易將車子提起... 結果係反車....

所以唔係好關CG事...最多你可以話左右唔平衡, 其中一邊會更易反 ...

Hi lingkithung兄
直升機同飛機
玩...當然繼續玩啦
條係玩多樣車仔啫
逢二、四玩車仔
六、日就直升機同飛機
都咪話唔充實呀....哈哈
所以呢個post咪叫<<又窮又多嗜好>>囉;P

lingkithung兄果然博學多才呀
我同意你嘅講法
就係 D 1/10大車用Li-po電會有技術上嘅限制

但係Li-po電如果用在 1/18 車仔上
相信同nihm比亦會有佢嘅優點
問题係要用家正確認識Li-po的用法

正如小弟亦非一味有讚無彈
我亦會客觀地指出Li-po電嘅缺點....就係過放放死電

小弟D生意仔係希望用家用過覺得好而慢慢推廣
如果無良心望人次次死電就無人會翻頭幫襯啦

我真係好耐無玩車了(家中仲有一架1/10古董 Lazer)
希望各位大大多多指教過兩招點 Set 車比小弟就感恩不盡喇

Thanks!
 樓主| chingyin 發表於 2006-7-28 22:50:34 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-7-28 19:59 發表

所以唔係好關CG事...最多你可以話左右唔平衡, 其中一邊會更易反 ...

幾時可以跟你一齊放車等我學吓嘢呢
kkwong 發表於 2006-7-29 09:16:09 | 只看該作者
Tks Chingyin