RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 烈火2010
打印 上一主題 下一主題
收起左側

3至4秒先放到1度電如此慢是否正常?

Allan007 發表於 2013-5-1 19:21:24 | 只看該作者
師兄你的SKY6X80根據廠方公佈規格方電電流為0.1A-5.0A,放電功率為8W。即每秒鐘只可消耗最多八個單位能量,否則會過熱燒毀。那麼到底即是多少電流呢?可以作以下計算:
假設電池的電壓最初為8.4V,那麼8W即是電流為8/8.4=0.95A。即是SKY6X80最初會限制電流到0.95A開始放電。

又假設把電池放至7.6V作儲存,當時的電流即為8/7.6=1.05A。即SKY6X80的放電電流會由最初的0.95A慢慢提升至1.05A,以確保不超出8W的放電功率上限。

0.95及1.05的平均值為(0.95+1.05)/2=1A,因此可假設放電電流為恆常1A。又假設師兄的電池為5000mAh,通常儲存電量為60%,即需要放掉40%的電量。5000x40%=2000mAh,或2Ah。用1A放電電流去放掉2Ah就需時2/1=2小時啦。那麼用五小時放兩舊電差不多了。

至於你所說到的"一度電"實際指1mAh,我覺得並無不妥。雖然有師兄指正"一度電"應為1kWh,這只是觀點與角度問題。請況就像有人問我今天吃了多少,我對老婆可以答吃了三餐,但對營養師就要答吃了三萬卡路理。因為老婆只想知我吃了多少餐(像mAh),營養師則主要想知道我攝取了多少熱量(像kWh)。
 樓主| 烈火2010 發表於 2013-5-1 20:40:57 | 只看該作者

非常感激師兄花如此多時間的用心詳細解說,令我完全明白點解明選5A放都會咁慢原來是正常的,在買機义時以為只有1A的放電比較慢,所以用高一些價買入了有5A放電的以為放電會快好多,但出來的結果會如此慢以為是不正常,因我第一次用义機放電所以不明白個中道理,在此再一次多謝師兄的幫忙。感激..
Noir.KAZE 發表於 2013-5-1 20:52:05 | 只看該作者
烈火2010 發表於 2013-5-1 20:40
非常感激師兄花如此多時間的用心詳細解說,令我完全明白點解明選5A放都會咁慢原來是正常的,在買機义時以 ...

hyerion 約45min放到2排

買野,一分錢一分貨呀~
Allan007 發表於 2013-5-1 21:00:37 | 只看該作者
烈火2010 發表於 2013-5-1 20:40
非常感激師兄花如此多時間的用心詳細解說,令我完全明白點解明選5A放都會咁慢原來是正常的,在買機义時以 ...

我同上面位師兄都不惜一擲萬金買Hyperion部孖叉,其中一個原因就係貪佢放電功率夠大(每邊40W),所以買叉機除左睇放電電流(A)幾大,重要睇埋功率(W)。唔係放電都放到天光呀!
 樓主| 烈火2010 發表於 2013-5-1 22:00:57 | 只看該作者
seasky 發表於 2013-5-1 15:17
我回你嘅第一編,有邊到辱罵你?

人地好有心機回你教你,都算啦。

看來你扭曲、抹黑及羞辱他人的技倆真有一手,肯定比你自己玩車的技術高超。

別人答了,我不明白再問有甚麼不妥,這就代表否定了他人嗎?那樣以後還有人敢在這處討論交流麽!
你指責我對師兄嘅教導完全無再提問,我不是已回應了他們麽(只是不明白啫!)?包括你在內,你話A max, 1.2A actual 啊!而我己回答咁即是話正常是嗎...,我回應了你反指我沒有提問,當我唔明再提問時候你就指責我將回覆嘅師兄否定,真係乜都比你講哂啦!
我從來冇講過中國人唔識英文好合理,但中 國人唔識英文好平常卻是事實,你試吓返國內拿一編英文隨街問人睇吓有幾多個中國人會識。唔識英文不代表別人懶,不是每個人都有良好的家庭背境培養孩子去讀書的。

你扭曲、抹黑、羞辱他人的技倆都出齊了,下一招會否是用西瓜刀劈人呢?
咁小的問題你就無名火起,最好少D在這處與人交流,免得激壞身體就唔好啦(好言相勸)!

樓主| 烈火2010 發表於 2013-5-1 22:21:39 | 只看該作者
Allan007 發表於 2013-5-1 21:00
我同上面位師兄都不惜一擲萬金買Hyperion部孖叉,其中一個原因就係貪佢放電功率夠大(每邊40W),所以買叉 ...

唉!部新义機都成53x幾,只好怪自己認識淺唔夠專業。
Noir.KAZE 發表於 2013-5-1 22:25:02 | 只看該作者
烈火2010 發表於 2013-5-1 22:21

53x已經唔係貴........
淨機冇牛都接近2000
Allan007 發表於 2013-5-1 22:38:24 | 只看該作者
烈火2010 發表於 2013-5-1 22:21

其實大部分一千蚊樓下既叉機放電能力都係咁上下,貴D通常只係叉得準D。如果資金充足先upgrade啦。不過其實如果玩得晒D電返到屋企都係向上做storage,唔使向下放,所以問題不大。
我依家都有部兩舊水B6做大後備。
Allan007 發表於 2013-5-1 22:39:25 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2013-5-1 22:25
53x已經唔係貴........
淨機冇牛都接近2000

文哥你隻牛就犀利啦,夠晒成村人用
Noir.KAZE 發表於 2013-5-1 22:44:50 | 只看該作者
Allan007 發表於 2013-5-1 22:39
文哥你隻牛就犀利啦,夠晒成村人用

得36A......最多夠多一部單差行10A ja......
seasky 發表於 2013-5-2 08:08:10 | 只看該作者
tofai 發表於 2013-5-1 17:49
你咁就無名火起
幾時火到老呀
睇開啲啦 唔通你教人人就要一定聽咩

我教人,人唔聽,我會諗係咪自已問題先,
可能我表達得唔好,太噚氣。
唔明再講,唔聽就算。

樓主嘅態度就.....算,無為幫人教仔
Allan007 發表於 2013-5-2 21:02:36 | 只看該作者
烈火2010 發表於 2013-5-1 22:00
看來你扭曲、抹黑及羞辱他人的技倆真有一手,肯定比你自己玩車的技術高超。

別人答了,我不明白再問有 ...

師兄你可以唔使理佢,我覺得你算係好有禮貌,問既問題亦有sense。
punchan 發表於 2013-5-2 21:53:14 | 只看該作者
Allan 兄、不論知識及人品都令小弟佩服!
Allan007 發表於 2013-5-2 22:30:58 | 只看該作者
punchan 發表於 2013-5-2 21:53
Allan 兄、不論知識及人品都令小弟佩服!

老5你言重了
Hpibbq 發表於 2013-5-3 00:15:11 | 只看該作者
seasky 發表於 2013-5-2 08:08
我教人,人唔聽,我會諗係咪自已問題先,
可能我表達得唔好,太噚氣。
唔明再講,唔聽就算。

上網吹水,認真你就輸,唔同年代有唔同特質。
大家都係玩車。

Hpibbq 發表於 2013-5-3 00:19:12 | 只看該作者
Allan007 發表於 2013-5-1 19:21
師兄你的SKY6X80根據廠方公佈規格方電電流為0.1A-5.0A,放電功率為8W。即每秒鐘只可消耗最多八個單位能量, ...

一度電=1kwh 係香港,美國,台灣電力公司既計電用量既單位。
可能有地方唔同,我見識唔多。
Potato 發表於 2013-5-4 03:29:31 來自手機 | 只看該作者
Allan師兄,睇完你遍放電文章!
我諗我係時候換叉機了!
Potato 發表於 2013-5-4 04:32:01 來自手機 | 只看該作者
我諗我係時候換叉機了!
Allan007 發表於 2013-5-4 08:21:23 | 只看該作者
Potato 發表於 2013-5-4 04:32
我諗我係時候換叉機了!

唔駛下話