RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Jonathanyu
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[電變問題] 新買返黎既HWV3.1電變已經係壞

andyccf2004 發表於 2015-4-6 02:39:47 | 只看該作者
salton 發表於 2015-3-31 21:13
小弟前两天特意到维修部查看了你送修的电变以及了解具体损坏原因。

你的电变检测结果是C相功率管有部分 ...

先聲明,本人不是高手但亦不算新手,駁呢幾條線,有ABC同正負符號,可以說無乜機會出錯。我相信 Ivan 仔亦不會這麼容易駁錯線。

以下純粹經驗分享。

曾經有次,小弟在駁線後發現新買的電變跟摩打在接線後出現異常,在 set 中之後俾油,馬達轉動得很奇怪。
好似有嘢 click 住噉。再俾兩次大油之後,摩打就燒了。幸好小弟家中尚有很多士啤零件,
個新摩打燒掉了後,我換了上另一個肯定正常的摩打,但都出現同樣問題,之後我逐樣 check, 逐樣試,
最後發現竟然是某本地牌子(不是HW)的摩打盒內跟來的有感線,當中有一 pair 對掉了。

我將有問題的有感線及燒壞的摩打拿去跟KWS的店舖要求更換,他們不願意換,只說幫我寄回廠維修。
我將出問題的有感線拍下相片跟廠方聯絡,最後那牌子的品管部主管主動跟我聯絡,承認了他們QC有漏洞。
還說好彩問題發現到,不然在美國歐洲回報這些問題就大件事了。
我的摩打當然可以換新的,不過,當然我亦出出入入 KWS 好幾次,可幸的是品牌都很認真去找出問題的根源。
我亦很相信HW在今日已經成為RC界翹楚的時候,在意外發生之後,不但是換件新貨給客戶,亦應該一同去找出問題出在那裡。

最後小弟想知如果有感線其中一組對掉了會出現燒掉C相的問題嗎?
如果會,那麼樓主最好檢查一下摩打及有感線是否出了問題。

sfdo 發表於 2015-4-6 07:39:34 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2015-4-1 14:26
我想此事到此,应可告一段落。

買家新買回來就有問題, 現在推到買家身上, 現維修換零件了事, 現在是否代 ...

下次買HOBBY,點解唔去一D會幫你焊埋試埋唧店?
為咗平DD但要自己承擔風險,值嗎?

chacha 發表於 2015-4-6 07:54:25 來自手機 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-4-6 07:39
下次買HOBBY,點解唔去一D會幫你焊埋試埋唧店?
為咗平DD但要自己承擔風險,值嗎?

乜有舖頭會幫你焊埋同試埋咩?邊間呀!
1312 發表於 2015-4-6 08:05:38 來自手機 | 只看該作者
原廠焊好哂是最好。希望聽取意見。
Allan007 發表於 2015-4-6 17:38:49 | 只看該作者
andyccf2004 發表於 2015-4-6 02:39
先聲明,本人不是高手但亦不算新手,駁呢幾條線,有ABC同正負符號,可以說無乜機會出錯。我相信 Ivan  ...

呢個問題又未諗過,不過條sensor線嘅腳位就規定左係第四十五頁:
http://www.roarracing.com/downloads/2013_ROAR_Rule_Book.pdf
假設ABC事但調轉兩條,咁即係條sensor線話比個變速聽個摩打調轉左黎轉,但其實個摩打係轉得岩嘅。咁嘅情況如果個變速會燒,個設計都好有缺陷。

Allan007 發表於 2015-4-6 17:42:52 | 只看該作者
1312 發表於 2015-4-6 08:05
原廠焊好哂是最好。希望聽取意見。

我會鍾意自己焊。
andyccf2004 發表於 2015-4-6 20:31:35 | 只看該作者
Allan007 發表於 2015-4-6 17:38
呢個問題又未諗過,不過條sensor線嘅腳位就規定左係第四十五頁:
http://www.roarracing.com/downloads/2 ...

Thanks Allan, 噉係咪即係有機會,不過要睇佢個電路點樣設計,同有無保護裝置?
sfdo 發表於 2015-4-7 09:13:11 | 只看該作者
chacha 發表於 2015-4-6 07:54
乜有舖頭會幫你焊埋同試埋咩?邊間呀!

買過三次,東方街、廣發對面、轉角位泊滿電單車o個間。三次都有同我焊及試埋。

b9605084 發表於 2015-4-7 11:38:51 來自手機 | 只看該作者
買錯嘢,件嘢有問題,駁錯嘢,整壞嘢,跌零件在跑道上,比人撞爆嘢,從來都係好灰,而又係同RC不能分割的,希望樓主有失,亦必有所得,
blackshark3 發表於 2015-4-7 21:37:19 來自手機 | 只看該作者
樓主,我都試過買電變裝落車先知壞,唯有當自己黑仔,但我叫好彩攞返買果間鋪頭佢無問題即刻幫我搞重say sorry(其實唔係佢錯) ,一個禮拜後換個新俾我。所以買果間鋪頭佢嘅服務態度都好緊要,至於你買果間鋪囉喎,你重幫襯佢?
kelvinayhh 發表於 2015-4-7 22:21:10 | 只看該作者
Allan007 發表於 2015-4-6 17:42
我會鍾意自己焊。

X2
好多人都鐘意用自己嘅電線同電容架嘛
一甩一焊  幾煩呢
1312 發表於 2015-4-8 11:17:50 來自手機 | 只看該作者
熟練焊接的師兄當然無問題啦
對新手就有困難,雖然工多藝熟
但焊完先知道壞就氣憤
成千元買番黎個結局就是短路。
無得換個新。
佢地所謂QC,Q左甚麼?
3·1壞都不是今天的事,已經有好多鑊。
厰方焊好黎,減低風險及賴買家焊壞、過熱…等問題出現。
廠方出售已跟靚電線及適合,其他師兄自己喜歡換線就自己的事。
 樓主| Jonathanyu 發表於 2015-4-8 18:04:14 | 只看該作者
新電變已經由我第一次燒焊的新手焊好了,表現正常
rowrowdog 發表於 2015-4-27 13:01:45 來自手機 | 只看該作者
小弟星期六買了HW3.1 + 17.5t bandit,駁好線(ABC+-一定啱)駁電set中位再用program card set 17.5t,開車摩打轉但着唔到turbo,即係full雞好快到極速不能再加速,full雞完電變閃黃燈。是電變壞還是摩打壞?有沒有師兄遇到類似問題,謝謝。
Simonng 發表於 2015-4-30 17:24:39 | 只看該作者
rowrowdog 發表於 2015-4-27 13:01
小弟星期六買了HW3.1 + 17.5t bandit,駁好線(ABC+-一定啱)駁電set中位再用program card set 17.5t,開車 ...

其實你對左中位未????
ivan仔 發表於 2015-4-30 20:27:44 | 只看該作者
有感線有沒接好?
tonykenwong 發表於 2015-5-1 12:06:06 來自手機 | 只看該作者
隻3.1新開把風扇著得一下第二下就壞左怪之得跟多把風扇,跟反之前隻3.1較發過熱跟住無反應死左,D質量越來越差。
rowrowdog 發表於 2015-5-2 12:23:42 來自手機 | 只看該作者

問題已解決,是hobbywing 17.5t bandit原裝跟的sensor線有問題,換了另一條就ok。HOBBY WING應注意一下!