RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2979|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我係一個新仔,我想整一部巴士

關閉 [複製鏈接]
ERIC.CHEUNG-124 發表於 2009-10-1 18:28:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我想知點樣整
- 底盤
- 所用ge材料( + where 可以買)
- 車殼
- hello kitty background (之前見過一部好靚)
- 車內ge櫈,司機位,樓梯...
有冇師兄可以教我??thx
AILSAVolvo 發表於 2009-10-1 18:32:48 | 只看該作者
你以前有冇玩過貨櫃車?
 樓主| ERIC.CHEUNG-124 發表於 2009-10-1 18:36:46 | 只看該作者
superchucu 發表於 2009-10-1 18:40:31 | 只看該作者
冇玩過AR!!!
ERIC.CHEUNG-124 發表於 2009-10-1 18:36

我以前都無玩過
AILSAVolvo 發表於 2009-10-1 18:50:22 | 只看該作者
冇玩過AR!!!
ERIC.CHEUNG-124 發表於 2009-10-1 18:36

最好玩過貨櫃車,因為D零件係由貨櫃車道黎既~
AILSAVolvo 發表於 2009-10-1 19:06:54 | 只看該作者
我想知點樣整
- 底盤
- 車殼
- hello kitty background (之前見過一部好靚)
有冇人可以教我??thx
ERIC.CHEUNG-124 發表於 2009-10-1 18:28

底盤:買盒拖頭,然系五金鋪買D鋁黎造個底盤,將D零件裝上個底盤道。
材料:廣華街有
車殼:用膠片&膠板
椅/梯:睇你點整~
我之前都想整巴士,但係自己沒經驗同$$($over $1000),所以冇整
以上資料可能有錯,請指正
dg8380 發表於 2009-10-1 23:08:32 | 只看該作者
底盤:買盒拖頭,然系五金鋪買D鋁黎造個底盤,將D零件裝上個底盤道。
材料:廣華街有
車殼:用膠片&膠板
椅/梯:睇你點整~
我之前都想整巴士,但係自己沒經驗同$$($over $1000),所以冇整
以上資料可能有錯,請指 ...
AILSAVolvo 發表於 2009-10-1 19:06

你眼見果一部hello kitty 巴士做價$10000-$15000
MRX-2 發表於 2009-10-1 23:51:58 | 只看該作者
你眼見果一部hello kitty 巴士做價$10000-$15000
dg8380 發表於 2009-10-1 23:08

陰間號做價係幾多?
家豪 發表於 2009-10-2 00:55:04 | 只看該作者
陰間號做價係幾多?
MRX-2 發表於 2009-10-1 23:51

此bus無價XD
Q-pet 發表於 2009-10-2 01:37:45 | 只看該作者
我想知點樣整
- 底盤   
- 車殼
有冇師兄可以教我??thx
ERIC.CHEUNG-124 發表於 2009-10-1 18:28

車架方面係用鋁角..U槽...鋁片....
車殼方面...亞膠力膠或首辦膠...
之後頭輪..波箱...尾輪...請自己收零件
而巴士尺寸.請問版友
GUITAR_VIP 發表於 2009-10-2 02:53:50 | 只看該作者
最好玩過拖頭先整~~~~未玩過貨車就整~~~就會整出一d行街時會 "e e" 聲~行得又慢~上駁要拎車~電線fing晒係地拖住行~~又甩轆既垃圾~~ 重要架車打直放都唔得個隻~~~total 設計失敗

除非你係會員dg8380 就例外~~~~佢第一架就係巴屎~~未玩過貨車~~但佢本身有豐富機械知識底~~咁就唔同~~  

重有一個方法~~最強既DIY大法~~學某D會員咁~~成隻狗咁乞求會員"奧單"幫手整 ~~之後就話自己整就得
:如果奧單唔肯幫手整~~~可以PM本王幫你手同佢講~~~因為奧單係本王既"大菊花部下" ^^!!!
AILSAVolvo 發表於 2009-10-2 08:46:02 | 只看該作者
dg8380 發表於 2009-10-1 23:08

你講個架係唔係E架?
superchucu 發表於 2009-10-2 09:20:24 | 只看該作者
最好玩過拖頭先整~~~~未玩過貨車就整~~~就會整出一d行街時會 "e e" 聲~行得又慢~上駁要拎車~電線fing晒係地拖住行~~又甩轆既垃圾~~ 重要架車打直放都唔得個隻~~~total 設計失敗

除非你係會員dg8380 就例外~~~~佢 ...
GUITAR_VIP 發表於 2009-10-2 02:53

唉,好心你地啦,你同佳佳加埋都應該有55歲?仲成個小朋友咁
我就得18歲,不過睇你地d行為~~ 真係小學雞都不如
odaan 發表於 2009-10-2 11:12:17 | 只看該作者

除非你係會員dg8380 就例外~~~~佢第一架就係巴屎~~未玩過貨車~~但佢本身有豐富機械知識底~~咁就唔同~~  

重有一個方法~~最強既DIY大法~~學某D會員咁~~成隻狗咁乞求會員"奧單"幫手整 ~~之後就話自己整就得
:如果奧單唔肯幫手整~~~可以PM本王幫你手同佢講~~~因為奧單係本王既"大菊花部下" ^^!!!
GUITAR_VIP 發表於 2009-10-2 02:53

達達~~今日股價幾多呀~~
我就黎整好條架出關喇~~
Q-pet 發表於 2009-10-2 11:17:45 | 只看該作者
唉,好心你地啦,你同佳佳加埋都應該有55歲?仲成個小朋友咁
我就得18歲,不過睇你地d行為~~ 真係小學雞都不如
superchucu 發表於 2009-10-2 09:20

咁佢當初覺得你整巴士d電線又唔用熱膠交整好d..總知你第一架K12好多都有問題....阿佳哥都覺得TIM
佢都係講出佢對你既睇法JA
Q-pet 發表於 2009-10-2 11:19:03 | 只看該作者
達達~~今日股價幾多呀~~
我就黎整好條架出關喇~~
odaan 發表於 2009-10-2 11:12

好呀...搵日都玩下你個架先
anson3263086 發表於 2009-10-2 11:19:05 | 只看該作者
冇玩過AR!!!

Are you serious??
superchucu 發表於 2009-10-2 11:51:33 | 只看該作者
咁佢當初覺得你整巴士d電線又唔用熱膠交整好d..總知你第一架K12好多都有問題....阿佳哥都覺得TIM
佢都係講出佢對你既睇法JA
Q-pet 發表於 2009-10-2 11:17

我第一架巴士整得唔好,就等於我之後整既車都唔好?
成日都話佳哥乜 利達乜
整巴士一定要跟你地個方法架咩?
況且,我自己整既巴士 無壞車,唔阻住你地玩就OK啦
你理得人地用珍珠板整巴士,紙殼既巴士,無支架巴士
其他野唔需要向你地呢D所謂既"勁人"交代

但係你地就一路針住我,,真係好困擾,
又成日舊事重提,小事化大;
比個特起既路面卡到車底,又係咁講咩"電線fing晒係地拖住行"
而家70號已經改左齒,快左好多,但仲可以講"行得又慢"
你地真係好恐怖....玩下遙控車都咁多野要諗...

最慘你地最叻巴結,擦鞋,出到黎係大家面前就好似好好人咁
實際上,知人口面不知心,利違而家咁都屈得到我,
係我背後講既野我更加唔敢想像,D野可以一傳十,十傅百,
可以未同佢玩過車都話我架車唔掂...

最後,話我係狗?當日奧單自己係尖沙咀M記提出話幫我改個70號波箱
我從來無"成隻狗咁乞求"奧單幫手
開門,攪牌都係我自己一手一腳整出黎,唔該你地收下你把死人口啦
只係識踩人地既野上位,蝦新手,既"利達神棍,佳佳"我呸
sing2008 發表於 2009-10-2 11:55:00 | 只看該作者
成日都話佳哥乜 利達乜
...
superchucu 發表於 2009-10-2 11:51 AM

做乜咁勞氣呀???
anson3263086 發表於 2009-10-2 12:23:10 | 只看該作者
成日都話佳哥乜 利達乜
...
superchucu 發表於 2009-10-2 11:51

唔好咁火,有事慢慢講