RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4420|回復: 46
打印 上一主題 下一主題
收起左側

V1s3應該改咩先???

dio0222 發表於 2007-6-2 20:22:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位靚仔 V1S3全原裝車應該改d咩先會比較好d呢??? 本人已經改左頭差,較牙避震,jpc pipe 咁之後應該改d咩會比較好點呢???
Eddie168 發表於 2007-6-2 20:28:04 | 只看該作者
較牙避震唔係跟車ga mei?
sunnyshao007 發表於 2007-6-2 20:38:31 | 只看該作者
原帖由 Eddie168 於 2007-6-2 20:28 發表
較牙避震唔係跟車ga mei?

睇你買咩板~
kyosho cup個隻就跟~
一般都跟膠suspension
stanley_wwy 發表於 2007-6-2 20:39:29 | 只看該作者

回復 #2 Eddie168 的帖子

如果你一心諗住改......點解唔買kyosho cup edition 2??

貴少少.....齊晒料......

我都有架....
stanley_wwy 發表於 2007-6-2 20:43:56 | 只看該作者
durability......改合金六角啦......

performance.........炭尾油壓架.........sp 曲pipe.......鋁brake lever

呢幾樣平平地, 可以玩住先......

想快.....一定係換engine啦.
Eddie168 發表於 2007-6-2 20:45:01 | 只看該作者
原帖由 stanley_wwy 於 2007-6-2 20:39 發表
如果你一心諗住改......點解唔買kyosho cup edition 2??

我都有架....

請問你套kyosho cup edition 2 包唔包Engine架,幾錢到 and 有冇相可以睇下呀?唔該哂
sunnyshao007 發表於 2007-6-2 20:46:51 | 只看該作者
買番條kyosho改裝曲喉啦~(滑d=出氣快d=爆d)
跟住就買番個racing油缸($105,唔會係副engine高轉時有boil水既情況)
再來就換番條64tianium既孖速軸(原裝個條較軟,容易因撞擊宜r左引發掃牙等情況出現)
好基本既野都差唔多改左啦~
仲有錢/想改既話就改下 sp chassis($525),鋁合金車胎接合器,
原裝條皮帶玩完就換滑帶,
買番幾套胎,set車工具!!!
操好d手車!!!
sunnyshao007 發表於 2007-6-2 20:49:49 | 只看該作者
原帖由 stanley_wwy 於 2007-6-2 20:39 發表

我都有架....

仲未齊,
都唔included racing油缸,
64titanium軸(兩條),sp chassis,
改裝pipe,manifold,
咁既價錢,不如加多少少買架v-one rrr wc evo 好過啦~
新手就冇野講!!!
但係s3既結構同3r都差唔多~
十六夜 發表於 2007-6-2 20:52:10 | 只看該作者
孖速軸一定要改....唔係真係好易r左都唔知....係咁掃61T齒= =我中左招
sunnyshao007 發表於 2007-6-2 20:54:13 | 只看該作者
原帖由 stanley_wwy 於 2007-6-2 20:43 發表
durability......改合金六角啦......

performance.........炭尾油壓架.........sp 曲pipe.......鋁brake lever

呢幾樣平平地, 可以玩住先......

想快.....一定係換engine啦.

graphite油壓架..................
有用咩............(唔多覺)
講真,brake level用膠唔得咩,
唔通塊膠會變形(變形就係你個servo 開放%唔啱)
原裝engine係pyc係冇可能踩到max power(100%),
你話只行一波我就冇野講!!!
sunnyshao007 發表於 2007-6-2 20:56:16 | 只看該作者
原帖由 十六夜 於 2007-6-2 20:52 發表
孖速軸一定要改....唔係真係好易r左都唔知....係咁掃61T齒= =我中左招

.......我都試過中招!!!
即刻唔玩去買番!!!
怕掃掃掃掃掃掃掃牙牙牙牙牙!!!
十六夜 發表於 2007-6-2 21:00:08 | 只看該作者
我宜家用緊3 Racing出戈隻61T大減齒..RRR用ga....順好多,,,..比 Kyosho戈隻平好多,,,,,,
Eddie168 發表於 2007-6-2 21:08:20 | 只看該作者
請問各位師兄小弟玩開電車e+想試下玩油車諗住買S3想問下一套S3 連所有野要幾錢(唔計油) and 1套S3 kit 要幾錢? 唔該哂
sunnyshao007 發表於 2007-6-2 21:09:06 | 只看該作者
KYOSHO D 膠件........
3-RACING我都覺得好過佢~!
我都用緊,真係唔錯!!!
我覺得個一波牙加左個D咩carbon仲差!!!
sunnyshao007 發表於 2007-6-2 21:13:08 | 只看該作者
原帖由 Eddie168 於 2007-6-2 21:08 發表
請問各位師兄小弟玩開電車e+想試下玩油車諗住買S3想問下一套S3 連所有野要幾錢(唔計油) and 1套S3 kit 要幾錢? 唔該哂

s3 kit 就1980度~
要買油,遙控,接收,兩個servo,
battery case,一對band(or else 你玩3pks)
一枝2pl:240
一個am receiver(futaba最top   r152je receiver)就180
s3003(兩個):120~140
2pl一套(2pl+receiver+s3003 x 2)=480度!!!
你玩電車,睇下有咩可以俾架s3用啦!!!
stanley_wwy 發表於 2007-6-2 21:50:39 | 只看該作者
人家考慮得s3.....就梗係新手啦.....

racing油缸, sp chasis 果d野(但係kysho cup 個chasis 都係option 野黎架喎, sp main chasis vzw108).......暫時都唔大用......

買車係咁架啦......貴幾百又好少少....貴幾百又好少少.....rrr 又冇engine 又冇曲又冇pipe.....

新手黎講......s3或者kyosho cup edition 好在可以用手拉engine, 又可以改jump start engine.......慢慢upgrade.....

"s3既結構同3r都差唔多"..........呢句就...???

原帖由 sunnyshao007 於 2007-6-2 20:49 發表

仲未齊,
都唔included racing油缸,
64titanium軸(兩條),sp chassis,
改裝pipe,manifold,
咁既價錢,不如加多少少買架v-one rrr wc evo 好過啦~
新手就冇野講!!!
但係s3既結構同3r都差唔多~

stanley_wwy 發表於 2007-6-2 22:04:53 | 只看該作者
換得合金suspension.....唔用graphite架.....支suspension咁精準.....但係個架又o係度flex.....冇話唔得o既.....我覺得唔compatible囉..

膠brake lever .....去到最大percentage, 個brake disc 頂番轉頭支lever 就flex.....用合金....仲可以頂住....

換engine......唔係淨係睇max speed......架車快唔係淨只max speed, 仲要睇pick up, torque 等, 呢d影響成架車o既performance.....出彎, 直路加速等.....

係pyc尤其啦.....唔計個人技術, 人家一出彎加速到直路尾.......你真係燈尾都見唔倒....

又係果句"賽車係昂貴o既運動", 樣樣都係錢......個個改動都會提升一定o既performance.....價錢同提升程度又未必成正比...

當然, 我都係覺得玩車最緊要玩得開心.....點玩點改.....自己開心就okay.....

大家都係俾d個人意見呢位師兄啫.....

原帖由 sunnyshao007 於 2007-6-2 20:54 發表

graphite油壓架..................
有用咩............(唔多覺)
講真,brake level用膠唔得咩,
唔通塊膠會變形(變形就係你個servo 開放%唔啱)
原裝engine係pyc係冇可能踩到max power(100%),
你話只行 ...
十六夜 發表於 2007-6-2 22:19:38 | 只看該作者
sunny兄....你唔係賣左部S///咩
stanley_wwy 發表於 2007-6-2 22:26:53 | 只看該作者

回復 #18 十六夜 的帖子

我都想問....   

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=44566&extra=page%3D1

sunnyshao007 發表於 2007-6-2 22:29:13 | 只看該作者
tomorrow交收!!!