RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

老番PG.....

RCman 發表於 2009-9-18 16:13:56 | 只看該作者

鐳射大炮砌好

登錄/註冊後可看大圖

高達1.5OYW 版砌好

登錄/註冊後可看大圖

G戰機及高達2.0V買左未砌
所以呢部一定買
 樓主| AMAT 發表於 2009-9-18 16:14:46 | 只看該作者
GUNDAM VERSION 2.0先係正宗~
800mah 發表於 2009-9-18 16:37:04 | 只看該作者
其實呢d模型係點樣翻架, 將正版d件一片一片咁去倒模 ??
 樓主| AMAT 發表於 2009-9-18 16:43:23 | 只看該作者
800mah 發表於 2009-9-18 16:37

攞住果份模型件,之後做個銅皮.......之後再用O的銅皮電蝕套模出嚟......
搞掂~

當然,我SKIP咗O的新入水口位同行位果O的問題.......
RCman 發表於 2009-9-18 16:49:08 | 只看該作者
800mah 發表於 2009-9-18 16:37

我估現在會用抄數機
不過可能因為老番廠做金屬模的精度問題,仲有就係現在呢D模型的己經設計得好精密,
都己經不是用上下模甘簡單,而是用覆合式有機關開合的模具。
另老番都有一定難度。
現在抄數機己好多廠都有用,你見人地由1:32的巴士模型放碼去到做1:16的RC...都是用類似的技術。
不過放碼就會在電腦內再計一次size, 用3D printer 打印出立體手辦.....
 樓主| AMAT 發表於 2009-9-18 16:51:21 | 只看該作者
我估現在會用抄數機
不過可能因為老番廠做金屬模的精度問題,仲有就係現在呢D模型的己經設計得好精密,
都己經不是用上下模甘簡單,而是用覆合式有機關開合的模具。
另老番都有一定難度。
現在抄數機己好多廠都 ...
RCman 發表於 2009-9-18 16:49

點會用抄數機啦........抄數機抄唔到果O的坑紋位O架.......

一定係用鍍銅皮再電蝕模最快..........

至於你話複雜......其實唔多複雜,仍然係上下模,但有行下位咁大把.
就算係幾色都係咁做.
RCman 發表於 2009-9-18 16:54:53 | 只看該作者
點會用抄數機啦........抄數機抄唔到果O的坑紋位O架.......

一定係用鍍銅皮再電蝕模最快..........

至於你話複雜......其實唔多複雜,仍然係上下模,但有行下位咁大把.
就算係幾色都係咁做.
AMAT 發表於 2009-9-18 16:51

老番有無多色成形傢?
另...如果好似2.0V gundam腳中間果件硬+軟膠一次成型又番唔番到呢?
 樓主| AMAT 發表於 2009-9-18 17:11:15 | 只看該作者
老番有無多色成形傢?
另...如果好似2.0V gundam腳中間果件硬+軟膠一次成型又番唔番到呢?
RCman 發表於 2009-9-18 16:54

老番有冇多色成形?

其實宜家BANDAI好少可會一件膠啤幾隻色.......
通常都係一塊件有幾隻色.........咁樣做法易整好多.......

呢件就係老番多色件......

登錄/註冊後可看大圖

多幾部機做唧......宜家國內都已經有雙色機.......係去到三色或四色要搵多台機做.

至於一件膠有軟有硬......INSERT MOULD.....國內都做到......
要炒買多盒,拆晒O的外膠電一次,再做一套有包膠O既.......
都唔係難事.......
RCman 發表於 2009-9-18 17:17:08 | 只看該作者
老番有冇多色成形?

其實宜家BANDAI好少可會一件膠啤幾隻色.......
通常都係一塊件有幾隻色.........咁樣做法易整好多.......

呢件就係老番多色件......
http://pic.yupoo.com/lemanliu/32cc98a3e98d/jgp ...
AMAT 發表於 2009-9-18 17:11

有日我行過女人街....唔見到有老番PG
 樓主| AMAT 發表於 2009-9-18 17:21:12 | 只看該作者
有日我行過女人街....唔見到有老番PG
RCman 發表於 2009-9-18 17:17

係咩?可能俾人掃掛.......哈!
 樓主| AMAT 發表於 2009-9-21 17:21:03 | 只看該作者
我擒日係信和見到.....賣HKD298........
 樓主| AMAT 發表於 2009-9-24 10:26:59 | 只看該作者
有人問有冇出過RX78 PG老翻....問過係冇......

http://item.taobao.com/auction/i ... acf98ae2c4ca3.jhtml
WING GUNDAM就有......

http://item.taobao.com/auction/i ... d74601bf1cf4bd0.htm
珍珠版都幾靚....包埋後面果個PACK....
http://pdyz01.mofile.com/p/1/2008/6/20/V/VSOEXM7YA4_100_500_320.jpg
RCman 發表於 2009-9-24 16:50:58 | 只看該作者
有人問有冇出過RX78 PG老翻....問過係冇......

http://item.taobao.com/auction/i ... acf98ae2c4ca3.jhtml
WING GUNDAM就有......

http://item.taobao.com/auction/item_detai ...
AMAT 發表於 2009-9-24 10:26

我只係對RX-78, 渣古及GP01 PG...情有獨鍾
 樓主| AMAT 發表於 2009-9-24 17:01:11 | 只看該作者
RCman 發表於 2009-9-24 16:50

冇出嗎~
2slow 發表於 2009-9-24 17:03:15 | 只看該作者
RCman 發表於 2009-9-24 16:50

買黎DIY改lor...
 樓主| AMAT 發表於 2009-9-24 17:04:54 | 只看該作者

突擊高達改成RX78!?都幾大工程喎.....哈!
SPAWN 發表於 2009-9-24 19:20:10 | 只看該作者
要買的話不要買GD,買TT好好多
阿彥 發表於 2009-9-24 19:35:38 | 只看該作者
香港版....其實有心上色打磨的話
跟本冇人認得出佢係香港野
 樓主| AMAT 發表於 2009-9-24 19:59:55 | 只看該作者
要買的話不要買GD,買TT好好多
SPAWN 發表於 2009-9-24 19:20

睇晒淘寶.TT冇突擊高達嗎.....
丫De 發表於 2009-9-24 20:09:58 | 只看該作者
我聽講係羅x商業城  有得買 10蚊20蚊盒 1:144 真的嗎