RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6224|回復: 47
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新買回來就KO~EX-1 Ver.3..........仲要冇得換..... T_T

OoCIRCUSoO 發表於 2013-6-30 23:59:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有件事本來都想算,但是想深一層,
如果不讓大家分享,KWS 的商店怎能有進步空間。

好慘.....  ( T_T) 星期五買了一套新1 仔Ver.3,回家後即試,
卻發現module 不能調high point 等功能,第日拿去換,
他們卻說沒得換想快就要我自己拿去代理,問他代理地址,又說不清楚.....我當場O嘴.... ( =,=)",
好像想打發你走就了事的...... 某店都可以只換MODULE......
件事本來都想算,但是想深一層,
如果不讓大家分享,KWS 的商店怎能有進步空間呢。

只想分享一下~
所以不開名!!因我當他們是朋友~~

smok 發表於 2013-7-1 00:13:44 來自手機 | 只看該作者
貨品售賣條例

當你和店方議訂價錢,買賣或訂製貨品,雙方便受到「貨品售賣條例」的約束。你有責任付款收貨,而店方的責任,則是收款交貨,而所交的貨品,必須完全符合以下四個要求:

(一)   

店方有權出售該貨品。即是說,店方是從合法途徑購入、製造或受物主委託出售該貨品。

(二)   

對貨品的任何口頭或文字的描述或樣本說明,必須真實正確和與事實相符。

(三)   

貨品必須能發揮應有的功用。但如果店方在售賣時,已經指出貨品的缺點,或有些缺點是你應該可以察覺到的話,那麼,購物後你便不可藉此向店方要求更換或退款。又若果因為你自己改變主意,不想購買該貨品,你是不能要求退款的。

(四)   

貨品的質素,包括其可用性、外觀、完整、安全和耐用,須具一定的水準。

如果店方售賣的貨品,未能符合上述規定,縱使單據上註明「貨物出門,恕不退換」等字眼,你可以和店方商討下列一項賠償方法:

(一)  

取回購貨時的貨價;

(二)  

換取同樣或等值的其他貨品;

(三)  

接受修理;

(四)  

接受信貸單據,在指定時間內使用單上所列價值,購買店內等值的貨品。

http://www.consumer.org.hk/website/ws_chi/shopping_tips/services/legalrights.html
pd 發表於 2013-7-1 00:17:18 | 只看該作者
你太好心啦,佢唔會知客人會用對腳投訴,佢心諗,你唔好彩姐,関我粉事呀!
以後咪唔好幫襯佢!D客越黎越小就知乜事
AFminiz1 發表於 2013-7-1 00:17:52 來自手機 | 只看該作者
這位Ching 非常厚道,他們咁不負責任,你還當他們是朋友又不開名,真難得,希望他們自己檢討一下。!
558558 發表於 2013-7-1 00:19:46 來自手機 | 只看該作者
厚道係好,但太含糊只會令其他車友胡亂猜測,或會對其他商店有影響
 樓主| OoCIRCUSoO 發表於 2013-7-1 00:20:52 | 只看該作者
香港模型店~買小見小....要珍惜他們~
 樓主| OoCIRCUSoO 發表於 2013-7-1 00:21:17 | 只看該作者
kevt2005 發表於 2013-7-1 00:22:06 | 只看該作者
C-hing, I don't think they consider you as a friend if they treat you like that.  Without knowing much details from both sides, I would say as a customer, make a complaint to Consumer Council.  If you have a case, they would definitely follow up for you.
Geoffrey 發表於 2013-7-1 00:23:26 | 只看該作者
咁嘅商店都有!真係好唔負責任喎!我覺得這店舖至少要提供代理嘅資料比你去查詢!如你不方便公開店名,可否PM我講我知呀?等我第時唔幫襯佢吖,如果買咗D佢獨家代理嘅產品有問題,跟住拎返去換嘅時候,我估佢會叫你去出產地換囉!
558558 發表於 2013-7-1 00:26:47 來自手機 | 只看該作者
對唔住

說回來,我也有責任,同你一樣因為相熟關係,沒有於付款後當場即時測試,便離去

(以前在KWS買氣鎗是先付款後開盒,有不妥再開其他,如沒有其他同款產品便即時退款)

對唔住
 樓主| OoCIRCUSoO 發表於 2013-7-1 00:28:42 | 只看該作者
Geoffrey 發表於 2013-7-1 00:23
咁嘅商店都有!真係好唔負責任喎!我覺得這店舖至少要提供代理嘅資料比你去查詢!如你不方便公開店名,可否 ...

..........原產地.......運費点算的???.......我新買的........不是我出吓.........
 樓主| OoCIRCUSoO 發表於 2013-7-1 00:30:51 | 只看該作者
558558 發表於 2013-7-1 00:26
對唔住

說回來,我也有責任,同你一樣因為相熟關係,沒有於付款後當場即時測試,便離去

時也命也~至多唔玩車......你沒有責任

Wayne~~ 發表於 2013-7-1 00:47:33 | 只看該作者
你買果時佢會同你講呢 d 野好少壞,唔使試,如果有問題你攞返黎,我聽過,但到你真係壞左佢地咁對你我都覺得唔應該!
仲有唔係寄返去 KO 再過幾個月先比返你,係換過枝控比你,因為你買左返去巳經壞左.
LuLuHKG 發表於 2013-7-1 00:49:49 | 只看該作者
Ching, 同情你... 不過我一定唔會自己上代理... 買左反來都未用到, 就叫我反代理維修! 我會要求回水! 上面有CHING 都講左, 佢地有責任! 開佢名 或 去COMPLAINT佢 :@:@:@:@:@:@
 樓主| OoCIRCUSoO 發表於 2013-7-1 00:53:21 | 只看該作者
LuLuHKG 發表於 2013-7-1 00:49
Ching, 同情你... 不過我一定唔會自己上代理... 買左反來都未用到, 就叫我反代理維修! 我會要求回水! 上面 ...

二千多元買件壞野~原來真的很肉痛.........

樓主| OoCIRCUSoO 發表於 2013-7-1 00:55:13 | 只看該作者
Wayne~~ 發表於 2013-7-1 00:47
你買果時佢會同你講呢 d 野好少壞,唔使試,如果有問題你攞返黎,我聽過,但到你真係壞左佢地咁對你我都覺得唔 ...

wing1203 發表於 2013-7-1 00:56:55 | 只看該作者
壞左都唔換? 好似過份左......

你認為佢係你朋友,佢地更加唔應該咁,朋友支控有問題,反而應該是耍幫手處理
whatafather 發表於 2013-7-1 01:03:35 | 只看該作者
玩具嘅嘢怎可以等................買多枝
 樓主| OoCIRCUSoO 發表於 2013-7-1 01:05:22 | 只看該作者
whatafather 發表於 2013-7-1 01:03
玩具嘅嘢怎可以等................買多枝

您真有米~可否送支新的給小弟呢~~
whatafather 發表於 2013-7-1 01:07:31 | 只看該作者
咁枝嘢壞咗又唔整又唔換,ching 你都唔窮啦