RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 17310|回復: 166
打印 上一主題 下一主題
收起左側

玩具帆船入手

snipertat 發表於 2009-10-7 16:11:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
近日..見到d c兄玩帆船
中左小小毒..本身玩開無刷快艇...
但d電去得好快..所以想玩下架慢船..可以玩成日果d..

睇左好耐...一係玩日本仔果d..一係玩大陸果d..
但未諗得掂之際
搵到架平平地既玩具帆船~唔屎煩..
可以先感受下過唔過引先再升級

不過因為係玩具級..所以好細架~同埋好膠..
但新手黎講都已經叫夠係池邊玩下..
海邊玩都真係危危地...
等遲一排大風d就可以試玩lu~
Length 515mm
Width 120mm
Height 857mm
kws好似最平做緊$780...
我就xxx返到黎試玩~hehe~開心價

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

http://www.youtube.com/watch?v=7e5MJw1z90M
fly175hk 發表於 2009-10-7 20:17:37 | 只看該作者
近日..見到d c兄玩帆船
中左小小毒..本身玩開無刷快艇...
但d電去得好快..所以想玩下架慢船..可以玩成日果d..

睇左好耐...一係玩日本仔果d..一係玩大陸果d..
但未諗得掂之際
搵到架平平地既玩具帆船~唔屎煩.. ...
snipertat 發表於 2009-10-7 16:11

幾靚仔喎. 落咗水未? 你喺邊個池放?
 樓主| snipertat 發表於 2009-10-7 23:45:52 | 只看該作者
好膠架~冇你地玩開果d咁靚..
支主杆都係全膠..
我未落水呀..因為想去池試下先..
但好似唔係好夠風玩咁..
vodkawater 發表於 2009-10-8 00:02:41 | 只看該作者
如果日本果d大隻d要幾銀?
noble 發表於 2009-10-8 00:09:13 | 只看該作者

其實哩啲船仔,攞嚟試探性質,係唔錯撰擇!
揾佢嚟學習,同攞經驗。睇吓啱唔啱興趣。
帆船嘅嘢,睇落好似,幾好睇幾好玩。
玩落就知有幾煩,分分鐘仲埋毒就…………!
fly175hk 發表於 2009-10-8 00:42:18 | 只看該作者
如果日本果d大隻d要幾銀?
vodkawater 發表於 2009-10-8 00:02

日本比較大隻有 Seawind, Fairwind . Seawind kit 上星期見到賣$16xx.
另外有隻好似係大陸製 ETNZ , complete 賣$1900.
vodkawater 發表於 2009-10-8 00:49:25 | 只看該作者
日本比較大隻有 Seawind, Fairwind . Seawind kit 上星期見到賣$16xx.
另外有隻好似係大陸製 ETNZ , complete 賣$1900.
fly175hk 發表於 2009-10-8 00:42

請問係咪KWS見到架? seawind, fairwind 淨係船, 要自己有控同電就玩得?
Thomasbb 發表於 2009-10-8 01:11:30 | 只看該作者
你班友仔.... 換船速度有冇咁快-.-
kit1938 發表於 2009-10-8 12:41:31 | 只看該作者
請問係咪KWS見到架? seawind, fairwind 淨係船, 要自己有控同電就玩得?
vodkawater 發表於 2009-10-8 00:49

廣華街鴻X有好多Kyosh的帆船款!
 樓主| snipertat 發表於 2009-10-8 15:29:23 | 只看該作者
其實哩啲船仔,攞嚟試探性質,係唔錯撰擇!
揾佢嚟學習,同攞經驗。睇吓啱唔啱興趣。
帆船嘅嘢,睇落好似,幾好睇幾好玩。
玩落就知有幾煩, ...
noble 發表於 2009-10-8 00:09

係呀~我平平地玩黎學下先~有興趣的話會買架日本仔~
 樓主| snipertat 發表於 2009-10-8 15:32:15 | 只看該作者
fly175hk 發表於 2009-10-8 00:42

果架大陸製 ETNZ ...賣1900..仲話得一架...
我係掏寶睇...季風900...成set返到香港大約hk$1300
如果800mm果隻..只係$850 (全套齊即玩)
不過問過百通c兄..佢話lee d大陸船...都係唔耐玩...
日本仔好d..
 樓主| snipertat 發表於 2009-10-8 15:32:41 | 只看該作者
你班友仔.... 換船速度有冇咁快-.-
Thomasbb 發表於 2009-10-8 01:11

平平地玩下姐..hehe~
架無刷會繼續玩架~
kit1938 發表於 2009-10-9 09:43:30 | 只看該作者
果架大陸製 ETNZ ...賣1900..仲話得一架...
我係掏寶睇...季風900...成set返到香港大約hk$1300
如果800mm果隻..只係$850 (全套齊即玩)
不過問過百通c兄..佢話lee d大陸船...都係唔耐玩...
日本仔好d..
snipertat 發表於 2009-10-8 15:32

I agree 因為我個friend 買咗隻季風,真係唔係好掂,個D電子嘢比佢激死,第一首先要換接收先,驚佢有得去冇得返,第二要換哂D帆繩,因為好痗容易拉斷.跟住就係拉帆個servor......真係攬攬埋埋仲貴過日本
仔嘢!
fly175hk 發表於 2009-10-9 11:59:33 | 只看該作者
I agree 因為我個friend 買咗隻季風,真係唔係好掂,個D電子嘢比佢激死,第一首先要換接收先,驚佢有得去冇得返,第二要換哂D帆繩,因為好痗容易拉斷.跟住就係拉帆個servor......真係攬攬埋埋仲貴過日本
...
kit1938 發表於 2009-10-9 09:43

最穩陣同易砌都係日本船..
德國野就好似玩猜迷遊戲咁
cedwwh 發表於 2009-10-10 10:58:00 | 只看該作者
Please don't buy the China one, it is just waste of time and money. The one I had, the deck with crack and the winch servo does not work well. I brought the yacht body back to the shop at Mong Kok and he promosied me to send me a new one. Obviously, he never call me back and follow up......so please watch out!
Agreed that Jap's yacht is reliable and easier to assemble. I had a small Yamaha long time ago and then I switched to Robbe Windstar. Currently, I go for Laser from US which is very simple and easy assemble. Let me know if need further information.
 樓主| snipertat 發表於 2009-10-12 00:23:38 | 只看該作者
今日落左水....
大埔池..細雨少風...
架野唔係好去..
有d c兄話感覺唔多正常..想拆開睇下入面係點
不過...因為要拆screw~所以無咁做...
佢地話...見到佢已經食住個風..但都唔係好去咁..
fly175hk 發表於 2009-10-12 09:39:59 | 只看該作者
是否太細風? 如果遙控運作正常而帆亦可全開或收,有可能係ching 仍未掌握到航向與帆收/放角度的理論。有時間入來一齊研究吓
 樓主| snipertat 發表於 2009-10-12 10:44:12 | 只看該作者
是否太細風? 如果遙控運作正常而帆亦可全開或收,有可能係ching 仍未掌握到航向與帆收/放角度的理論。有時間入來一齊研究吓
fly175hk 發表於 2009-10-12 09:39

我自己覺得好細風同d風唔係好定...因為大埔個池仲有牆身...
不過場內有玩過帆船既c兄睇過..
話船就一齊正常....佢話個帆已經係滿帆..
但都唔多去..好慢..haha~

不過我自己覺得慢慢地都幾好玩~

我都想跟你地去玩..
但...隻野..我覺得未必頂到海水..
再感受下..遲d有機會買架日本仔先出海玩~
V70 發表於 2009-10-12 13:50:23 | 只看該作者
Robbe - Windstar!
Woo, Tempting!
How do you comment on it?

And, cedwwh C-Hing, do you have photos of your Laser for sharing?
fly175hk 發表於 2009-10-12 19:49:42 | 只看該作者
Please don't buy the China one, it is just waste of time and money. The one I had, the deck with crack and the winch servo does not work well. I brought the yacht body back to the shop at Mong Kok and ...
cedwwh 發表於 2009-10-10 10:58

How do you like your  Windstar? I found that sail winch set up not that good. Now I'm modifying it for using sail arm instead.