RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12504|回復: 62
打印 上一主題 下一主題
收起左側

MG 電鍍版新安洲

d.s 發表於 2010-1-24 12:45:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
好閃.....
CIVICMAN 發表於 2010-1-24 12:55:52 | 只看該作者
BANDAI-的指定動作
AMAT 發表於 2010-1-24 13:03:12 | 只看該作者
最唔鍾意電鍍版......O的水口位出晒嚟仲要冇得救....
阿彥 發表於 2010-1-24 13:22:54 | 只看該作者
唔係呀....幾型喎
supercar 發表於 2010-1-24 13:47:17 | 只看該作者
電鍍版的水口位真係無得搞﹗
 樓主| d.s 發表於 2010-1-24 23:31:19 | 只看該作者
電鍍版中的最愛HCM PRO沙煞比

若果隻新安洲冇咁"令"就正嘞
AMAT 發表於 2010-1-25 00:32:19 | 只看該作者
 樓主| d.s 發表於 2010-1-25 00:38:25 | 只看該作者

7# AMAT

噢~我唔係講水口,係講兩種電鍍質感分別.

普通MG新安洲我冇,唔知d水口點設計,
但MG電鍍百式就冇水口問題,皆因係水口設計好,我砌過,都OK~!
AMAT 發表於 2010-1-25 00:41:19 | 只看該作者
7# AMAT

普通MG新安洲我冇,唔知d水口點設計,
但MG電鍍百式就冇水口問題,皆因係水口設計好,我砌過,都OK~!
d.s 發表於 2010-1-25 00:38

百色本身設計係為電鍍....所以我諗佢唔會衰到唔理O的水口.....

但係其他設計果時冇咁O既打算......

因為如果真係要收埋晒O的水口,設計好唔同.....
好似MG藍FRAME ASTRY......就真係好多位用咗收埋水口O既設計.....
馬輝 發表於 2010-1-25 00:45:02 | 只看該作者
自從N年前買左鍍銀版的1/100 WING ZERO CUSTOM後,馬輝一直都遠離電鍍/鍍色版的模型...
 樓主| d.s 發表於 2010-1-25 12:50:42 | 只看該作者
 樓主| d.s 發表於 2010-3-8 12:24:38 | 只看該作者
見到張相,可以慳番~~
RCman 發表於 2010-3-8 12:27:35 | 只看該作者
見到張相,可以慳番~~
d.s 發表於 2010-3-8 12:24

呢D係電鍍版的通病....你唔係唔知呀?
所以我從來對電鍍版無興趣,
一來呢D"的"位好外眼,二來砌好左放出來,二三年就會氧化...Dgloss面...變左Matt...
 樓主| d.s 發表於 2010-3-8 22:44:45 | 只看該作者
呢D係電鍍版的通病....你唔係唔知呀?
所以我從來對電鍍版無興趣,
一來呢D"的"位好外眼,二來砌好左放出來,二三年就會氧化...Dgloss面...變左Matt...
RCman 發表於 2010-3-8 12:27

如果我答你唔知,加句師兄你好勁呀!!
會唔會令你好興奮?

電鍍版的通病?
你有冇砌過MG 電鍍版百式??
冇就買盒砌下,睇下N年前BANDAI用咩方法就可以收埋d水口!

ps:果d叫水口位,唔係叫"的"
RCman 發表於 2010-3-9 09:24:36 | 只看該作者
如果我答你唔知,加句師兄你好勁呀!!
會唔會令你好興奮?

電鍍版的通病?
你有冇砌過MG 電鍍版百式??
冇就買盒砌下,睇下N年前BANDAI用咩方法就可以收埋d水口!

ps:果d叫水口位,唔係叫"的"
d.s 發表於 2010-3-8 22:44

師兄,你知定係唔知....我點會興奮,你又唔係女
我只係奇怪你對電鍍版甘有興趣,你應一定知電鍍版的問題己矣。
但你post果張相又比人覺得為好驚訝甘
"百式"我對佢無興趣,一個都無買過。
不過都知它設計果盒"高清版"時,是用上了隱藏式水口。
果盒高清版....是為電鍍而設計出來,才會有如此分模設計。
你可以數下Bandi有幾多款電鍍版不是由普通版改成電鍍版再發售呢?
千其唔好用一盒百式高清版....就以遍蓋全....就當bandi出電鍍版..就理應出隱藏水口比過你?
而呢合新安洲....多數都係前作的MG版電鍍完又搶錢,bandi多用的手段,一雞幾味。
例如單係一盒MG Unicorn 獨角獸...以經有三個版本(普通MG, 電鍍版,gloss 真珠版,仲未計剛剛出果部+MS cage添 )

ps: 多謝你敎識我"水口"....呢個名啦
你唔講...我真係可能唔知叫做"水口"添
我係模型新手,好多野都唔識。多謝前輩你指敎,謝謝
馬輝 發表於 2010-3-9 12:36:23 | 只看該作者
有說如果原本設定已經係光面(例如百式同曉)個電鍍件就一定會用隱藏式水口 (所以馬輝也不認同以一盒百式去STEREOTYPE其他電鍍版)

否則都只係原本的件再加電鍍,個種感覺真係好像看到一個貌若天仙的女子,但除去衣服後兩腿之間有條野條條FING的感覺
RCman 發表於 2010-3-9 14:19:38 | 只看該作者
有說如果原本設定已經係光面(例如百式同曉)個電鍍件就一定會用隱藏式水口 (所以馬輝也不認同以一盒百式去STEREOTYPE其他電鍍版)

否則都只係原本的件再加電鍍,個種感覺真係好像看到一個貌若天仙的女子,但除去衣服後 ...
馬輝 發表於 2010-3-9 12:36

完全同意你講法,bandi 不是做多餘野,唔會為出電鍍版而改模再生產。
而且,隱藏式水口在砌果時....所花的時係比較多,因為要確保水口要Cut得好平,唔係兩邊夾果時會唔服。
電鍍版係咪就等於一定係隱藏式水口?.....只係有人一廂情願
馬輝 發表於 2010-3-9 23:32:22 | 只看該作者
完全同意你講法,bandi 不是做多餘野,唔會為出電鍍版而改模再生產。
而且,隱藏式水口在砌果時....所花的時係比較多,因為要確保水口要Cut得好平,唔係兩邊夾果時會唔服。
電鍍版係咪就等於一定係隱藏式水口?.. ...
RCman 發表於 2010-3-9 14:19

馬輝最近睇過盒HG的曉,個隱藏式水口做得唔錯,但CUT完用刀批一批錯就瀨硬野,反而用沙紙磨水口仲低風險
RCman 發表於 2010-3-9 23:42:16 | 只看該作者
馬輝最近睇過盒HG的曉,個隱藏式水口做得唔錯,但CUT完用刀批一批錯就瀨硬野,反而用沙紙磨水口仲低風險
馬輝 發表於 2010-3-9 23:32

係呀,隱藏式水口在修邊時要好小心。
錯手cut多左就夠唔番傢啦
SPAWN 發表於 2010-3-9 23:47:22 | 只看該作者

否則都只係原本的件再加電鍍,個種感覺真係好像看到一個貌若天仙的女子,但除去衣服後 ...
馬輝 發表於 2010-3-9 12:36

笑左!講中晒!