RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 自由人
收起左側

唔係膽粗粗,係手工粗試下造天星(補回龍骨千維布 P18 342#)

LWING 發表於 2013-4-17 23:44:34 | 顯示全部樓層
師兄真系毅力無限
Alotom 發表於 2013-4-18 00:00:37 | 顯示全部樓層
加油加油!
But... 你把線鋸...
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-18 00:01:26 來自手機 | 顯示全部樓層
LWING 發表於 2013-4-17 23:44
師兄真系毅力無限

謝謝...只可以講盡力而為..此终第一次學造船....
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-18 00:03:45 來自手機 | 顯示全部樓層
Alotom 發表於 2013-4-18 00:00
加油加油!
But... 你把線鋸...

謝謝...有排搞,,,把線鋸點樣...
Alotom 發表於 2013-4-18 00:14:28 | 顯示全部樓層
rgemhkie 發表於 2013-4-18 08:10:11 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-14 20:10
我鋸....鋸....鋸......斷.....鋸.......斷....鋸.....鋸......斷......又斷...再斷............ ...

請門你是用白洋木或 balsa 或 手柝板膠 做骨 ? 遲些你會用什么做底及旁板呢 ? 多謝教導
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-18 09:33:06 來自手機 | 顯示全部樓層
Alotom 發表於 2013-4-18 00:14
沒問題了~

唔好嚇我啦....
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-18 09:39:00 來自手機 | 顯示全部樓層
rgemhkie 發表於 2013-4-18 08:10
請門你是用白洋木或 balsa 或 手柝板膠 做骨 ? 遲些你會用什么做底及旁板呢 ? 多謝教導 ...

我都係第一次造船,教導就冇本事...龍骨係白洋,船身用飛機木,痴好個殼就内外掃幾次千维....
rgemhkie 發表於 2013-4-18 13:33:06 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-18 09:39
我都係第一次造船,教導就冇本事...龍骨係白洋,船身用飛機木,痴好個殼就内外掃幾次千维.... ...

謝 ! 白洋 及 balsa 用幾厚呢 ?
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-18 13:57:02 | 顯示全部樓層
rgemhkie 發表於 2013-4-18 13:33

白洋 1 分厚掛..... 飛機木 2 MM ...
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-18 13:57:56 | 顯示全部樓層
rgemhkie 發表於 2013-4-18 13:33

白洋 好似 1 分,,飛機木 2 MM
138168 發表於 2013-4-18 19:03:02 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-18 09:33
唔好嚇我啦....

相信你好快就會完成這隻船, 你會感到很滿足和自豪....... 比幾多銀你都唔會賣, 因全世界只得這一隻咁樣
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-18 19:43:26 | 顯示全部樓層
138168 發表於 2013-4-18 19:03
相信你好快就會完成這隻船, 你會感到很滿足和自豪....... 比幾多銀你都唔會賣, 因全世界只得這一隻咁樣:v ...

仲有排鋸..........滿足感會有既...自豪就唔會..........唔會賣...整得咁辛苦.......HAND  MADE 當然唔會有相同...就算再造都有分別.....
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-18 19:44:39 | 顯示全部樓層
138168 發表於 2013-4-18 19:03
相信你好快就會完成這隻船, 你會感到很滿足和自豪....... 比幾多銀你都唔會賣, 因全世界只得這一隻咁樣:v ...

仲有排鋸..........滿足感會有既...自豪就唔會..........唔會賣...整得咁辛苦.......HAND  MADE 當然唔會有相同...就算再造都有分別.....
鍵仔 發表於 2013-4-22 10:10:23 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-18 19:44
仲有排鋸..........滿足感會有既...自豪就唔會..........唔會賣...整得咁辛苦.......HAND  MADE 當然唔會 ...

希望你隻艇能夠  真真正正  實實在在  切切底底  完完整整  咁   下水禮   啦   

我地就嚟等到變做    長頸鹿   喇   ...  
th (7).jpg
siukeung1972 發表於 2013-4-22 11:10:07 來自手機 | 顯示全部樓層
自由兄相信你會天星成功的!因為黃蜂兄會幫助到你。
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-22 11:44:37 | 顯示全部樓層
鍵仔 發表於 2013-4-22 10:10
希望你隻艇能夠  真真正正  實實在在  切切底底  完完整整  咁   下水禮   啦   

我地就嚟等到變 ...

你慢慢等新手有排整.....
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-22 11:45:48 | 顯示全部樓層
siukeung1972 發表於 2013-4-22 11:10
自由兄相信你會天星成功的!因為黃蜂兄會幫助到你。

強哥   呢度個個造過船既師兄都幫到我..你係其中一個........
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-22 11:50:51 | 顯示全部樓層
            又更新少少進度.....

7 (1).jpg 7 (2).jpg 7.jpg
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-22 11:52:55 | 顯示全部樓層
鍵仔 發表於 2013-4-22 10:10

我地就嚟等到變 ...

更新少少進度... 79#