RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: G2偉
打印 上一主題 下一主題
收起左側

义機問題?

oolongtea 發表於 2014-1-7 22:03:43 | 只看該作者
大家如果對大A充係咪爆啲,想知道答案其實可以用Hyperion駁pc模擬試驗!
oolongtea 發表於 2014-1-7 22:11:04 | 只看該作者
電池內阻低當然係好,但經過電池內部電線,金屬乸插,金屬公插,外部電線到電變時,內阻可能已經升到過佰!
hanswong 發表於 2014-1-8 09:58:50 來自手機 | 只看該作者
我想問呢,我用部skyrc B6C用分插差4s,佢A數得返3.3,平時2s係有5A,係咪部機問題
Allan007 發表於 2014-1-8 11:33:38 | 只看該作者
hanswong 發表於 2014-1-8 09:58
我想問呢,我用部skyrc B6C用分插差4s,佢A數得返3.3,平時2s係有5A,係咪部機問題 ...

因為當你叉4S既時候,部叉機要輸出高D電壓,要佢同樣輸出5A超出左佢個能力,所以出盡只得3.3A。要用5A叉4S你要部勁D既叉機。
hanswong 發表於 2014-1-8 21:17:04 來自手機 | 只看該作者
Allan007 發表於 2014-1-8 11:33
因為當你叉4S既時候,部叉機要輸出高D電壓,要佢同樣輸出5A超出左佢個能力,所以出盡只得3.3A。要用5A叉4 ...

Thx Ching!
jpl 發表於 2014-1-9 11:04:39 | 只看該作者
當然,差完舊电暖有機會出問題,但可能好奇之下試下用30A差,見暫時只此一次,差完用hyperion battery checker check舊电,,兩cell相差0.002,,有啲差機開頭谷完後就降电壓balance,,有啲開頭balance好就一路谷到尾,,如你所講無可能,咁究竟你唔请楚定產品效能成疑,,你用屋企电器來比,屋企出240v点比,,以後停电吾使怕,帶幾排电返屋企咪得,,產品一路進步中,吾好仲停留响以前
AMAT 發表於 2014-1-9 14:51:51 來自手機 | 只看該作者
你明唔明白電嘅原理?220v x 5A=1100w,你降壓後條數都係返到,即係24v / 1100w=45.8A ,仲未計變壓中間嘅loss.

我冇話信唔信,我只係指出你講呢個spec唔係一般家庭或車場可以用。而220v輸入變24v 60a,部變壓亦成個汽車電池或甚至更大,更唔係一般人會買或可用。

Skyrc有出一部,個火牛都成千几,仲要唔係一般屋企可用,同埋就算用都要用冷氣机果個插蘇先掂。同埋佢係寫max 1200w。即係實際24v只有50a輸出。

我諗講返啲宜家玩家現實用到會較實際。

KeithTBB 發表於 2014-1-9 17:19:20 | 只看該作者
差電A數最好跟鋰電說明書指引, 如冇說明書或說明書冇講, 就用1C差!

P.S. 如需要用大A數(e.g. >10A)差電, 差機同電都一定要名廠, 電一定要放入防爆袋, 咁就比較安全
Allan007 發表於 2014-1-9 19:09:50 | 只看該作者
jpl 發表於 2014-1-9 11:04
當然,差完舊电暖有機會出問題,但可能好奇之下試下用30A差,見暫時只此一次,差完用hyperion battery chec ...

師兄你好玩唔玩揾D咁嘢嚟玩,一陣火燭就真係喊都無謂,咪試添呀。
 樓主| G2偉 發表於 2014-1-9 19:12:51 來自手機 | 只看該作者
我用緊喪B電都係最近新買,用手係外殼㩒舊電聽到有空氣聲咁又點解呢?thx