RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: Nicholas.C
打印 上一主題 下一主題
收起左側

比盡油摩打疾下疾下~想求教各位CHING~

樓主| Nicholas.C 發表於 2013-6-3 14:39:20 | 只看該作者

原來會有呢個問題, 其實出現壞摩打的問題前都有留意到有時摩打有虛位, 但唔知有乜問題。
不過留意過壞的摩打又不是有很大的虛位, 但都很想請教CHING, 到底應該攝介子到摩打近摩打齒的一面還是後面呢?
我估應該攝後面吧, 對唔對? 唔該晒威威CHING, 多謝指教~
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-6-3 14:42:51 | 只看該作者
各位CHING, 還想補問多一個問題, 如果摩打疾油或時快時慢最後仲停埋, 咁樣摩打算唔算已壞死了 ?
威威 發表於 2013-6-4 00:17:32 | 只看該作者
Nicholas.C 發表於 2013-6-3 14:39
原來會有呢個問題, 其實出現壞摩打的問題前都有留意到有時摩打有虛位, 但唔知有乜問題。
不過留意過壞 ...

其實你可以試下將頭尾蓋都折掉,之後塞番支轉芯入摩打裡面,你會發現轉芯會停留一個最強磁嘅位置,咁你上番頭尾蓋就要盡量攝番支轉芯係最強磁的位置,咁就有最佳效果啦!
 樓主| Nicholas.C 發表於 2013-6-4 15:57:00 | 只看該作者
威威 發表於 2013-6-4 00:17
其實你可以試下將頭尾蓋都折掉,之後塞番支轉芯入摩打裡面,你會發現轉芯會停留一個最強磁嘅位置,咁你上 ...

明白了~果然講究~真係十萬個唔該晒威威CHING~