RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3084|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

超級新手應該用咩車款好d呢

abc12345 發表於 2009-5-22 21:06:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問下咁多位c兄新手應該用咩車款好d呢??????
本身我係玩開電車,而家想轉玩油車.....
我聽人講蛇仔720好跑,又話fw06個d rtr好
咁應該邊d好d同埋around幾錢到????
thx
kenny_Chui 發表於 2009-5-22 21:13:42 | 只看該作者
新車 NT1 09 la...... , 二手 la 3R ........
wongching 發表於 2009-5-22 21:30:36 | 只看該作者
fw06 for 新手都ok ...
 樓主| abc12345 發表於 2009-5-22 22:06:16 | 只看該作者
kenny_Chui 發表於 2009-5-22 22:06:30 | 只看該作者
玩開電車轉油車都 是 新手....................
 樓主| abc12345 發表於 2009-5-22 22:11:37 | 只看該作者
玩開電車轉油車都 是 新手....................
kenny_Chui 發表於 2009-5-22 22:06

咁我唔熟油車d野ar媽
joman 發表於 2009-5-22 22:17:05 | 只看該作者
黎橫洲玩大把人教你
 樓主| abc12345 發表於 2009-5-22 22:32:39 | 只看該作者
黎橫洲玩大把人教你
joman 發表於 2009-5-22 22:17

問題係我而家連車都無
edmondhk 發表於 2009-5-22 23:13:51 | 只看該作者
問題係我而家連車都無
abc12345 發表於 2009-5-22 22:32

聽多d師兄們既意見再買仲好
kenny_Chui 發表於 2009-5-22 23:36:17 | 只看該作者
玩 3R EVO WC la...........
joman 發表於 2009-5-23 10:20:11 | 只看該作者

我覺得油車好玩過電車,雖然衣家D電車快過油車,但是...我都唔識講,油車好有實在的感覺,特別是高速跳二波的時候,當落break救車的時候,又當要用支一字'批'左較右較的時候,較完之後唔知點解都會同自己講一句"嘩...好似好d"其實可能一樣,但很有樂趣,以上都是我個人感受講完!
至於720是皮帶車,經已是一架比賽用的車種用料極靚,FW06是軸車,用料一般只是入門級,但好處是買完即玩冇煩惱,兩者分別不同,車速不同,當然價錢有好大分別,分別是720要用約3500元買個車架再用1500買Engine批撻箱300未計控和servo,而FW06要用約2000元全包,但是要用錢改才會快,即是tt01同416的分別,
如果想買車我建議你玩皮帶車,因為你玩開電車對操控應有一定認識和有錢(講笑),皮帶車的重量,布局,擺位會平均D,特別是現時流行的車種,我認為首要是自己砌(無論任何車種),可以了解車的每個細節和特性,砌油車已經是一大考驗和樂趣,皮帶車當然是我個人喜好!亦有人喜愛軸車,我就玩緊NT 1,希望你買到一架合心水的車!
我的意見是買Vone sIII 不如考慮3 R 唔後悔!
superx 發表於 2009-5-23 10:46:25 | 只看該作者
fw06會唔會話好難買parts果d???另外c兄們話v-one s III 都幾好.....
c兄們你地又點睇????thx!!!!!!!
abc12345 發表於 2009-5-22 22:06

FW06 parts easy find, some parts can use RRR for replacement
kenny_Chui 發表於 2009-5-23 11:14:47 | 只看該作者
我覺得油車好玩過電車,雖然衣家D電車快過油車,但是...我都唔識講,油車好有實在的感覺,特別是高速跳二波的時候,當落break救車的時候,又當要用支一字'批'左較右較的時候,較完之後唔知點解都會講一句"好似好d",以上都是 ...
joman 發表於 2009-5-23 10:20

我的意見是買Vone sIII 不如考慮3 R 唔後悔!...............好....唔會後悔...
 樓主| abc12345 發表於 2009-5-23 11:58:09 | 只看該作者
我覺得油車好玩過電車,雖然衣家D電車快過油車,但是...我都唔識講,油車好有實在的感覺,特別是高速跳二波的時候,當落break救車的時候,又當要用支一字'批'左較右較的時候,較完之後唔知點解都會講一句"好似好d",以上都是 ...
joman 發表於 2009-5-23 10:20

C兄你講得真係好有道理
而家我聽左咁多位C兄既意見,我覺得FW06好似太入門咁,要改好多野先致快,即係好似電車既TT01咁 所以而家可能會買V-ONE S III EVO,C兄們對哩架車有咩意見(優點and缺點)同埋around幾錢到???thx
wongching 發表於 2009-5-23 20:05:24 | 只看該作者
講油車同電車我都玩過...電車感覺好假...但油車就唔同,d引擎聲.好有實在感
油車真係好好玩
 樓主| abc12345 發表於 2009-5-23 21:40:22 | 只看該作者
講油車同電車我都玩過...電車感覺好假...但油車就唔同,d引擎聲.好有實在感
油車真係好好玩
wongching 發表於 2009-5-23 20:05

ARGEEx2
alan@fire 發表於 2009-5-24 14:52:01 | 只看該作者
11# joman

還有那陣陣的電油味!
alan@fire 發表於 2009-5-24 14:53:53 | 只看該作者
joman 發表於 23-5-2009 10:20

還有那陣陣的電油味...好正!!
 樓主| abc12345 發表於 2009-5-24 18:14:27 | 只看該作者
alan@fire 發表於 2009-5-24 14:53

c兄你索上癮
edmondhk 發表於 2009-5-24 18:18:16 | 只看該作者
alan@fire 發表於 2009-5-24 14:53

個人鐘意d聲多d