RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 24149|回復: 138
打印 上一主題 下一主題
收起左側

砌車post -- 新手玩Team C T8EV3 (更新組裝注意事項)

ricksonchow 發表於 2014-9-25 12:50:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟玩開traxxas Slash 4x4, 比D車友毒下毒下,  結過入左第一部1/8 電buggy, 由於 slash 係RTR, 所以已經好耐冇砌過車 (上一部好似係TA04)

登錄/註冊後可看大圖

點解會簡t8e?  最主要當然係價錢親民, 同埋圍內都多c hing 玩, 有咩問題都有個照應
加返個索引先, 放便其他Ching 睇

T8E車友 同TEAM C 最好睇下我遇到既問題 - 組裝注意事項:

1. 轉向編
2. 底板編, 3. 差速編 3.5. 差速裝配注意事項
4. 前軸編
5. 摩打座, 中差編
6. 尾軸編
7. 摩打編
8. 油壓編
9. 接收箱, servo 電架編
10. 車殼編

由於係kit 車, 電子野都要自已配, 我既配置如下:

HOBBYWING 8bl150a ESC (經朋友測試, 反而SC8 120A 果隻電變較果仲好, 又平D, 冇咁熱)
Tenshock x802v2 motor
KKpit S-16 servo

登錄/註冊後可看大圖

最開心一刻莫過於托左部車返去開盒既一刻

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

對比上次砌既TA04, 好似多左少少件, 不過好彩份manual 都算清楚, 係漏左講咩位置要落咩油/ 螺絲膠之如似類

登錄/註冊後可看大圖

另外玩8仔有一樣工具係必買既, 就係17MM 車轆絲帽批  

****不過唔好學我買LEE 隻, 係FIT 的, 之後我用返TEAM C 果野就FIT*****

登錄/註冊後可看大圖

樓主| ricksonchow 發表於 2015-1-3 22:53:10 | 只看該作者
金水買的
pingon 發表於 2015-1-3 11:21:41 | 只看該作者
ching係邊間買?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-11-22 13:55:22 | 只看該作者
henry_lok 發表於 2014-11-21 20:41
ching, 我見到另一架差唔多價錢既TM4, 請問2者最大分別係...?

SIZE,  TM4 係1/10. T8 係1/8 大部好多
henry_lok 發表於 2014-11-21 20:41:38 | 只看該作者
ching, 我見到另一架差唔多價錢既TM4, 請問2者最大分別係...?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-11-17 15:40:42 | 只看該作者
hcchan 發表於 2014-11-17 15:12
想請問 Team C T8EV3 系唔系有部 PRO 版呢?

T8E V3 已經係Pro 版~  佢仲有隻RTR 版, 多D 膠
hcchan 發表於 2014-11-17 15:12:52 | 只看該作者
想請問 Team C T8EV3 系唔系有部 PRO 版呢?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-11-14 09:35:11 | 只看該作者
965 發表於 2014-11-14 01:04
I sort of guess that too ... Just wonder why calls "cup" ...

Cup 轉?

Lol that's right
965 發表於 2014-11-14 01:04:44 | 只看該作者
I sort of guess that too ... Just wonder why calls "cup" ...

Cup 轉?
DLAM 發表於 2014-11-14 00:32:34 來自手機 | 只看該作者
965 發表於 2014-11-14 00:25
What is "CUP車" ?

反車
965 發表於 2014-11-14 00:25:31 | 只看該作者
  What is "CUP車" ?  
nghinlun 發表於 2014-11-13 15:38:24 | 只看該作者
用鋁片屈 L 型成本 $ 20.00 , 之前無依個撞壞個 ESC
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-11-13 15:38:18 | 只看該作者
Thanks for the inspiration !!
nghinlun 發表於 2014-11-13 15:33:48 | 只看該作者
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-11-13 15:33:22 | 只看該作者

有咩可以防止CUP車壞 ESC ?
nghinlun 發表於 2014-11-13 15:22:34 | 只看該作者
防止CUP車壞 ESC
firesun 發表於 2014-11-7 22:30:42 來自手機 | 只看該作者
我用30w都得喇-_-用松香膏喇
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-11-5 09:20:50 來自手機 | 只看該作者
焊T插要用支大power d 既雞wor, 最少60w
ChocoIP 發表於 2014-11-4 21:06:32 來自手機 | 只看該作者
有點想師兄幫幫手。。
ChocoIP 發表於 2014-11-4 21:05:36 來自手機 | 只看該作者
係咪燒左都5知。。我焊5到上去。。d錫上5到。。