RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4528|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Run-in 期間引擎不停加快?(終極篇!!)

bigben 發表於 2007-7-10 11:17:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Inferno US Sports 引擎終於撻著了 , 但問題接二連三!!!   情如如下:

之前試咗十九幾次失敗(三天時間) ……. 終於….

1)
先把油門servo拉開至一半(冇開控), 其後引擎成功撻著(三十份一成功機會率 ), 由於油門開至一半, 引擎高速轉動….. 於是乎我把油門servo set 返回中位置….. 引擎減速…. 但我見我轉速雖回落但偏高, 於是我把怠速螺絲 anticlockwise, 希望將怠速減慢…… 但好快又死火了 (可能扭得太多)
2)
其後中間試完又試, 引擎又撻著了(又是二十份一成功機會率 ), 今次怠速ok, 聲音係”du du du du du”….. keep check 住温度由40->50-> 60…..80…. 轉速又開始加快!!!…….. confirm油門已關至minimum, 但引擎繼續加快!! 温度直上100!! 輪子快速轉動!!! 因怕温度太高, cut !! (以上撻著至cut 約維持1分鍾)
3)
其後中間試完又試, 引擎又撻著了(又是二十份一成功機會率 ), 今次怠速ok, 聲音係”du du du du du”….. keep check 住温度由40->50-> 60…..80…. 轉速又開始加快!!!…….. 可怕的是油門servo卻被推開!! 引擎繼續加快!! 我把servo油門推至回中位置, servo又被推開!!! Terrible!!! 温度直上110!! 輪子快速轉動!!! 因怕温度太高, cut !! (以上撻著至cut 約維持1分鍾)
4)
太累了!! 放棄!! (time : 0130 hours, 10 July 07)

大師兄, 中師兄們……. 有冇d嘜可以教吓我呀?? 我只想run-in引擎啫…. Why so difficult ???

1) Why引擎不停加快?? 而唔係keep”du du du du du”咁轉 ???
2) Need to open the 搖控 when break in ???
3) Any other suggestion??

pls help me..... I am exhausted.... (start to hate engine !!!)

如果有run-in engine 賣就好啦……. d都願…..

Neko 發表於 2007-7-10 11:53:38 | 只看該作者
Run in係最痛苦既必經過程
唔好咁容易放棄啦! 我沉晚tune引擎都搞到 2:30am...

你油針未set好, 好似係細針開得太大所以idle唔倒. 不過記住支大針要平衡番, 唔好lean out得太勁.
而撻車開唔開遙控就個人喜好...我就一定開, 起碼有乜野事都控制倒部車.

我都係比小小經驗談, 你再睇下其他師兄既回覆先下結論啦
sunnyshao007 發表於 2007-7-10 11:59:35 | 只看該作者
上次我幫我個friend run in 副gxr15 都係用左30mins ja ma~!
睇下你識唔識較~!(一lean你玩得唔駛玩,咁就會run得唔好)
最基本就係較到副機死死下但唔死得咁就啱啦~!
我run in engine 既技術都係人地教/自己領悟/自己思考~
玩車唔係要人地教你,
你都要付出架~!
BHP 發表於 2007-7-10 12:05:04 | 只看該作者

佢既問題似係細油針開得太少﹐ 所以才會不斷加快 + 唔穩定。

細針只要開得夠多﹐
就算多 1 個兩個圈﹐ 轉數都唔會升﹐ 只會跌同比較"笠"。

我既 advice 係大細針都開大 D.
以 .28 engine 來說﹐
由大針 3.5, 細針 3, carburator gap 2mm 慢慢開始 tune 啦~

這個 setting 應該可以就o甘停o係度 break-in 又得﹐
慢跑又得。
Oakfield 發表於 2007-7-10 12:07:37 | 只看該作者
原帖由 BHP 於 2007-7-10 12:05 發表

佢既問題似係細油針開得太少﹐ 所以才會不斷加快 + 唔穩定。

細針只要開得夠多﹐
就算多 1 個兩個圈﹐ 轉數都唔會升﹐ 只會跌同比較"笠"。

我既 advice 係大細針都開大 D.
由大 ...

由大針 3.5, 細針 3, carburator gap 2mm 慢慢開始 tune 啦~

這個 setting 應該可以就o甘停o係度 break-in 又得﹐
慢跑又得。

咁1:10D偈 work 唔 work 呀
BHP 發表於 2007-7-10 12:11:48 | 只看該作者
原帖由 Oakfield 於 2007-7-10 12:07 發表

咁1:10D偈 work 唔 work 呀

我差不多 10 年冇玩 1:10 GP 了﹐ 現在都是玩 .21 以上的 engine.  =)

.10 至 .15 以下的 engine,
我會以 大針 2.5 圈, 細針 2 圈, 1.5mm 來作開始吧。
總之夠富油﹐ 但又未至於會浸死部 engine 來開始慢慢 tune

至少唔洗每分鐘從 tart 一次﹐
每次 tart 30 下先  

----------------------

反而想整返部 mini engine 既 1/18 truck 來玩玩﹐
因為聽講呢 D 細 engine 仔難 tune 好多﹐
聽落幾有趣  

原帖由 bigben 於 2007-7-10 11:17 發表
pls help me..... I am exhausted.... (start to hate engine  !!!)

By the way Ben,
you'll start to love engines when you have run-in and fine tuned your buggy.
It's an enjoyable process, and at the end quite satisfying  =)

And the satisfaction comes from your anger and hatred in engines now haha~
The more hatred, the more satisfaction at the end  =D
Pointing at the engine, swearing and yelling "I conquered you!"

stanley_wwy 發表於 2007-7-10 12:25:47 | 只看該作者

回復 #1 bigben 的帖子

師兄....你跟番manual 個 initial setting 先啦.....

pump 一兩下油上engine先......start 果時應該會爆幾下.....跟住著架啦喎.....如果係著咗之後先自己熄火就係後話......橫針太"立"

睇你話idle 咁快又咁熱....似乎係棋針大lean....鬆番三個字半個鐘試下.....
chrishkyung 發表於 2007-7-10 12:38:05 | 只看該作者
what plug u ar using now
Neko 發表於 2007-7-10 12:38:40 | 只看該作者
原帖由 BHP 於 2007-7-10 12:05 發表

細針只要開得夠多﹐

Sor... 講錯野添

想問下通常較完支細針, 大針係唔係一定要郁?
 樓主| bigben 發表於 2007-7-10 12:42:11 | 只看該作者
thanks to all.....
actually, I read a lot from website b4 I start run-in.....
but every problem seems to be appeared b4 what I expected.....

my present setting:

大針 : 2.5 turns
小針 : manual not mention no. of turn, but only 與邊位距離...
cal gap : 0.5mm

valklai 發表於 2007-7-10 12:46:44 | 只看該作者
Ben 兄,
想當年我花咗半年時間先至攪得掂副 nitro engine 呀(喺冇人教嘅情況下)
你依家如果想冇咁痛苦,最好約其他師兄一齊先至turn engine啦
佢地會教你點做架啦,因係文字上真係好難講比你聽嘅
 樓主| bigben 發表於 2007-7-10 12:46:57 | 只看該作者
原帖由 chrishkyung 於 2007-7-10 12:38 發表
what plug u ar using now

i buy a eletric plug with battery inside (電"扌達"筆??).
(火咀 係正常着的)

BHP 發表於 2007-7-10 12:49:57 | 只看該作者
原帖由 bigben 於 2007-7-10 12:42 發表
大針 : 2.5 turns
小針 : manual not mention no. of turn, but only 與邊位距離...
cal gap : 0.5mm

As expected,
the high needle is way too lean, especially during break-in period.
Low needle, if the manual only refers to 與邊位距離, the factory setting should be flush (與邊位對齊/平排)
Cal gap : 0.5mm!!!  How to keep the engine running at idle?  不會死火嗎﹖  =D

試試這個吧﹐ 感覺應該會好很多﹕
大針 : 3.5 turns
小針 : Flush
Cal gap : 1.5 to 2mm

唔洗怕個 gap 2mm 好似好多o甘﹐
因為細針既 flush setting 應該好 rich, 所以 cal gap 要高返 D 等佢唔好死火。
Break-in 完可以慢慢將細針調 lean, cal gap 調細。  =)

原帖由 Neko 於 2007-7-10 12:38 發表
想問下通常較完支細針, 大針係唔係一定要郁?

郁細針﹐ 影響唔到大針。
郁大針﹐ 會影響到細針 setting.
所以通常 set 好大針才 set 細針。

然後﹐ 又要 set 返好個 idle.
點知過幾日濕度溫度變左﹐
大針又要調過﹐ 之後又要搞細針。
之後發覺又要較返個 idle.

玩油車就係有呢樣樂趣啦﹗
網上既 guideline 只係俾個 idea 你﹐
之後全都是看自己的領悟能力了。
慢慢 tune 吧

我以前 30 分鐘都 tune 唔好副偈﹐
而家 2 分鐘搞惦跑得﹐ 玩 1 個鐘都唔 overheat 唔死火  
玩多 D 自然唔洗諗﹐ 靠本能去 tune 就可以了~

樓主| bigben 發表於 2007-7-10 12:57:59 | 只看該作者
thanks to all big brothers!!

感動...... 我會tune好呢副 "偈"!!
stanley_wwy 發表於 2007-7-10 13:57:34 | 只看該作者

回復 #13 BHP 的帖子

如果係gxr15....三圏半好似太"立", 我都試過....一俾油"琴"熄.....

兩圏半倒著咗車......俾幾下空油等engine熱少少......再鬆番三個字放落地行.....行順咗就唔會咁易死架啦......記住唔好俾太大油呀.....副engine run一輪先好行快車......

記住著咗engine之後.....keep住一下一下咁俾少少空油.....keep住engine熱.....直到放落地行, 就唔會咁易熄火架啦....

之後著倒車, 有多d信心啦.....就慢慢再試下鬆多dd大針, 總之"立"d 唔緊要.....放落地慢慢行....慢慢run-in 副engine.......

行五六缸油後....dd dd 咁慢慢收大針......咁你就會見副engine d performance 慢慢咁 improve......

放心....原廠engine唔會易玩死o既.....放心tune.

俾d耐性....人人都經過呢個stage 架......30mins 溫偈........可能天生車手啫.....

leeho888 發表於 2007-7-10 14:17:17 | 只看該作者
我run in engine ,只係慢慢將細針調,冇郁大針,run左10缸油就玩,我都係唔識.
要平衡大細針,慢慢 tune........但好快又死火,run in期間引擎不停加快,通常係太富油

樓主| bigben 發表於 2007-7-10 14:48:54 | 只看該作者
原帖由 leeho888 於 2007-7-10 14:17 發表
但好快又死火,run in期間引擎不停加快,通常係太富油

太富油所以不停加快?
之前另一些師兄又話要扭大大油針, 要富油.....

too rich or to lean????

too confused !!!

I think the situation now is that the fuel supply is too lean, right? so that I need to turn anti-clockwise the big and small needle to make the supply rich, right??

leeho888 , is your concept different to ours???
for discussion only, no offence.
BHP 發表於 2007-7-10 14:54:34 | 只看該作者
It's nice to try different things and see their effects
 樓主| bigben 發表於 2007-7-10 16:25:35 | 只看該作者
BHP, are u joking....?? I have no time to try.... I want an effective and correct mean.....

(kidding)
BHP 發表於 2007-7-10 16:34:27 | 只看該作者
You had time to try until 0130 la
Let me know when you wanna try again next time,
I shall come and video tape the fun and the pullstarting

It's like taking a shower,
everyone does it in a different way.
If you want an effective and a "mean" way,
go with the factory settings, can't go wrong  

Just praying that it's not an air leak that's causing a lean mixture.
We don't want sand going into the engine especially during break-in