RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Jonathanyu
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[電變問題] 新買返黎既HWV3.1電變已經係壞

烈火2010 發表於 2015-3-24 22:05:50 | 只看該作者
D遙控電子野,貴到飛起卻是極之化學,跟本就物非所值,當我們車友係水魚咁襟!
carven.chow 發表於 2015-3-25 13:24:33 | 只看該作者
烈火2010 發表於 2015-3-24 22:05
D遙控電子野,貴到飛起卻是極之化學,跟本就物非所值,當我們車友係水魚咁襟! ...

寫個程式出黎都係錢...
烈火2010 發表於 2015-3-25 20:46:55 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2015-3-25 13:24
寫個程式出黎都係錢...

我不介意它貴但必須做到相對的要實用,但現況卻不是呢!
ivan仔 發表於 2015-3-26 01:33:02 | 只看該作者
carven.chow 發表於 2015-3-24 18:03
其實會唔會師兄自己焊電子野個陣整壞左?

估計hobbywing唔會冇qc亂咁出野架喎 ...

是小弟幫樓主焊的, 可能我焊錯啦, 原裝有5條線, A+B-C, 睇清楚跟清楚去焊, 焊好兩個人4隻眼睇多次先插電, 插電都係兩個人買隻眼, 沒插錯, 插好+-等幾秒先開, 一開電沒幾內就好似有D怪味(個人覺得有問題), SET好中位之後比油向前OK之後突然停左魔打唔再轉, 比油電變LED燈的信號正常, 馬上關機再盟再SET中位一次, 之後魔打轉左兩秒就停左, 只好放棄.
可能我焊得唔好啦
bitmap 發表於 2015-3-26 03:04:20 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2015-3-26 01:33
是小弟幫樓主焊的, 可能我焊錯啦, 原裝有5條線, A+B-C, 睇清楚跟清楚去焊, 焊好兩個人4隻眼睇多次先插電, ...

A+B-C 5條線, 唔係原裝焊好哂咩? 我果隻係喎
ivan仔 發表於 2015-3-26 08:22:58 | 只看該作者
bitmap 發表於 2015-3-26 03:04
A+B-C 5條線, 唔係原裝焊好哂咩? 我果隻係喎

原裝電變上5條線焊左的
kamwai 發表於 2015-3-26 10:47:13 來自手機 | 只看該作者
就算攞番鋪頭.佢話同你跟.快都要等個幾兩個月.我覺得鋪頭跟本唔想幫你攪.因為我地喱班儍仔要玩就要幫襯佢地.遲d比番你地.你地咪要買住個新用住先.禁又可以賺多筆
salton 發表於 2015-3-26 10:53:20 | 只看該作者

如楼主在维修售后过程中还遇到问题,小弟可帮你协调沟通。
小弟在HOBBYWING 工厂参观过生产流程,每一个电变在出厂时都是经过最少两组QC检查,而且是100%运转检查。所以新品出厂即坏的概率是极小的。
因模型电子产品的特殊性和专业性,有时候真是会很莫名奇妙发生问题,你这次遇到的问题,目前从你的描述来看我们无法判断问题出在哪里,唯有靠厂家检修后才知结果。
好在HOBBYWING的售后服务堪称一流,很快就可以搞定的。

PS. 希望楼主也考虑到发生问题的其他可能性,而不是直接说“新买返已经系坏”
nel3838 發表於 2015-3-26 11:38:57 | 只看該作者

路過加多句.....呢行好難做, 香港租貴更難.

HobbyWing 從小牌子做到今天, 小弟個人經驗 (從老直升機玩到TurboESC), 只有比個"叻"佢地.
玩RC懷嘢好彩唔好彩一定有, 好在有HW這樣公司售後服務一流, 直得加許.  
這也是點滴得回的經驗.   

問題係, 這行點樣可更快令到新玩家得到信心?
 樓主| Jonathanyu 發表於 2015-3-26 12:45:44 | 只看該作者
本人是搖控車新手,我車所有零件都是全新包括電變都是,重未玩過,電線都是本Forum CHING 幫我連接的。
問題我都不太懂表達,現在都已寄回HW 處理,只能說本人運氣太好
sean2013 發表於 2015-3-26 13:40:17 | 只看該作者
我覺得佢新手唔知焊錯乜啫,我信HW多過信佢
 樓主| Jonathanyu 發表於 2015-3-26 13:54:24 | 只看該作者
各位師兄,上面都講左,電線野都係PYC 同 FORUM 既師兄幫我焊,我剛開包裝就裝的
DLS 發表於 2015-3-26 14:00:41 | 只看該作者
大牌子有壞就人為問題, 細牌子有壞就肯定d 產品有問題
 樓主| Jonathanyu 發表於 2015-3-26 14:01:31 | 只看該作者
salton 發表於 2015-3-26 10:53
如楼主在维修售后过程中还遇到问题,小弟可帮你协调沟通。
小弟在HOBBYWING 工厂参观过生产流程,每一个电 ...

先謝謝你
我已同郭小姐聯絡,這幾天就有答覆,聽聞HW CS 都不錯,希望有個滿意的結果。
sakata 發表於 2015-3-26 14:12:59 | 只看該作者
記得睇清楚佢個維修流程啊
運費要自己比架
ivan仔 發表於 2015-3-26 14:28:10 | 只看該作者
sean2013 發表於 2015-3-26 13:40
我覺得佢新手唔知焊錯乜啫,我信HW多過信佢

係囉我新手焊錯左囉, A+B-C 再對魔打ABC 對錯左囉,
如+-錯一定見東菇(燒電容,在IVE讀電子昤見唔小同學仔+-反轉就發生),
當時沒東菇, 魔打可以SET完中位轉幾下就停, 證明魔打沒焊錯,

CHING你講到係新手都會錯, 你信廠多過信自己的話, 你下次有野壞唔話人有問題,

講真電子野真係好難講, 要唔壞就玩幾年都唔壞, 要壞就....大家知道的唔多講,
不過一買返來裝完一試就壞, 我都係第一次見, 真係要買六合彩(我真係中左七獎有$40)
ivan仔 發表於 2015-3-26 14:34:03 | 只看該作者
DLS 發表於 2015-3-26 14:00
大牌子有壞就人為問題, 細牌子有壞就肯定d 產品有問題

大牌子就唔會壞? 一定係人為?
三星大牌子嗎? 成日壞電話,
APPLE IPHONE 夠大牌子嗎? 都會新機開唔到機

真係大牌子唔會壞?
 樓主| Jonathanyu 發表於 2015-3-26 16:00:16 | 只看該作者
最主要係隻電變按控俾油,佢時得時唔得,就算得都係郁到幾野,咁明顯係入邊SHORT SHORT 地有問題
焊錯野就直情成隻野無哂反應啦,咁就係自己整壊,抵死
salton 發表於 2015-3-27 13:27:35 | 只看該作者
IVAN仔 不要生气,你能够帮朋友焊接,足以证明你乐意助人。
以我的经验,这种问题多数是马达和电变的ABC相位的控制不匹配等类似原因造成,严重的时候也可能将一个好的电变在一秒钟内烧坏。
焊接不良只是其中一种可能,如果第一次通电时就闻到有点怪味,那就说明可能已经有地方短路。
既然已经返厂维修,我相信这个问题很快就可以解决。
小小的愿望就是希望大家可以客观地描述情况,不要在未搞清楚原因时一时心急就下一个结论发一个抱怨贴,更好的应该是解决问题后发出分享自己的经验,让后来的朋友少走弯路。
ivan仔 發表於 2015-3-27 13:58:51 | 只看該作者
salton 發表於 2015-3-27 13:27
IVAN仔 不要生气,你能够帮朋友焊接,足以证明你乐意助人。
以我的经验,这种问题多数是马达和电变的ABC相 ...

我沒生氣, 只係看不過眼有D CHING第一句就話人係新手自己弄壞,

仲有就係大牌子壞就人為, 世界上有邊個大牌子保證唔會壞?
就算幾好的QC, 都有機會有問題產品,

唔怪得現在沒咩新手, 第一句就話人新手唔識, 大家都做過新手, 沒人一生出來就識玩車識焊野.
樓主都好努力學玩車, 有唔識都會問清楚, 唔係自己唔識又亂試野而壞野.