RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 自由人
收起左側

唔係膽粗粗,係手工粗試下造天星(補回龍骨千維布 P18 342#)

138168 發表於 2013-4-23 16:56:41 | 顯示全部樓層
嘩... 鋸術大進, 鉄柱都可磨成針, 指日可待作品
我下隻船要試吓用雪条棍或牙簽棃整先得
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-23 17:00:38 | 顯示全部樓層

.................唉" 用線鋸好辛苦先鋸到嫁...........已經鋸超過 200 次 喇............
      你咪鬼笑我啦........雪条棍或牙簽......
138168 發表於 2013-4-23 17:13:32 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-23 17:00
.................唉" 用線鋸好辛苦先鋸到嫁...........已經鋸超過 200 次 喇............
     ...

就係你的鋸功犀利, 我自問做唔到, 才想到些懒加笨方法啫
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-23 17:19:07 | 顯示全部樓層
138168 發表於 2013-4-23 17:13
就係你的鋸功犀利, 我自問做唔到, 才想到些懒加笨方法啫

............我諗如果有人 肯試下用線鋸 鋸 200 次左右...應該鋸野都會有進步.....
138168 發表於 2013-4-23 17:27:45 | 顯示全部樓層
工多藝熟 , 係鉄一樣的事實
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-23 17:32:42 | 顯示全部樓層
再 更新少少成條骨 初型..(未落膠痴.) 但其實仲要加固左先用得.....
整得麻麻地....希望唔會笑死大家啦.....
11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

樓主| 自由人 發表於 2013-4-23 17:36:18 | 顯示全部樓層
138168 發表於 2013-4-23 17:27
工多藝熟 , 係鉄一樣的事實

嗯........謝謝.....  睇下 條骨 似唔似......
138168 發表於 2013-4-23 17:45:53 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-23 17:36
嗯........謝謝.....  睇下 條骨 似唔似......

咁似條大石班化石, 棚骨又幾对称喎.....正
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-23 17:51:08 | 顯示全部樓層
138168 發表於 2013-4-23 17:45
咁似條大石班化石, 棚骨又幾对称喎.....正

呵呵" 1 米長石班有幾重呢...... 劃 1/4 複製其如 3/4 ....應該會對稱......
王汪旺 發表於 2013-4-26 06:45:56 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-23 17:32
再 更新少少成條骨 初型..(未落膠痴.) 但其實仲要加固左先用得.....
整得麻麻地....希望唔會笑死大家啦.... ...

痴得膠未呀?
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-26 09:13:37 | 顯示全部樓層
王汪旺 發表於 2013-4-26 06:45
痴得膠未呀?

未,,要先加固....慢慢整...“
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-28 19:05:19 | 顯示全部樓層
          更新少少加固龍骨相........
15.jpg 17.jpg
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-28 20:07:42 | 顯示全部樓層
        最新加固龍骨....( 先試半隻..)
17.jpg 18.jpg 19.jpg

138168 發表於 2013-4-28 21:31:24 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-28 20:07
最新加固龍骨....( 先試半隻..)

嘩.......啲排骨距離密唔密啲呀  , 夠哂實淨
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-28 21:43:40 | 顯示全部樓層
138168 發表於 2013-4-28 21:31
嘩.......啲排骨距離密唔密啲呀  , 夠哂實淨

密D弧度靚D丫麻.........
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-30 15:47:31 | 顯示全部樓層
      買少少工具幫下手........
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 200907151247665937.jpg
自強不息 發表於 2013-4-30 15:58:17 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-30 15:47
買少少工具幫下手........

原子灰我未用過, 但廢咭大把, 要唔要?
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-30 16:06:58 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2013-4-30 15:58

謝謝 師兄 .... 我有 ABS 膠板 1000 X 400 0.5 MM 或 1 MM .......
   就快可以造船身.....
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-30 16:09:04 | 顯示全部樓層
自強不息 發表於 2013-4-30 15:58

如果  師兄 有多唔用下次放船比 D 我丫....謝謝...可以慳住用 ABS 膠板做其它野........
 樓主| 自由人 發表於 2013-5-1 22:06:42 | 顯示全部樓層
       加少少相....
20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg