RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 自由人
收起左側

唔係膽粗粗,係手工粗試下造天星(補回龍骨千維布 P18 342#)

樓主| 自由人 發表於 2013-4-11 14:10:52 | 顯示全部樓層

新手蠢人做法 :  [ (  1 隻 橫骨 14 X 2 ) X 3 次    一次開件 , 一次鋸形狀,,一次 鋸內骨 ] X 2 隻 + ( 2 條直骨 X 3 次 ) 每條又係 鋸 3 次 ....一次開件 , 一次鋸形狀,,一次 鋸內骨  = 總共 鋸 174 次....如果有出錯或意外可能鋸超過 200 次..
      以下係一部份既料...
3.jpg 4.jpg
周百通 發表於 2013-4-11 14:31:29 | 顯示全部樓層
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-11 14:33:46 | 顯示全部樓層
周百通 發表於 2013-4-11 14:31
有如三峽大霸工程!

興哥   我新手造船..方法係會蠢少少嫁.......
冇經驗,唯有慢慢造囉....
興哥   如果見到有乜野問題,提下我喎......謝謝...
周百通 發表於 2013-4-11 14:39:03 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-11 14:33
興哥   我新手造船..方法係會蠢少少嫁.......
冇經驗,唯有慢慢造囉....

唔係咁既意思,只係覺得工程龐大,要有耐心及長時間整。
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-11 14:42:23 | 顯示全部樓層
周百通 發表於 2013-4-11 14:39
唔係咁既意思,只係覺得工程龐大,要有耐心及長時間整。

興哥   唔好誤會啊...我明你意思我有排整....我意思係..我第一次學造船會有好多問題同唔識整....如果發現或見到有乜野問題...提一下我...
周百通 發表於 2013-4-11 14:45:20 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-11 14:42
興哥   唔好誤會啊...我明你意思我有排整....我意思係..我第一次學造船會有好多問題同唔識整....如果發現 ...

我都係學學吓,大家一齊研究啦。
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-11 14:52:10 | 顯示全部樓層
周百通 發表於 2013-4-11 14:45
我都係學學吓,大家一齊研究啦。

興哥   多謝你啊....對我離講第一次造成隻船真係有好多困難同問題又好多野都唔識...樣樣都段估...肯定會遇到無數錯節....但我都希望可以完成有一隻自己親手造既船......( 第一次造船手工就當然唔洗多介紹,,肯定唔似,唔靚...如果可以完成已經好滿足.....)
138168 發表於 2013-4-11 19:14:31 | 顯示全部樓層
使唔使咁快就栅定後門呀,,,,,,等你的大作完成呀
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-11 19:23:49 | 顯示全部樓層
138168 發表於 2013-4-11 19:14
使唔使咁快就栅定後門呀,,,,,,等你的大作完成呀

咁第一次學造船乜都唔識又冇經驗,當然唔知成唔成功啦....
我都好希望整出離就算唔似唔靚都可以完成.......
138168 發表於 2013-4-11 19:28:29 | 顯示全部樓層
加油, 加多啲油, 自然會順哂
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-11 19:30:14 | 顯示全部樓層
138168 發表於 2013-4-11 19:28
加油, 加多啲油, 自然會順哂

多謝啊...
而家有時間有心情就整下.....
MTAM 發表於 2013-4-12 08:56:59 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-11 14:10
新手蠢人做法 :  [ (  1 隻 橫骨 14 X 2 ) X 3 次    一次開件 , 一次鋸形狀,,一次 鋸內骨 ] X 2 隻 ...

C HING.
請問龍骨何處有? 比例多少?
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-12 11:04:29 | 顯示全部樓層
MTAM 發表於 2013-4-12 08:56
C HING.
請問龍骨何處有? 比例多少?

MIKE  龍骨自家製的..比例約 1: 30 -- 1: 32
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-13 11:32:46 | 顯示全部樓層

先開龍骨形狀..橫骨(14件X2份 )X2隻+直骨(1件X2隻) = 鋸58次....
鋸...鋸..斷...斷...鋸...鋸.....鋸...又斷....再斷.....
AlanYiu45 發表於 2013-4-13 22:48:32 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-13 11:32
先開龍骨形狀..橫骨(14件X2份 )X2隻+直骨(1件X2隻) = 鋸58次....
鋸...鋸..斷...斷...鋸...鋸.....鋸...又 ...

加油!!!
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-13 23:31:39 | 顯示全部樓層

多謝師兄......就離鋸死左............
AlanYiu45 發表於 2013-4-13 23:36:39 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-4-13 23:31
多謝師兄......就離鋸死左............

我用電磨cut嘅, 慳水慳力^^
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-13 23:50:00 | 顯示全部樓層
AlanYiu45 發表於 2013-4-13 23:36
我用電磨cut嘅, 慳水慳力^^

我有唧梳...但D邊位開出離冇咁靚...所以用線鋸慢慢鋸....係辛苦D,,但邊位靚D幼細D......
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-14 20:10:52 | 顯示全部樓層
   我鋸....鋸....鋸......斷.....鋸.......斷....鋸.....鋸......斷......又斷...再斷............

5.jpg 5a.jpg 5b.jpg
 樓主| 自由人 發表於 2013-4-15 11:04:25 | 顯示全部樓層