RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5313|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

3至4秒先放到1度電如此慢是否正常?

烈火2010 發表於 2013-4-30 16:59:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

請問師兄們,我第一次用放電义機(SKY 6X80),但放電用5A放都要3至4秒先放到1度電(Mah),用了5小時才放了兩舊電如此慢是否正常?
hungbobby 發表於 2013-4-30 17:10:27 來自手機 | 只看該作者
as far as i know, 6x80 can only set the maximum discharge rate. The actual discharge rate will be determined dynamically by the charger. with some simple calc 5000/60/60=1.38 mah/s, so if yr charger took 3s per mah, it should be discharging at around 1.2A
rk2 發表於 2013-4-30 17:12:41 | 只看該作者
1 度 電 ? 你想講 1 mA ?
 樓主| 烈火2010 發表於 2013-4-30 17:29:09 | 只看該作者
 樓主| 烈火2010 發表於 2013-4-30 17:34:28 | 只看該作者
hungbobby 發表於 2013-4-30 17:10
as far as i know, 6x80 can only set the maximum discharge rate. The actual discharge rate will be de ...

5A放都咁慢若用1.2A放電豈不是要從晚上放到天光才放到一個電池?
seasky 發表於 2013-4-30 17:48:50 | 只看該作者
烈火2010 發表於 2013-4-30 17:34
5A放都咁慢若用1.2A放電豈不是要從晚上放到天光才放到一個電池?

樓上師兄咪講左囉

5A max, 1.2A actual 啊!
 樓主| 烈火2010 發表於 2013-4-30 17:58:40 | 只看該作者
seasky 發表於 2013-4-30 17:48
樓上師兄咪講左囉

5A max, 1.2A actual 啊!

唔好意思,我唔識英文,咁即是話正常是嗎?用了5小時才放了兩舊電,唉!這樣用摩打空轉放電仲快過用機放。
Hpibbq 發表於 2013-4-30 18:28:45 | 只看該作者
MaH --> mAh

1 度電  = 1KWh

seasky 發表於 2013-4-30 22:32:49 | 只看該作者
烈火2010 發表於 2013-4-30 17:58
唔好意思,我唔識英文,咁即是話正常是嗎?用了5小時才放了兩舊電,唉!這樣用摩打空轉放電仲快過用機放。 ...

唔識英文識唔識查字典呀?喂到入口啦,連開口食都懶?
上網搜尋個字加 「字典」就得。
不如你係標題寫埋限用中文回答啦
tofai 發表於 2013-4-30 22:41:33 | 只看該作者
seasky 發表於 2013-4-30 22:32
不如你係標 ...

師兄你都係想幫人姐
唔洗咁串下話
seasky 發表於 2013-4-30 23:37:58 | 只看該作者
tofai 發表於 2013-4-30 22:41
師兄你都係想幫人姐
唔洗咁串下話

你啱,等師兄救佢啦,我都係慳啲算

樓主| 烈火2010 發表於 2013-4-30 23:48:48 | 只看該作者
seasky 發表於 2013-4-30 22:32
不如你係標 ...

你點知我冇去查過字典,反而你可能從未查過字典,查單字易解易明但全句用網上字典翻譯,文法是不完整難以讓人理解的。你唔想幫人就唔好幫,我冇迫你來幫我何必出言羞辱他人呢!你英文可能好叻,但對中文的「品」的內函意義你肯定零蛋,查下中文字典去理解多D吧!
seasky 發表於 2013-5-1 02:38:48 | 只看該作者
烈火2010 發表於 2013-4-30 23:48
你點知我冇去查過字典,反而你可能從未查過字典,查單字易解易明但全句用網上字典翻譯,文法是不完整難以 ...

最有品係你啦,叫人幫叫到老憑咁。

果個師兄詳細答,用字顯淺,我讀中學個年代,一般中學生(吊車尾果班,band 3 of 5學校)肯比啲時間唔會唔明。
而家呢個年代,更可能小學生都識。

我答果段仲簡單,除左A, 得2個英文字,你真係查過字典唔明?
咁你查左啲乜出黎?等大家众參詳下我寫左啲奇怪字攪到字典都考起

不過算啦,教你果段你唔好好地回,比人插就出黎開火,極品啦。
我原諒人讀書懶,因為好大程度唔係興趣,比迫去讀。
不過玩好似師兄咁,真係無言以對。

你喜歡老憑人教你就繼續啦,我唔阻有心人啦

GigaRacer 發表於 2013-5-1 06:28:37 來自手機 | 只看該作者
在綱上什麼人都有。各人的背景也不同。唔識英文亦冇罪,又真係有冇必要去窒人呢?
 樓主| 烈火2010 發表於 2013-5-1 10:57:15 | 只看該作者
seasky 發表於 2013-5-1 02:38
最有品係你啦,叫人幫叫到老憑咁。

果個師兄詳細答,用字顯淺,我讀中學個年代,一般中學生(吊車尾果班 ...

問題不在於識唔識英文上,中國人唔識英文好平常事啫!問題在於態度上「品」,我一開始都是以客氣的態度詢問大家(請問師兄們....),何以見得我以老馮態度強迫他人回答呢?但你不斷出言羞辱他人又有何意思,大家出來玩車都是車友應互相幫助樂在其中才有意思,在車塲中曾看到某些劣品車友,因小碰撞就當眾粗口大駡他人甚至走上前想打人,令到全場放車樂趣氣氛消減,又有何意思呢!我不敢自認好有品正在學習中,其實個人有品與否其他人都會看得到,欺騙不到別人的,而「品」比學歷更為重要,大家包括我自己在內都應該不斷學習。
hungbobby 發表於 2013-5-1 11:37:01 來自手機 | 只看該作者
I am also using 6x80c, I found the max achieveable discharge rate for LIPO only around 2 to 2.2A. 5A max discharge rate may only apply to NiMH batteries or if it actually depands on other factors I am not sure.
 樓主| 烈火2010 發表於 2013-5-1 11:50:51 | 只看該作者
hungbobby 發表於 2013-5-1 11:37
I am also using 6x80c, I found the max achieveable discharge rate for LIPO only around 2 to 2.2A. 5A ...

我查過英文翻譯了,已明白了小小,很多謝師兄幫忙
seasky 發表於 2013-5-1 15:17:44 | 只看該作者
烈火2010 發表於 2013-5-1 10:57
問題不在於識唔識英文上,中國人唔識英文好平常事啫!問題在於態度上「品」,我一開始都是以客氣的態度詢 ...

我回你嘅第一編,有邊到辱罵你?

人地好有心機回你教你,都算啦。
我回你果個post 得 a, max, actual, 就係3個英文。

反而你一句唔識英文,同一條問題再問多次,即係做左:
1)將有心回你吧嘅師兄否定
2)話比人知3個英文字(其中一個係a!) 對你黎講太難。
3)對師兄嘅教導完全無再提問,

我好懷疑你有無用心去睇去理解。
見到呢類求其問無心學嘅人,實在無名火起。

你用左好多方法去將你忽視左英文指導合理化,
連中國人唔識英文好合理都搬埋出黎,
咁香港嘅免費教育都幾失敗!
但徧徧你最後又話查完明左啲。咁之前呢?做過乜但依然唔明?

咁你究竟係英文唔好?無用心去睇人地嘅教導?
算啦,呢個世界乜人都有,希望師兄嘅心對師兄將來無妨礙,
更可令師兄事業/學業都順利。

tofai 發表於 2013-5-1 17:49:10 | 只看該作者
seasky 發表於 2013-5-1 15:17
我回你嘅第一編,有邊到辱罵你?

人地好有心機回你教你,都算啦。

你咁就無名火起
幾時火到老呀
睇開啲啦 唔通你教人人就要一定聽咩
如果係咁睇唔開 做人都唔舒服啦
Allan007 發表於 2013-5-1 19:21:24 | 只看該作者
師兄你的SKY6X80根據廠方公佈規格方電電流為0.1A-5.0A,放電功率為8W。即每秒鐘只可消耗最多八個單位能量,否則會過熱燒毀。那麼到底即是多少電流呢?可以作以下計算:
假設電池的電壓最初為8.4V,那麼8W即是電流為8/8.4=0.95A。即是SKY6X80最初會限制電流到0.95A開始放電。

又假設把電池放至7.6V作儲存,當時的電流即為8/7.6=1.05A。即SKY6X80的放電電流會由最初的0.95A慢慢提升至1.05A,以確保不超出8W的放電功率上限。

0.95及1.05的平均值為(0.95+1.05)/2=1A,因此可假設放電電流為恆常1A。又假設師兄的電池為5000mAh,通常儲存電量為60%,即需要放掉40%的電量。5000x40%=2000mAh,或2Ah。用1A放電電流去放掉2Ah就需時2/1=2小時啦。那麼用五小時放兩舊電差不多了。

至於你所說到的"一度電"實際指1mAh,我覺得並無不妥。雖然有師兄指正"一度電"應為1kWh,這只是觀點與角度問題。請況就像有人問我今天吃了多少,我對老婆可以答吃了三餐,但對營養師就要答吃了三萬卡路理。因為老婆只想知我吃了多少餐(像mAh),營養師則主要想知道我攝取了多少熱量(像kWh)。