RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12435|回復: 75
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Axial AE-2 電變調整設定有感 + 追加704/705膠防水應用 (updated)

ricksonchow 發表於 2014-5-21 10:15:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

相信可能好多C HING 都已經知道AE-2 調整方法, 但係小弟尋日先入手AE-2, 搞左一輪先知點樣去set隻電變. 簡單分享一下小小心得希望未試過既巴打唔使行咁多冤枉路.

首先LEE隻電變可以SET 既有:

1. 鋰電cut off protection
2. Drag brake 力度
3. Brake/後車模式 (先brake 再向後, 得brake 冇向後, 即時向後)

但係響 set lee 三樣野之前首講左set油門行程先 (試過玩玩下車燒電變, 用LEE 隻做後備但因為個個都唔記得點set 而搞到無用武之地. . ) 安全起見, 鬆左摩打齒先

1. 開控
2. ESC 插電 (ESC OFF)
3. full 住雞開電變
4. 一路FULL 雞, 佢會發出一組4次由高至低的BB聲, 繼續FULL
5. FULL 到咁上下佢會
發出B, B, B, B.....電變會紀錄FULL雞位置
6. FULL 後雞, 一樣hold 住hold 到佢再B,B,B,B....
7. 放返雞回中位, 佢會紀錄返中位, 之後initialize, 可以行得
其實LEE 步唔太難, 亦都有片睇
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iGLqjs3mPE4

而要set 果3樣野就比較複雜少少, 但冇castle link 亦都可以用控黎set:
1. 開控
2. ESC 插電 (ESC OFF)
3. full 住雞開電變
4. 一路FULL 雞, 佢會發出一組4次由高至低的BB聲, 繼續FULL
5. FULL 到咁上下佢會
發出B, B, B, B..... 同之前唔同, 繼續hold, hold 多幾秒會聽到第二組的4次由高至低的BB聲, 進入了設定menu, 可以放雞回中位
6. 佢會B-B, B-B.... 兩下兩下咁叫
7: 個menu 我詳細講一講:

Full 雞= YES (BB兩聲確認之後會直接跳落下一個section 既option 1)
Full 後雞 = NO (BB兩聲確認之後會跳落下一個option )

Section 1
a. 一入menu B-B, B-B, B-B..... (佢發出既聲)關鋰電保護, nimh 先好用 (YES = full 前雞, NO = 後雞, 聽到好快BB之後會跳下一項, 如似類推)
b. B-BB               開鋰電保護 (*defult)

Section 2
c. BB-B                Set 0% drag brake

d. BB-BB              Set 15% drag brake
e. BB-BBB            Set 25% drag brake
f.  BB-BBBB (4)     Set 40% drag brake
g. BB-BBBBB (5)   Set 50% drag brake
h. BB-BBBBBB (6) Set 100% drage brake (*defult)

Section 3
i.  BBB-B              扣一下後雞brake 再扣先會後車
k. BBB-BB            扣後雞得brake 冇後車
g. BBB-BBB          扣後雞即後車 (*defult)
之後會出返去, Initialize 正常起動, 如果要再set既話要off 電變再黎過

好似幾複雜, 我舉個例子:
我而家要SET幾樣:
鋰電保護, 15% drag brake, 直接後波mode

一入menu:
B-B, 後雞(no),
B-BB, 前雞(Yes), 鋰電保護
BB-B, 後雞(no),
BB-BB 前雞(Yes) 15% drag brake ->佢會直接去section3,
BBB-B,
後雞(no),
BBB-BB, 後雞(no),
BBB-BBB, 前雞(Yes), 即時後波
initislize

希望幫到下手, 歡迎分享

今日淘返黎既防水膠到左貨, 可以搞埋電變防水等星期日有得玩

我諗好多C 兄都聽過/用過704膠黎做防水, 我就見個個都用LEE隻買左幾支試下:
704 - 白色
705 - 透明
硅酮膠 - 白色
stam28 發表於 2014-5-21 10:25:54 | 只看該作者

le882 發表於 2014-5-21 10:28:47 | 只看該作者
GOOD,.....請問AE1 有冇得SET?
711leung 發表於 2014-5-21 10:39:36 | 只看該作者
rickson 兄, 雖然我係新手, 所以真係唔明, 但好彩有你這个人不怕失敗, 肯嘗試及分享比其他ching, 這種精神值得讚賞, 比個十你
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-5-21 10:51:46 | 只看該作者
le882 發表於 2014-5-21 10:28
GOOD,.....請問AE1 有冇得SET?

AE-1 好似冇得setup, 一插就得
jimmy_k 發表於 2014-5-21 11:01:10 | 只看該作者
Rickson 好野
shancollection 發表於 2014-5-21 11:11:41 | 只看該作者
<quote>我而家要SET 15% drag brake,
一入menu, B-B , 後雞(no), B-BB, 後雞(no), BB-B, 後雞(no), BB-BB 前雞(Yes), 之後全部no 哂佢<quote>

我會係一入menu, B-B , 後雞(no), B-BB, 後雞(yes)[等佢跳去下一個menu], BB-B, 後雞(no), BB-BB 前雞(Yes)咁樣
After a “no” answer is accepted, the ESC will then present you with the next option in that section. After a “yes” answer is accepted, the ESC knows you aren’t interested in any other option in that section, so it skips to the first option in the next section.

reference: http://www.axialracing.com/blog_posts/787000000
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-5-21 11:22:25 | 只看該作者

其實係之前都唔明做咩事要drag brake, 我SCX10又唔係爬D咩石咩斜, 直至自已用個冇drag brake 既電變出去玩過一轉先發現有咁既需要, 但心諗國産一舊水電變又有防水又有拖剎, 做咩事有D慢爬電變賣到6 7 舊水都有人買GA, 傻的嗎?    不過我上個月第一次跟你地去白泥就自已搵到答案, 尤其是落巨斜. . .  自已隻taobao金頭仔ESC係就係brake 到, 但就係brake 得太勁, 見到你地D車可以拖住慢慢落就兩眼發光.. . . . .
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-5-21 11:23:49 | 只看該作者
shancollection 發表於 2014-5-21 11:11
我而家要SET 15% drag brake,
一入menu, B-B , 後雞(no), B-BB, 後雞(no), BB-B, 後雞(no), BB-BB 前雞(Ye ...

係WOR, 我都冇留意到, 多謝師兄提點! 改返先
le882 發表於 2014-5-21 11:47:59 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-5-21 10:51
AE-1 好似冇得setup, 一插就得

我用AE1  Drag brake 勁重,,,,,,想冇咁勁
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-5-21 11:52:38 | 只看該作者
le882 發表於 2014-5-21 11:47
我用AE1  Drag brake 勁重,,,,,,想冇咁勁

有得set drag brake, AE2最吸引地方
sum306gti 發表於 2014-5-21 13:21:41 | 只看該作者
Rickson
shancollection 發表於 2014-5-21 13:27:25 | 只看該作者
不過AE-2最衰係得5v out, 有d 6v servo用唔到  
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-5-21 13:39:02 | 只看該作者
shancollection 發表於 2014-5-21 13:27
不過AE-2最衰係得5v out, 有d 6v servo用唔到

多數LEE D ESC 既BEC 都好雞肋. . . 都會轉用EXTERNAL UBEC
kuokenny 發表於 2014-5-21 13:43:32 | 只看該作者
shancollection 發表於 2014-5-21 14:05:29 | 只看該作者
如果有castle link就想試下慢慢set個drag brake, 50%唔夠用, 100%就dup車會起尾
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-5-21 14:14:36 | 只看該作者
shancollection 發表於 2014-5-21 14:05
如果有castle link就想試下慢慢set個drag brake, 50%唔夠用, 100%就dup車會起尾

我冇castle link ar... 所以先試用控黎set jar
711leung 發表於 2014-5-23 09:30:45 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 前天 10:15  Axial AE-2 電變調整設定有感 + 追加704/705膠防水應用

rickson 兄, 請問  (硅酮膠 - 白色)  , 是不是普通silicon一樣用來封邊用, tks
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-5-23 18:31:51 來自手機 | 只看該作者
對, 都可以咁用, 仲可以導熱, 之前見有另一位 師兄改電變做水冷都係用佢. 我自己就暫時未試過
711leung 發表於 2014-5-24 09:07:48 | 只看該作者
tks ching