RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4163|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

比盡油摩打疾下疾下~想求教各位CHING~

Nicholas.C 發表於 2013-6-2 14:56:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有問題想向各位CHING求教~
當比盡油時個摩打就疾下疾下~我換左個摩打又即時沒問題了~
小弟近這兩三個月已有四隻唔同牌子的摩打出了同樣的問題~
Seed Passion x2, Team Power, Yeah Racing ~
又唔係過熱~凍車都會係咁~而且電變有SET過熱保護~
到底發生咩事呢? 請問這些摩打是否都已報銷了呢?
買摩打都買到窮了~同埋有冇辦法可避免這問題再次發生呢~
mikekie 發表於 2013-6-2 14:59:05 | 只看該作者
maybe sensor cable problem
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-6-2 15:06:20 | 只看該作者

多謝CHING回覆~但每次換了摩打就冇事了~SENSOR CABLE都係同一條~
而且幾次摩打故障都不是同一架車同一條CABLE~
所以我估係呢個問題掛~
Raychung328 發表於 2013-6-2 15:33:12 來自手機 | 只看該作者
有無換個电變?可以試下!
slumpsingsing 發表於 2013-6-2 15:44:51 | 只看該作者
你係唔用LRP電變?
如果係LRP電變就睇返你個電變係咪Update左去STOCK 個
Software

如果你UP左STOCK個Software 之後去玩Modified 就會有呢個情況
hungbobby 發表於 2013-6-2 15:46:36 來自手機 | 只看該作者
我以前用SCT-PRO都試過這情況,後來試改不同timing解決
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-6-2 19:32:53 | 只看該作者
Raychung328 發表於 2013-6-2 15:33
有無換個电變?可以試下!

多謝ching指教, 但我不是只一架車出現呢個問題。
三架車三個電變都有試過, 我估唔會咁岩三個電變都出問題掛
無論如何, 多謝ching意見。
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-6-2 20:31:46 來自手機 | 只看該作者
slumpsingsing 發表於 2013-6-2 15:44
你係唔用LRP電變?
如果係LRP電變就睇返你個電變係咪Update左去STOCK 個
Software

多謝ching指教, 我唔係用LRP電變,
三架車都係用好盈電變, 一個係120A V2.0,
一個係120A V2.1, 仲有一個係60A V2.1。
c_ronaldo_07 發表於 2013-6-2 20:32:05 來自手機 | 只看該作者
我試過壞接收都係咁~
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-6-2 20:40:57 | 只看該作者
hungbobby 發表於 2013-6-2 15:46
我以前用SCT-PRO都試過這情況,後來試改不同timing解決

多謝ching指教, 我唔係用SCT-PRO, 但都想試下改下不同的timing睇下得唔得先, 多謝ching意見。
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-6-2 20:49:27 | 只看該作者
c_ronaldo_07 發表於 2013-6-2 20:32
我試過壞接收都係咁~

多謝ching指教, 但奇怪的, 每次換摩打後就冇事了,
我只係近呢幾個月先開始用無刷摩打, 點解?無理由無刷摩打會易壞D掛。
whatafather 發表於 2013-6-2 21:31:46 | 只看該作者
無刷摩打,真係好易壞
438157 發表於 2013-6-2 22:06:51 | 只看該作者

無刷摩打.....易壞????????????
e47085 發表於 2013-6-2 22:29:41 | 只看該作者
换电池试试
arto6 發表於 2013-6-2 23:26:42 | 只看該作者
試下支控油門嘅end point 較大10% 再試, 有可能支控油門嘅VR 有問題 (因為著turbo 係要full 雞先識著, 支抵到與唔到之間會有可能直路chok chok 下)
liu944 發表於 2013-6-3 00:27:47 | 只看該作者
Nicholas.C 發表於 2013-6-2 20:31
多謝ching指教, 我唔係用LRP電變,
三架車都係用好盈電變, 一個係120A V2.0,
一個係120A V2.1, 仲有一個 ...

將設定內電池低壓保護值(Low Voltage Cut-Off)設定關閉可改善疾油
威威 發表於 2013-6-3 11:23:40 | 只看該作者
你檢查下摩打芯在摩打裏是否前後虛位太大,如果條芯虛位太大會超出條芯與感應器之感應範圍,就會出現此問題,你要用金屬介子攝岩適當距離大約0•1mm左右虛位係最好。就算買新摩打都可能有問題都要跟好先好用。
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-6-3 13:56:59 | 只看該作者

上次換摩打時好似真係無試過換電試下, 呢兩日放工返屋企整車時再試試。
唔該晒, 多謝ching意見。
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-6-3 14:01:17 | 只看該作者
arto6 發表於 2013-6-2 23:26
試下支控油門嘅end point 較大10% 再試, 有可能支控油門嘅VR 有問題 (因為著turbo 係要full 雞先識著, 支 ...

唔該CHING, 好的, 等我呢兩日放工返屋企整車時試試。
多謝ching意見。
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-6-3 14:07:09 | 只看該作者
liu944 發表於 2013-6-3 00:27
將設定內電池低壓保護值(Low Voltage Cut-Off)設定關閉可改善疾油

明白, 唔該CHING, 等我呢兩日放工返屋企整車時試試先
多謝ching意見。