RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: odaan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

拖頭吊機製作過程 (即將閉關三星期 , 製作低床架)

樓主| odaan 發表於 2009-6-28 15:42:08 | 只看該作者
油車新手 發表於 2009-6-28 22:41:03 | 只看該作者
ching, 你大陸開廠架, 你就好喇,有咁多工具,
你仲好鬼有心喎, 要用幾耐時間先finish到(計埋量度尺寸)??
 樓主| odaan 發表於 2009-6-29 10:35:15 | 只看該作者
ching, 你大陸開廠架, 你就好喇,有咁多工具,
你仲好鬼有心喎, 要用幾耐時間先finish到(計埋量度尺寸)??
油車新手 發表於 2009-6-28 22:41

工具多唔一定係大陸 .....

要用幾耐時間先finish到(計埋量度尺寸)??
>>你講緊吊機定底擔 ???
 樓主| odaan 發表於 2009-7-6 01:17:19 | 只看該作者
呢個星期無出 post , 主要係裝緊新燈 , 拉緊線

原來 RDS 8000 FHSS 都用到新燈 , 而家識得搖控開燈 , 死火燈 , 研究緊著車
諗住整 Brake , 應該將轉波既 control 位比 Brake , 然後轉波用 ch5 , 甘就齊喇~~

Brake 方面 , 主要以油車黎做藍本 , 問題不大
劃埋圖就掉比廠做

燈方面 , 我將新燈大燈換左 Relay , 再駁 CREE 做頭燈 , 非常光

買左條二手拖架 , 要左佢套彈簧片加埋去車頭
而家比例係前 5 後 7

駁好晒新燈 , 買多套控番黎控制吊機
 樓主| odaan 發表於 2009-7-6 14:02:16 | 只看該作者
2009-07-05 新燈拉線過程

雖然係 Benz 頭 , 但無 Benz 尾燈
搵到 Scania 尾燈 , 裝左落去先啦 .....

但原裝又無野上得到 , 唯有又鑼件野出黎啦 .....

登錄/註冊後可看大圖

拉好晒線就拆番出黎套埋熱縮通 , 甘就靚仔 D~~

登錄/註冊後可看大圖

用條索帶固定

登錄/註冊後可看大圖

呢邊都係~~

登錄/註冊後可看大圖

然後就係陣殼入面過線~~

登錄/註冊後可看大圖

早已經係橫蝦殼做定電線位 , 唔 .... 滿意~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

係波箱側邊過

登錄/註冊後可看大圖

本來以為無得買 , 諗住自製 , 行過 "車車樂" , 又比我買左 , 不過位置太短 , 所以要改短

登錄/註冊後可看大圖

呢個就係 CREE 套 Relay , 頭大燈仲有得較光暗

登錄/註冊後可看大圖

電線係頭 servo 側邊出 , 尾線係左邊 , 前線係右邊

登錄/註冊後可看大圖

左邊 CREE 安裝後

登錄/註冊後可看大圖

右邊 CREE 安裝後 ....

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

買左條二手架 , 將彈簧片拆開加係頭
順邊反轉埋彈弓耳

登錄/註冊後可看大圖

加左彈簧片之後 , 縮入左裝 , 變左要掉轉個碼裝

登錄/註冊後可看大圖

遲 D 做埋個尾彈弓耳比佢

登錄/註冊後可看大圖
Q-pet 發表於 2009-7-6 15:09:23 | 只看該作者
good...汁得好令仔啵
chan951130 發表於 2009-7-6 15:12:06 | 只看該作者
我想問下條傳動軸?$同埋叫咩名(原本比咩車用)唔該
 樓主| odaan 發表於 2009-7-6 15:28:12 | 只看該作者
good...汁得好令仔啵
Q-pet 發表於 2009-7-6 15:09

新車落地 , 全新零件 , 甘就梗係執靚佢啦~~
 樓主| odaan 發表於 2009-7-6 15:30:17 | 只看該作者
我想問下條傳動軸?$同埋叫咩名(原本比咩車用)唔該
chan951130 發表於 2009-7-6 15:12

http://www.rcplatform.com/osc/pr ... 9ffb07b5c911ade4e3d
Q-pet 發表於 2009-7-6 15:33:08 | 只看該作者
 樓主| odaan 發表於 2009-7-6 15:47:30 | 只看該作者
哦..原來係CR-01萬向...
我都仲有兩支係度
Q-pet 發表於 2009-7-6 15:33

我鍾意佢兩邊上機米 , 可以上盡 D
有勇冇謀 發表於 2009-7-6 16:12:17 | 只看該作者
好似睇全住個仔就 o黎 出世咁...好心急呀....
 樓主| odaan 發表於 2009-7-10 16:30:52 | 只看該作者
2009-07-09 彈弓耳 , 裝燈(後編)

左頭擔後彈弓耳

登錄/註冊後可看大圖

右頭擔後彈弓耳

登錄/註冊後可看大圖

新燈用 3M 魔術貼 黐係右邊

登錄/註冊後可看大圖

接收用魔術貼放左係左邊頭沙板

登錄/註冊後可看大圖

線位係右邊頭沙板上面過

登錄/註冊後可看大圖

吊雞開始整腳喇~~
伸~~

登錄/註冊後可看大圖

縮~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
tommy1218 發表於 2009-7-10 19:35:43 | 只看該作者
快D啦,好想睇
000AKW 發表於 2009-7-12 14:19:44 | 只看該作者
顶顶顶再來再顶
鬼爆Z 發表於 2009-7-12 23:56:13 | 只看該作者
c兄...你太強啦.....
 樓主| odaan 發表於 2009-7-13 14:11:30 | 只看該作者
2009-07-11 吊機磨盤組件

量度磨盤齒輪牙距為 1.25mm
所以車一粒 1.25 牙距既螺絲

登錄/註冊後可看大圖

沿用 "衫威醒" 摩打組

登錄/註冊後可看大圖

焊錫固定

登錄/註冊後可看大圖

橫豎 Winch set 有啤令 , 用埋唔好晒

登錄/註冊後可看大圖

螺牙用機米鎖緊

登錄/註冊後可看大圖

另一面造銅座固定位置

登錄/註冊後可看大圖

底座鑼一條坑 , 將組件高度降低

登錄/註冊後可看大圖

開始裝嵌

登錄/註冊後可看大圖

組件運作暢順

登錄/註冊後可看大圖

降底高度避開上面唧筒

登錄/註冊後可看大圖

大致位置滿意

登錄/註冊後可看大圖
有勇冇謀 發表於 2009-7-13 14:16:50 | 只看該作者
差對腳就完工啦....
 樓主| odaan 發表於 2009-7-13 14:21:09 | 只看該作者
差對腳就完工啦....
有勇冇謀 發表於 2009-7-13 14:16

係~~所以 8 月可以啟航

第一次出車前睇下 Brake 件間廠整好未 , 整好就裝埋 , 未得都出車 , 行住等~~
Q-pet 發表於 2009-7-13 14:28:27 | 只看該作者
等你8月出車..我拎架大腳車撞散你...
但快到8月啦..等緊你 出車
到時我帶波波出黎...我係公司磅個佢地啦
波波2.2KG...仔仔3.6KG