RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5757|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

义機問題?

G2偉 發表於 2014-1-5 12:48:26 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想知5a.10a义機义出黎既電爆發力是否會有分別?
AMAT 發表於 2014-1-5 13:36:07 | 只看該作者
以我所知,鋰電唔同NI-MH電,NI-MH電你用大A數打入去,佢係會真係爆O的.

但係LIPO係冇呢個效果.
反而個差機可以差得每一CELL O既電壓夠平均,咁你玩車嚟會越爆,因為等同兩CELL都可以同時間放出相同V數,自然會爆O的.

反而差到幾多A,只係快慢問題.

買LIPO差機,搵一部係平衡差時有一個更好效果O的會較有用.
宜家O的電,無論30C或50C,都係用5A嚟差,所以分別不大,因為佢係會因應住排電自動ADJUST去返低A數.
sakata 發表於 2014-1-5 14:08:04 | 只看該作者
我用C6D係接近8.4v時都會自動回到0.1A
等一段時間就會響Full
AMAT 發表於 2014-1-5 14:24:23 | 只看該作者
sakata 發表於 2014-1-5 14:08
我用C6D係接近8.4v時都會自動回到0.1A
等一段時間就會響Full

任何一部差機都會咁.

因為用如果佢就滿又或者係用唔到咁大A數嚟差時,佢係會有好大電阻或者係電壓變化.
部差機DETECT到就會ADJUST個電流,即係A數,嚟去返可以差到O既範圍.

所以用10A差或5A差,只要佢食唔到,佢就自然會ADJUST落返低A數,基本上分別不大.
唔同NI-MH咁,用大A數差佢唔會識ADJUST,而搞到爆或出水.

所以大A數細A數,對LIPO爆唔爆分別不大.
反而係BALANCING做得好唔好關係大O的.
 樓主| G2偉 發表於 2014-1-5 15:16:46 來自手機 | 只看該作者
5A,10A差電,只係時間快,慢。明白thx
jpl 發表於 2014-1-6 19:11:39 | 只看該作者
原來係咁,多謝解開疑問,,,不過還有小小疑問請指教,,見有師兄用以powerlab用30A差二cell60c電,,見臨到尾只係落一落到28A就差滿停機,,第二,,之前有雜誌講話用大A數差lipo會爆啲,,吾通吹水
 樓主| G2偉 發表於 2014-1-6 20:20:05 來自手機 | 只看該作者
咩雜誌先?
hanswong 發表於 2014-1-6 21:11:19 來自手機 | 只看該作者
我都好想知叉機應該點upgrade,我都係用緊B6C
AMAT 發表於 2014-1-6 22:27:37 | 只看該作者
jpl 發表於 2014-1-6 19:11
原來係咁,多謝解開疑問,,,不過還有小小疑問請指教,,見有師兄用以powerlab用30A差二cell60c電,,見臨 ...

其實鋰電唔同NI-MH電我已經講O左.....

你用大A數差,係咪好O的呢?當然,你話你排係30C,我用1A差,咁梗係會差小小.
但如果你用10A嚟差一個50C,佢都係會最後自動調返去5A嚟差.
呢個係鋰電本身你係可以用果個A數就自然會落去果個A數差O既特性.

你去到60C,用到6A嚟差當然好O的啦.

但我唔係好信用30A嚟差60C......因為30A X 12V即係成600W.....成個暖爐O既功率嚟喎.....30A好大電流下O架.....
就算30A X 8.4-9V都180W.....其實唔會有可能.....你係咪睇錯?

同埋鋰電係用所謂10C ->1A嚟去差.60C都係最多用6A嚟差.....
jpl 發表於 2014-1-7 07:46:23 | 只看該作者
未試過又吾好吾信,,用e fuel24V60A牛加powerlab,,用30A差電点解無可能,,差完舊電微暖,
香港出嘅雜誌講嘅
AMAT 發表於 2014-1-7 08:17:01 | 只看該作者
jpl 發表於 2014-1-7 07:46
未試過又吾好吾信,,用e fuel24V60A牛加powerlab,,用30A差電点解無可能,,差完舊電微暖,
香港出嘅雜誌講 ...

24V X 60A.....成1440W......
想知係咪要用冷氣機個插蘇嚟差.....
一般屋企電源都係講緊220V X 5A左右一個插蘇頭,即係約1100W.....
冷氣機等果O的先去到15A......
24V X 60A.....我自問屋企唔敢用,我怕跳FUSE不成屋企都燒埋.....
Allan007 發表於 2014-1-7 08:22:22 | 只看該作者
G2偉 發表於 2014-1-5 15:16
5A,10A差電,只係時間快,慢。明白thx

當然不是,LRP嘅6900mAh50C講明要maximum performance就要用11A去叉。
Allan007 發表於 2014-1-7 08:34:14 | 只看該作者
AMAT 發表於 2014-1-5 14:24
任何一部差機都會咁.

因為用如果佢就滿又或者係用唔到咁大A數嚟差時,佢係會有好大電阻或者係電壓變化.

部叉機識調節電流係因為叉到尾段鋰電係要用恆壓去叉(constant voltage),所以個電流會不斷降低,直到降到零就cut機。NiMH就全程用恆流叉(constant current),直到測到一次輕微的電壓降(delta V)。
Allan007 發表於 2014-1-7 08:36:36 | 只看該作者
jpl 發表於 2014-1-7 07:46
香港出嘅雜誌講 ...

鋰電都叉到微䁔?小心D好噃
AMAT 發表於 2014-1-7 15:26:36 | 只看該作者
Allan007 發表於 2014-1-7 08:22
當然不是,LRP嘅6900mAh50C講明要maximum performance就要用11A去叉。

咁11A去差我覺得都可信O既.
因為6900MAH, 都成7A咁濟,你用11A差都唔算過份.
我3700MAH電都用5A嚟差.

但30A我覺得係O的唔係太尋常......我唔係話相唔相,係我唔會試.....24V 60A.....唔好講屋企唔好制....車場用的話,我怕會拖死人地O的電源跳制....話晒一個蘇頭唔知拖幾多件O野.....
AMAT 發表於 2014-1-7 15:28:32 | 只看該作者
Allan007 發表於 2014-1-7 08:34
部叉機識調節電流係因為叉到尾段鋰電係要用恆壓去叉(constant voltage),所以個電流會不斷降低,直到降到 ...

冇錯~

不過如果舊電本身用唔到大A數去差,佢都會自動調節返.
如你排電只可以用3A嚟差,你用5A嚟差佢都會調整返落去3A左右嚟差.

所以我一般計我都係開到最大,由得佢自己調節.

但都係果句,幾A差只係一個因素,每一CELL平均更重要.
oolongtea 發表於 2014-1-7 20:43:58 | 只看該作者

我淨係知快啲差完就快啲有得玩
Allan007 發表於 2014-1-7 20:57:25 | 只看該作者
oolongtea 發表於 2014-1-7 20:43
我淨係知快啲差完就快啲有得玩

用大A數叉快D有得玩,其實排電要內阻低同平衡先得,如果內阻高,一用大A數谷入去就到頂8.4V,部叉機就好似AMAT咁講會調節番,等個電壓唔好超過8.4V。排電唔平衡一樣唔得,因為一cell晨咁早就滿,另一cell就有排都未滿,要用番好多時間去平衡。

超哥成日用靚電緊無問題啦
AMAT 發表於 2014-1-7 21:35:50 | 只看該作者
Allan007 發表於 2014-1-7 20:57
用大A數叉快D有得玩,其實排電要耐阻低同平衡先得,如果耐阻高,一用大A數谷入去就到頂8.4V,部叉機就好 ...

完全正確.

唔係一味高A就有用......要好多O野配合.
你排電唔係食到咁大,大大A數打落去,盞搞到O的電入面O的CELL唔BALANCE,快O的脹快O的玩完.
oolongtea 發表於 2014-1-7 21:53:22 | 只看該作者
Allan007 發表於 2014-1-7 20:57
用大A數叉快D有得玩,其實排電要內阻低同平衡先得,如果內阻高,一用大A數谷入去就到頂8.4V,部叉機就好似 ...

allen哥又抽我水喇!

其實所謂既平衡充電作用首要設計唔係在於平衡電壓,係用來進行每cell充電用!因為鋰電設計不容許超過4.25V既電壓進入,否則爆腸。