RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: d.s
打印 上一主題 下一主題
收起左側

MG 電鍍版新安洲

SPAWN 發表於 2010-3-9 23:48:45 | 只看該作者

最怕電鍍版!冇得大改"凸"改!一定唔買!
 樓主| d.s 發表於 2010-3-10 01:02:33 | 只看該作者
師兄,你知定係唔知....我點會興奮,你又唔係女
我只係奇怪你對電鍍版甘有興趣,你應一定知電鍍版的問題己矣。
但你post果張相又比人覺得為好驚訝甘
"百式"我對佢無興趣,一個都無買過。
不過都知它設計果盒"高清版"時,是用上了隱藏式水口。
果盒高清版....是為電鍍而設計出來,才會有如此分模設計。
你可以數下Bandi有幾多款電鍍版不是由普通版改成電鍍版再發售呢?
千其唔好用一盒百式高清版....就以遍蓋全....就當bandi出電鍍版..就理應出隱藏水口比過你?
而呢合新安洲....多數都係前作的MG版電鍍完又搶錢,bandi多用的手段,一雞幾味。
例如單係一盒MG Unicorn 獨角獸...以經有三個版本(普通MG, 電鍍版,gloss 真珠版,仲未計剛剛出果部+MS cage添 )

ps: 多謝你敎識我"水口"....呢個名啦
你唔講...我真係可能唔知叫做"水口"添
我係模型新手,好多野都唔識。多謝前輩你指敎,謝謝
RCman 發表於 2010-3-9 09:24

新手君,唔識模型嘅嘢唔緊要,
但做人要有禮貌,唔識唔明咪亂串人呢d基本做人道理緊要d,
正所謂[先獠者賤,打死無怨],屋企冇教,學校都有教啩?

我唔明我post張相出嚟點解會令你覺得我好驚訝??
你可以睇番post 8,我已表明我冇普通版,唔知水口點設計,
所以我係對佢有期望,而我post張相出嚟只係有對呢隻電鍍版失望,
純粹分享,但冇諗過要比你串~

你都識講,Bandai有某D模型係會為將來出電鍍版而用隱藏式水口,
1/100迷惘就係好例子,咁我對新安洲有期望有幾新奇?!

另外,新手君,話多樣嘢你知,
MG百式係先出電鍍版,再出大氣層突入版先到高清版,係一早就以隱藏式水口設計,
唔好搞錯次序,知冇?

認咗新手,要人指教就謙虛d,咪再叻唔切,串串貢啦~
馬輝 發表於 2010-3-10 01:38:35 | 只看該作者
你都識講,Bandai有某D模型係會為將來出電鍍版而用隱藏式水口,

WELL SORRY MATE,好多都本身係冇預出電鍍的,可能近期的MG係有隱藏式水口的PROVISION,不過一出就出電鍍的MG中百幾款以來只有百式係咁

冇錯新安洲的DESIGN唔錯,不過你冇普通版新安洲不代表你可以不去模型舖開一盒來比較吧?
RCman 發表於 2010-3-10 08:48:22 | 只看該作者
WELL SORRY MATE,好多都本身係冇預出電鍍的,可能近期的MG係有隱藏式水口的PROVISION,不過一出就出電鍍的MG中百幾款以來只有百式係咁

冇錯新安洲的DESIGN唔錯,不過你冇普通版新安洲不代表你可以不去模型舖開一盒來比較吧?
馬輝 發表於 2010-3-10 01:38

師兄你中曬point
只係有人一廂情願.....仲要扮師父 ;P
RCman 發表於 2010-3-10 08:57:51 | 只看該作者

我唔明我post張相出嚟點解會令你覺得我好 ...
d.s 發表於 2010-3-10 01:02

我真係唔識砌素組傢!
近幾年無甘多時間...都係買12" figure多
而且我很少dry砌素組,總係覺得素組浪費左部模型。所以係咪隱藏式水口的模型我完全無理會。
再者,高達,超人及拉打都好,我只會對昭和的有興趣,平成的....真係一個起兩個止
我呢D老餅...學校就好多年無返啦!敎?我下面D令就日日都要敎佢地做野
依傢D80後,90後有D唔係好受敎傢麻
Ps. 如果我係#13回你post,你甘就覺得我寸親你?甘sorry羅!
如果呢D語氣你己覺得比人寸親?甘你做工就要head 住人,唔好比人head你...唔係..你日日都比人寸添

算係近砌己經係KA ball 啦(都有8-9個月前)....平成的高達....我只係砌過00

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
stig 發表於 2010-3-10 09:24:12 | 只看該作者
我真係唔識砌傢!都好多年無砌添。
近幾年無甘多時間...都係買12" figure多
而且我很少dry砌素組,總係覺得素組浪費左部模型。所以係咪隱藏式水口的模型我完全無理會。
再者,高達,超人及拉打都好,我只會對昭 ...
RCman 發表於 2010-3-10 08:57

唔好咁話我地啦"新手君" ><
仲有好多野等你教!
RCman 發表於 2010-3-10 09:31:37 | 只看該作者
唔好咁話我地啦"新手君" ><
仲有好多野等你教!
stig 發表於 2010-3-10 09:24

你重係新手?你老手來bo.....入山時
你重holiday 緊呀?
APPLE 發表於 2010-3-10 10:16:16 | 只看該作者

我唔明我post張相出嚟點解會令你覺得我好 ...
d.s 發表於 2010-3-10 01:02

你自己睇番你一開波人地同你講咩先啦.......(人地好明顯無串你,但你睇0下自己講咩......第一句以經吾禮貌啦∼!)

ps:0拿∼我無扁幫RCman架....
RCman 發表於 2010-3-10 11:01:21 | 只看該作者
你自己睇番你一開波人地同你講咩先啦.......(人地好明顯無串你,但你睇0下自己講咩......第一句以經吾禮貌啦∼!)

ps:0拿∼我無扁幫RCman架....
APPLE 發表於 2010-3-10 10:16

其實呢條tread 入面,我己經好刻制自己。
佢第#22變本加厲....我至比多少少說話佢聽,我扮唔識野....袋緊$落佢袋佢又唔領情
成個post本來我地及馬輝師兄都係討論緊電鍍版的問題己矣....
有人係都要拉開個肚皮比人睇.....矣
面係人比的....下一句唔講啦
stig 發表於 2010-3-10 11:11:57 | 只看該作者
你重係新手?你老手來bo.....入山時
你重holiday 緊呀?
RCman 發表於 2010-3-10 09:31

咩holiday, d野6隻手都做唔哂..
RCman 發表於 2010-3-10 11:14:28 | 只看該作者

咩holiday, d野6隻手都做唔哂..
stig 發表於 2010-3-10 11:11

嘩!你呢件作品甘似DW-link果件parts傢
你果科好似係一上天傢bo
我讀得書少...可唔可以簡單講下呢件係咩野來呢
stig 發表於 2010-3-10 11:39:11 | 只看該作者
嘩!你呢件作品甘似DW-link果件parts傢
你果科好似係一上天傢bo
我讀得書少...可唔可以簡單講下呢件係咩野來呢
RCman 發表於 2010-3-10 11:14

咩讀得書少, 咁講野啊, 大家d知識方向唔同姐.
個project係structure的, 左右2個洞係支點, 中間個洞會有力向下拉. 要支持到7500kg拉力以上. 越輕就越高分.
因為個structure會一路拉一路有小小變型(唔變型姐係太堅固->姐係太重->姐係低分), 所以一定要用電腦計, 用AutoCAD/PROE個d software畫, 再用d叫"finite elements"架software分析. 好似睇卡通片咁, 紅色姐係受力太多做做厚d, 藍色姐係可以cut薄d.

張相係初初是但畫, 之後會做返圓d.
仲有其他design, 不過拉2拉變哂型 -.-"
RCman 發表於 2010-3-10 11:43:29 | 只看該作者
咩讀得書少, 咁講野啊, 大家d知識方向唔同姐.
個project係structure的, 左右2個洞係支點, 中間個洞會有力向下拉. 要支持到7500kg拉力以上. 越輕就越高分.
因為個structure會一路拉一路有小小變型(唔變型姐係太 ...
stig 發表於 2010-3-10 11:39

聽完知多少少啦
設定呢件parts的material 的alloy 成份...都會影響佢個拉力bo  
甘果D material 係咪呢個project default 左?
R&D..... 真係太深奧了
努力呀!加油!
Noir.KAZE 發表於 2010-3-10 11:45:14 | 只看該作者
stig兄你呢兩張圖睇到我呆左
pic.2係變左型之後?
stig 發表於 2010-3-10 11:50:26 | 只看該作者
其實好多野要做得好, 根本冇可能係用手計到.
所以E+讀書, 開始時就會學用手計的方法, 方法一定識如果唔係用電腦計錯乜都唔知.
之後就學同電腦交流架的方法, 學點樣張你之前學架數學方法, 轉變成電腦明白的工式.

有時真係覺得自己似讀電腦多d..
stig 發表於 2010-3-10 11:55:15 | 只看該作者
聽完知多少少啦
設定呢件parts的material 的alloy 成份...都會影響佢個拉力bo  
甘果D material 係咪呢個project default 左?
R&D..... 真係太深奧了
努力呀!加油!
RCman 發表於 2010-3-10 11:43

係啊, 樣樣野都要set. 所以其實計數時間唔係好多. 係計之前input data用最多時間.
今次project用aluminium alloy 6082-T6架data去做
stig 發表於 2010-3-10 12:02:15 | 只看該作者
stig兄你呢兩張圖睇到我呆左
pic.2係變左型之後?
Noir.KAZE 發表於 2010-3-10 11:45

現實生活一早斷左lu!
因為電腦唔識分辨, 會一直計落去, 所以去到一定架變型之後, 電腦計架數可以話係完全冇用.
AMAT 發表於 2010-3-10 12:19:54 | 只看該作者
乜講模型講到變咗呢O的.....

呢O的PROJECT除咗要講個外型支撐....仲要講果個CROSS SECTION......
用雞旦型會較能受力.......
stig 發表於 2010-3-10 12:28:51 | 只看該作者
乜講模型講到變咗呢O的.....

呢O的PROJECT除咗要講個外型支撐....仲要講果個CROSS SECTION......
用雞旦型會較能受力.......
AMAT 發表於 2010-3-10 12:19

但係雞旦型會做到個frame好大好重, 所以2個design都要試.
除咗yielding, 仲要計buckling. 向好個方面諗, 好在用一次唔洗理fatigue haha
APPLE 發表於 2010-3-10 12:37:03 | 只看該作者
咁樣得嗎.....??