RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3622|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我想問問油車可5可以消聲

4142046 發表於 2009-5-30 16:17:58 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問問油車可5可以消聲
dicksonlai 發表於 2009-5-30 16:50:24 | 只看該作者
Ivan2005 發表於 2009-6-4 20:35:24 | 只看該作者
possible, but reduce top speed power
byron.C 發表於 2009-6-4 21:01:01 | 只看該作者
玩油車唔係因為鍾意把聲?

要輕少少可以玩電.....
carcar1822 發表於 2009-6-4 23:16:50 | 只看該作者
可以消聲
glen6831 發表於 2009-6-5 00:19:02 | 只看該作者
我猜只係細聲少少!
不過, 如果在十一點前放, 基於法例說明是沒有人可干預你的. 不過, 也不要太過份. 因為有很多人不喜歡看見人家玩, 或者很多原因有為難你而已.
只要在一個人口不太大密度處玩也不怕, 當然我認為自己安全要緊! 特別是喜歡在馬路放車的帥兄.
其實, 香港真係... 如果有多D地方比年青人在公眾場所娛樂, 怕咩有隱閉青年?
mouse 發表於 2009-6-8 16:16:17 | 只看該作者
我猜只係細聲少少!
不過, 如果在十一點前放, 基於法例說明是沒有人可干預你的. 不過, 也不要太過份. 因為有很多人不喜歡看見人家玩, 或者很多原因有為難你而已.
只要在一個人口不太大密度處玩也不怕, 當然我認為自 ...
glen6831 發表於 2009-6-5 00:19

跟據法例,任何時段,進行任何遊戲或消遣活動, 而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪。

不懂的請勿亂說,免得其他人誤信而被起訴。

章:        400        標題:        噪音管制條例        憲報編號:       
條:        5        條文標題:        任何時間的噪音        版本日期:        30/06/1997

(1) 任何人於任何時間,在住用處所或公眾地方因進行以下活動而發出噪音,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪─

(a) 奏玩或操作任何樂器或其他器具,包括唱機、錄音機、收音機或電視機;
                  (b) 使用揚聲器、傳聲筒或其他擴音裝置或器具;
                  (c) 進行任何遊戲或消遣活動;或
                  (d) 經營生意或業務。

(2) 任何人於任何時間,在住用處所內操作,或促使或准許操作,任何空氣調節或通風系統、或空氣調節或通風系統的任何部分,而發出的噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪。
(3) 任何人於任何時間,在住用處所或公眾地方畜養動物或雀鳥,而該動物或雀鳥發出的噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪。
(4) 任何人於任何時間,在任何公眾地方之內或附近,為吸引他人注意其貨物、商品或生意而發出噪音,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪。
(5) 任何人犯本條所訂的罪行,可處罰款$10000。 (由1994年第2號第9條修訂)
(1988年制定)
glen6831 發表於 2009-6-8 18:41:14 | 只看該作者
嘩噻
好在 mouse CHING 他的認真,如果不是便無了 $10000
真係有錯要認呀!
hin637280 發表於 2009-6-8 22:59:42 | 只看該作者
消聲 play PE la....
z2234234 發表於 2009-6-9 15:08:46 | 只看該作者
玩油車...一直都係聽聲ga la...聽到d聲幾high~
billyk 發表於 2009-9-4 15:15:31 | 只看該作者
我都係覺得聽聲好
sport 發表於 2009-9-4 18:00:58 | 只看該作者
1:8平跑有減聲風格
lkwmic 發表於 2009-9-5 15:46:14 | 只看該作者
消了聲好似唔夠過癮!
jordan620 發表於 2009-9-9 15:40:40 | 只看該作者
就係中意佢D聲
jordan620 發表於 2009-9-9 15:40:45 | 只看該作者

唔響唔好玩,就係怕吵到人。
shouldbe 發表於 2009-9-10 01:29:34 | 只看該作者
路過一問:我在車場見過有同車同一機器,例如09R(其他都有),聲音明顥有別,有冇師兄可以講講,謝謝.
redbullbull 發表於 2009-9-10 02:06:25 | 只看該作者
路過一問:我在車場見過有同車同一機器,例如09R(其他都有),聲音明顥有別,有冇師兄可以講講,謝謝.
shouldbe 發表於 2009-9-10 01:29

加速批的長度和口徑是十分影響聲音,加速,起步,馬力,高中低轉馬力和溫度的
如油針的設定不同都會影響
(台台引擎的油針設定都有不同,相信唔會有引擎聲一樣)
shouldbe 發表於 2009-9-10 02:14:10 | 只看該作者
加速批的長度和口徑是十分影響聲音,加速,起步,馬力,高中低轉馬力和溫度的
如油針的設定不同都會影響
(台台引擎的油針設定都有不同,相信唔會有引擎聲一樣)
redbullbull 發表於 2009-9-10 02:06

師兄說得有理,但我呢個新手見有部份車真係行得好平靜.
另外想問問溫機過程會有關係嗎?
redbullbull 發表於 2009-9-10 02:23:28 | 只看該作者
師兄說得有理,但我呢個新手見有部份車真係行得好平靜.
另外想問問溫機過程會有關係嗎?
shouldbe 發表於 2009-9-10 02:14

當然有la
溫機一般要用5%溫機油去溫
點解唔用25% 16%溫
因為溫機的磨合溫度是80度
如用25%油會出現溫度不足80度,(要加上錫紙包住台引擎,主要係令佢保溫)
因為高%的油溫度愈冷
低%的油溫度愈熱
重點就係溫機要keep係80度
novarossi就多數溫1L 5%油到
STS就要溫2L-2.5L油
玩左8L就要同機器換雞比
當然有la
溫機一般要用5%溫機油去溫
點解唔用25% 16%溫
因為溫機的磨合溫度是80度
如用25%油會出現溫度不足80度,(要加上錫紙包住台引擎,主要係令佢保溫)
因為高%的油溫度愈冷
低%的油溫度愈熱
重點就係溫機 ...
redbullbull 發表於 10/9/2009 02:23

高手...
咁如果用錫紙包住佢. 會唔會過熱嫁????