RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: odaan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

拖頭吊機製作過程 (即將閉關三星期 , 製作低床架)

樓主| odaan 發表於 2009-7-22 23:23:08 | 只看該作者

先運用你既幻想力 , 諗下如果係你整 , 你會有咩方法

到見到完成後之成品 , 對比一下自己既方法 , 有無紕漏
日後 , 可能係你地去設計新款 Brake
馬輝 發表於 2009-7-22 23:53:19 | 只看該作者
一開波...............我就閃............但我估我閃都閃唔到
chan951130 發表於 2009-7-16 13:28

臨陣退縮可是會被槍決的
po3117 發表於 2009-7-23 00:10:34 | 只看該作者
先運用你既幻想力 , 諗下如果係你整 , 你會有咩方法

到見到完成後之成品 , 對比一下自己既方法 , 有無紕漏
日後 , 可能係你地去設計新款 Brake
odaan 發表於 2009-7-22 23:23

鼓剎吧 , 用servo 拉威也
 樓主| odaan 發表於 2009-7-23 10:10:43 | 只看該作者
鼓剎吧 , 用servo 拉威也
po3117 發表於 2009-7-23 00:10

鼓煞
內部結構有 : Brake 霖 , 扭 bar , 煞車掌 x 2 , 回位彈簧 x 2
外部結構有 : 雞髀 , 大力鼓 (孖拍鼓)
除此之外 , 仲有同 RC 完全唔同既接駁組件

碟煞
內部結構有 : Brake 碟 , 鮑魚(分pump) , Brake 皮 x 2
外部結構有 : Brake 撐架
同 RC 擔位結構相近

一般黎講 , 佢地之間既分別係
鼓煞 Brake 平面接觸較多 , 煞車力較大 , 但散熱能力不足
碟煞自動攝 Brake , 虛位較少 , 更換 / 維修方便

係貨車黎講 , 新款 Man , Benz , 已經開始轉用碟煞

就 RC 黎講 , 之前作碟煞測試 , 制動力0.5kg
但真車只係 1500 磅 (681.9kg)

0.5/5.5kg : 681.9/9000kg
=0.09 : 0.0757

RC 之煞車能力比 , 已經同真車相若

而且拖架我亦有同步煞車系統
拖架亦有手掣功能 , 即使甩架後 Brake 仍然可以 Lock 實
所以拖架重量唔會令 Brake 負擔增加

如果煞車能力過大 , 車輛重量不足 , 即使全力煞車只會 Lock 呔
有勇冇謀 發表於 2009-7-23 10:18:36 | 只看該作者

非 lock 直濕, 而係 lock 轆的碟剎, 係最完美的 brake 系統....
而最正係可以甩架後, 拖架仲有 brake lock 轆, 唔洗條拖架周圍走....
 樓主| odaan 發表於 2009-7-23 10:31:37 | 只看該作者
非 lock 直濕, 而係 lock 轆的碟剎, 係最完美的 brake 系統....
而最正係可以甩架後, 拖架仲有 brake lock 轆, 唔洗條拖架周圍走....
有勇冇謀 發表於 2009-7-23 10:18

本身我係諗 lock 直濕
但係 lock 直濕會令 Y 牙 , 尾牙齒 損耗甚巨
所以回歸真車設計 , 係轆位做 Brake

拖架 Brake 設計唔同拖頭 , 因為拖頭長期有電供應 , 所以佢行 servo 直接連動

但拖架唔係成日有電 , 所以行機鉸式 , Lock 好之後 , 就算無電供給 , 佢都依然鎖住
只有再次比電 , 或手動推開機鉸 , 先可以拖行
Noir.KAZE 發表於 2009-7-23 11:42:55 | 只看該作者
odaan兄你講完我仲期待見到部車出世
 樓主| odaan 發表於 2009-7-23 12:06:37 | 只看該作者
odaan兄你講完我仲期待見到部車出世
Noir.KAZE 發表於 2009-7-23 11:42

而家執緊手尾 , 望 2009-8 月中出車 , Brake 組件亦望 8 月中完成
而拖架預計於 2009-11 完成
chan951130 發表於 2009-7-23 13:38:36 | 只看該作者
Brake 組件
 樓主| odaan 發表於 2009-7-25 00:11:03 | 只看該作者
2009-07-23 架撐箱

左邊做好雛型 , 輪到右邊

登錄/註冊後可看大圖

呢種材料可以焊接 , 像真度 , 同硬度到高好多

登錄/註冊後可看大圖

雖然我唔係正式既 "打銅仔" , 不過呢 D 做型都唔難~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

=================================================
2009-07-24 Brake 組件量度

先裝好恰頭 , 睇一睇咩環境先 ~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

車定個碟煞組件 , 就停一停 , 做埋其他野 , 等買埋 servo 先繼續

登錄/註冊後可看大圖

右邊架撐箱雛型完成 , 呢邊仲擺多條 "士啤胎" , 甘就合理喇~~

登錄/註冊後可看大圖
po3117 發表於 2009-7-25 00:40:44 | 只看該作者
so good
 樓主| odaan 發表於 2009-7-25 19:40:56 | 只看該作者
2009-07-25 control panel

將 8 組 衫威醒 control 擺埋一件

登錄/註冊後可看大圖

佢地既手動按鈕全部拆出黎延長

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

所有 control 既手動掣全部排好
甘就可以放係車身側邊 , 當手動控制用

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
tommy1218 發表於 2009-7-25 21:57:44 | 只看該作者
熱切期待!
小灝 發表於 2009-7-26 02:31:45 | 只看該作者

勁..............
睇到呆左
艷男通渠佬 發表於 2009-7-26 02:52:56 | 只看該作者
2009-07-25 control panel

將 8 組 衫威醒 control 擺埋一件

登錄/註冊後可看大圖

佢地既手動按鈕全部拆出黎延長
http://www.rc-daily.com ...
odaan 發表於 2009-7-25 19:40

唔該想問下師兄圖片中既衫威醒 control
係咪可以駁去接收道
用搖控去控摩打快慢
好似多數係宜直昇機用
唔知幾錢個.同邊道有得賣
煩請師兄比的資料我
或者PM我唔該晒師兄
 樓主| odaan 發表於 2009-7-26 14:43:26 | 只看該作者
唔該想問下師兄圖片中既衫威醒 control
係咪可以駁去接收道
用搖控去控摩打快慢
好似多數係宜直昇機用
唔知幾錢個.同邊道有得賣
煩請師兄比的資料我
或者PM我唔該晒師兄
艷男通渠佬 發表於 2009-7-26 02:52

可以接去接收
快慢就唔係好覺 , 我用佢控制方向既~~
佢呢套野係放係絞盤用
我通常去車車樂買 , 連埋細絞盤賣 $170左右 , 連大絞盤賣 $200左右

資料就係度
http://www.3racing.hk/search.php ... ey=&x=0&y=0

謝謝~~
艷男通渠佬 發表於 2009-7-27 02:44:45 | 只看該作者
196# odaan
好多謝odaan師兄比的資料我很感謝
見到師兄既作品獲益良多
當中有好多技術很高
好期待見到師兄既制成品...好期待
很感謝唔該晒
 樓主| odaan 發表於 2009-7-27 09:25:28 | 只看該作者
196# odaan
好多謝odaan師兄比的資料我很感謝
見到師兄既作品獲益良多
當中有好多技術很高
好期待見到師兄既制成品...好期待
很感謝唔該晒
艷男通渠佬 發表於 2009-7-27 02:44

互相學習 , 融會貫通
艷男通渠佬 發表於 2009-7-27 16:27:29 | 只看該作者
互相學習 , 融會貫通
odaan 發表於 2009-7-27 09:25

唔該師兄比的資料我
今日去車中獲買到啦178問過車中獲仲有散賣  接收同摩打分開賣
有勇冇謀 發表於 2009-7-27 16:35:51 | 只看該作者
買左好耐啦, 駁電; 插 ch3 即用....