RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 4142046
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我想問問油車可5可以消聲

redbullbull 發表於 2009-9-11 01:21:49 | 只看該作者

25%油大針溫機多數只50-60度
過熱咪除左個錫紙佢....(冇咩機會會過)
用埋錫紙都唔夠熱咪用埋毛巾囉
以sts引擎為例
我自己的經驗
如果係50-60度溫,溫出的引擎聽人說會出現多數爆雞比,爆曲軸
如果係90-120溫出的引擎會1L~2L油就出現爆雞比和c筒
如果係80-90度溫出的引擎就最好
起碼可以行到6 L油
redbullbull 發表於 2009-9-11 01:24:36 | 只看該作者
高手...
咁如果用錫紙包住佢. 會唔會過熱嫁????
毛 發表於 2009-9-11 00:52

點解要用5%油
因為5%油比25%熱很多
就係要有足夠熱,才能把引擎溫起
novafans 發表於 2009-9-14 17:07:19 | 只看該作者
To Redbullbull
師兄唔好誤會,我唔係挑戰你既講法,只係我都研究緊e個問題,大家討論吓,大家都知道越低%油係無o甘爆,因為用來燃燒既nitro比較少,而潤滑油相對多,所以用來温機,潤滑油多有幾個作用,1)保持engine係最初著機時較為暢順,2)將磨機既鐵碎沖走,3)保持温度低以保護engine(温機時唔好高轉就係o甘解)所以好多時我哋温完機轉高%油玩之前都會放介子以減少高壓縮比對雞肶既衝擊,至於火咀,温機時就用熱火咀,,因為低%油温度低要較熱火咀來点火,轉油後就用大一號,否則會燒掉火咀,由此來看,應該越低%油越低温,e個係我見解,如有錯誤,請師兄教教我
redbullbull 發表於 2009-9-14 18:03:15 | 只看該作者
師兄唔好誤會,我唔係挑戰你既講法,只係我都研究緊e個問題,大家討論吓,大家都知道越低%油係無o甘爆,因為用來燃燒既nitro比較少,而潤滑油相對多,所以用來温機,潤滑油多有幾個作用,1)保持e ...
novafans 發表於 2009-9-14 17:07

當大家都係keep係eg:4000轉
4000轉如果用5%油=可能keep係80-90度
4000轉如果用25%油=可能得果50-60度

你記得la
太低溫和太高溫都會十分影響引擎
redbullbull 發表於 2009-9-14 18:06:51 | 只看該作者
師兄唔好誤會,我唔係挑戰你既講法,只係我都研究緊e個問題,大家討論吓,大家都知道越低%油係無o甘爆,因為用來燃燒既nitro比較少,而潤滑油相對多,所以用來温機,潤滑油多有幾個作用,1)保持e ...
novafans 發表於 2009-9-14 17:07

你睇番sirio開個sts溫機先la

真係唔明你可以請教佢
我都係佢教我溫
佢教一教真係好像打通全經脈咁