RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ricksonchow
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Axial AE-2 電變調整設定有感 + 追加704/705膠防水應用 (updated)

bbfonghk 發表於 2014-6-16 17:28:09 來自手機 | 只看該作者
cyt2011 發表於 2014-6-16 16:32
夾片式金屬鈴係咪有唔用闊度 ?
點去配合適既呔 ? 請指教 !

我都係新手,真係完全無想到呔闊問題....就咁買1.9呔鈴又裝到....
cyt2011 發表於 2014-6-16 17:44:19 | 只看該作者
係D呔有唔同闊度, 直徑又有差別, 所以一路都未下手 !
其實莫財驚落錯注 !
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-6-17 03:33:54 | 只看該作者
cyt2011 發表於 2014-6-16 17:44
係D呔有唔同闊度, 直徑又有差別, 所以一路都未下手 !
其實莫財驚落錯注 !

基本上taobao 果D 1.9合金軨都可以裝到大部分1.9車胎, 驚唔啱既咪買之前post 上黎比大家睇下, LEE度咁多C HING 應該唔多唔少都有經驗
711leung 發表於 2014-6-17 09:08:46 | 只看該作者
樓主| ricksonchow 發表於 5 小時前

rickson ching, 想問 AE-2 唔cut-off 鋰电 protection, 係咪淨係用得Lipo电, 如果唔理佢照用Nimh电會唔會燒电變esc, tks
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-6-17 13:59:49 | 只看該作者
711leung 發表於 2014-6-17 09:08
rickson ching, 想問 AE-2 唔cut-off 鋰电 protection, 係咪淨係用得Lipo电, 如果唔理佢照用Nimh电會唔會 ...

放心, 唔會燒電變的, 因為NIMH 跌V 比較快, 開左PROTECTION 既話玩兩下就可能會低過3.2V PER CELL, 電變就會因為要保護鋰電唔好過放而cut 機

而關左PROTECTION 用鋰電果陣就要小心唔好過放
711leung 發表於 2014-6-17 14:27:00 | 只看該作者
樓主| ricksonchow 發表於 昨天 14:59
我都見到LEE 隻, 268 人仔, 不過field fuction ae2 用唔到, 淨係可以駁電腦用

我買果castle link 粒仔都夠用LA,  同埋我個bec 都用靠佢黎set

Tks ching,唔好意思, 唔係好明即唔須要買貴castle link都得, 唔該chingsend你講果castle link 粒仔 絛link比我參考下, tks
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-6-17 15:08:10 | 只看該作者
711leung 發表於 2014-6-17 14:27
Tks ching,唔好意思, 唔係好明即唔須要買貴castle link都得, 唔該chingsend你講果castle link 粒仔 絛lin ...

sor 我講得唔清楚, CASTLE 出左兩樣野用黎set esc/bec, castle link 同 castle field link. Castle link 好細細粒平D 要駁電腦用, field link大D 好似張卡咁可以直接駁esc set 又或者都可以好似caslte link 咁駁電腦用, 135 人仔就係castle link , 即係我想買果隻
711leung 發表於 2014-6-17 15:18:48 | 只看該作者
明白 tks, 咁$135個隻castle link 有冇話分for 飛機or車用, 易或飛機同車都用得, tks
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-6-17 15:20:21 | 只看該作者
711leung 發表於 2014-6-17 15:18
明白 tks, 咁$135個隻castle link 有冇話分for 飛機or車用, 易或飛機同車都用得, tks ...

castle link 冇分, castle field link 有分
711leung 發表於 2014-6-17 15:22:59 | 只看該作者
tks ching
chungkkb 發表於 2014-6-17 15:55:19 來自手機 | 只看該作者
本人有隻castle link 細粒嗰隻,全新嘅…喺姨bay買嘅,可出讓,有意可PM我~~
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-6-17 19:43:09 來自手機 | 只看該作者
我啱啱買左!!! >_<    anyway thanks!
auaxq 發表於 2014-7-4 03:59:14 | 只看該作者
師兄~想問下~用705封死個電變.其實會唔會散唔到熱0既呢?
真心有需要問~唔係玩野。
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-7-4 04:42:06 | 只看該作者
auaxq 發表於 2014-7-4 03:59
師兄~想問下~用705封死個電變.其實會唔會散唔到熱0既呢?
真心有需要問~唔係玩野。 ...

唔好咁講, 大家交流下點會當你玩野呢?

你留意下我落705 果陣唔會封電變個散熱表面, 所以對整體散熱效能影響不大, 玩過幾次連續6小時既慢爬活動都只係溫暖, 完全不用擔心發生過熱
不過我亦都有用UBEC, ESC 就唔使比電SERVO, 發熱量也會降低

做左防水, 面對LEE D 情況仍然可以輕輕鬆鬆鄧梓峰
https://www.youtube.com/watch?v=CObQQusf-Lc

auaxq 發表於 2014-7-4 04:47:54 | 只看該作者
ricksonchow 發表於 2014-7-4 04:42
唔好咁講, 大家交流下點會當你玩野呢?

你留意下我落705 果陣唔會封電變個散熱表面, 所以對整體散熱效能 ...

防水黎計係咪有刷好D呢?
如果用媽星105BK黎做又可行嗎?
 樓主| ricksonchow 發表於 2014-7-4 04:57:18 | 只看該作者
有刷又平又唔怕水, 可以話係慢爬最佳選擇

星星105BK 我冇, 但係照道理亦可以, 記得要避免遮蓋散熱片