RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4811|回復: 32
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教進軍450級前準備

ThomasZ 發表於 2013-1-23 01:06:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
入魔飛行航具約二個月了, 由Ar.Drone -> 小飄虫 -> Hoten-X -> MasterCP -> MiniCP -> V120D02S 。幸好順順利利, 直升機除了對頭飛行外,其餘3面HOLD機懸停該算合格了, 無風的時候勉強可以打個8字飛行。至於四軸可以自由翱翔亂飛無壓力了!
三部直升機合共飛了過百排電還是處子之身,試過三兩次低速撞到草本類植物乜事都無,無需維修。
三部直升機之中我最愛MASTERCP, 原因不外乎大, 就算大風飛起來也很定, 聲威力猛(新手來說)。相信我同大部份玩家都一樣, 想越玩越大, 係時候挑戰450級了! 但聽說大機SET機要比較精準, 想請教一下有咩工具要準備呢? 細機的螺距設定, 十字盤調校等等的原理我都懂了, 係咪450級一樣咁整?
初步想買平平地的WALKERA V450D01或V450D03, 結構係咪同V120D02S差不多?兩部有咩分別呢? 請各師兄多多指教!
16vale 發表於 2013-1-23 01:34:44 | 只看該作者
恭喜師兄飛航成功……小弟愚見,450買Align質量平稳,可考慮FBL好玩D。
 樓主| ThomasZ 發表於 2013-1-23 01:52:45 | 只看該作者

多謝師兄意見, 我想買WALKERA原因不外乎係支控用得番
ALIGN係咪即係亞拓? 好似貴好多喔? 我暫時都係亂飛一通, 唔敢玩太靚的機, 太精準的機在我手上也是浪費
bus338 發表於 2013-1-23 17:29:32 | 只看該作者

相信你也是一個有程序及小心練習的機友,自己也只是學左450兩個月左右,

期間也見識過其他品牌的電直,真心講句,再選擇一次,我也會再買這套機作為

入門的第一部機,亞拓的設計及附件很貼心,拿上手充完電就可練習,主機及控

的設定,完全調較好,考慮一下.....

http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=276632&extra=page%3D2

這是我部450試飛記錄片,完全新手試機,有時間看看喜不喜歡這部機

http://youtu.be/O2zkO-u8-tk
 樓主| ThomasZ 發表於 2013-1-23 18:29:39 | 只看該作者
bus338 發表於 2013-1-23 17:29
相信你也是一個有程序及小心練習的機友,自己也只是學左450兩個月左右,

期間也見識過其他品牌的電直,真心講 ...

多謝BUS師兄意見, 果然飛得好定, 不過呢套三千幾蚊比起V450D03千二蚊人仔有點貴, 但我相信一分錢一分貨, 我已經有成架機消失的覺悟, 所以都係唔敢買太貴了。
唉, 頭先成架MINICP離我而去了, 係我遙控生涯中一大挫敗....平時室內玩將支控的發射強度SET最低(聽說有省電和減少影響身體的傳說),頭先出去玩唔記得SET番最大, 飛太遠...突然不停自旋下墜了,執唔番
bus338 發表於 2013-1-23 19:05:41 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2013-1-23 18:29
多謝BUS師兄意見, 果然飛得好定, 不過呢套三千幾蚊比起V450D03千二蚊人仔有點貴, 但我相信一分錢一分貨,  ...

好多新手都會遇過這件一去不返的慘事,如果決心進軍450,
要加倍小心,在未完全掌握電直時,勿當細機亂飛,自己早期也
因為有飛小機經驗,但失控炸機時才知道要再重新練好基本功才可,
因為450已經不是玩具,

買機最重要自己喜歡,以後有機會就一齊練 hold機..........
 樓主| ThomasZ 發表於 2013-1-23 19:22:49 | 只看該作者
bus338 發表於 2013-1-23 19:05
好多新手都會遇過這件一去不返的慘事,如果決心進軍450,
要加倍小心,在未完全掌握電直時,勿當細機亂飛,自 ...

嗯嗯, 我還沒近距離接觸過450機飛行的形態, 但我的MASTERCP近距離飛過時也十分恐怖, 一定要小心小心
BUS兄條片係咪在南生圍拍的?
bus338 發表於 2013-1-23 20:19:33 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2013-1-23 19:22
嗯嗯, 我還沒近距離接觸過450機飛行的形態, 但我的MASTERCP近距離飛過時也十分恐怖, 一定要小心小心
BU ...

對,不過現在只有早上適合新手練機,

中午後,好似鬧市.........
 樓主| ThomasZ 發表於 2013-1-24 00:33:56 | 只看該作者
bus338 發表於 2013-1-23 20:19
對,不過現在只有早上適合新手練機,

中午後,好似鬧市.........

呵! 平時閒日不會這麼熱鬧吧? 我諗我星期六日都唔會入去囉
16vale 發表於 2013-1-24 01:18:25 | 只看該作者
小心南生圍有JR死点,還有早上提防非本土阿叔,在机下晨操。
老占 發表於 2013-1-24 07:29:29 | 只看該作者
16vale 發表於 2013-1-24 01:18
小心南生圍有JR死点,還有早上提防非本土阿叔,在机下晨操。

用 FASST 會唔會好少少呀
老占 發表於 2013-1-24 07:30:17 | 只看該作者
加油呀 THOMAS 兄!!

希望有機會一齊放機
 樓主| ThomasZ 發表於 2013-1-24 13:31:50 | 只看該作者
老占 發表於 2013-1-24 07:30
加油呀 THOMAS 兄!!

希望有機會一齊放機

謝謝! 希望D大機唔會一去無回頭吧
bus338 發表於 2013-1-24 19:14:16 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2013-1-24 13:31

抱住練功心態,完全掌握不伯悶,

450抄一次機都一定要維修費及求人幫忙(就算比錢整都要求人)

抄多幾次再會自動失踪,自己也試過沈不住氣想退出,不過現在還繼續......
 樓主| ThomasZ 發表於 2013-1-24 22:20:19 | 只看該作者
bus338 發表於 2013-1-24 19:14
抱住練功心態,完全掌握不伯悶,

450抄一次機都一定要維修費及求人幫忙(就算比錢整都要求人)

今日鼓起勇氣帶咗架MASTERCP同V120D02S去一個山谷玩,頭兩三排電壓力非常大,有少少手震同出手汗了!因稍有失誤,一定執唔返的! 當時有個諗法, 好似係貼錢買難受....丁點享受的感覺也沒有,壓力比返工仲要大.......  但還是硬著頭皮練下去!
後來熟習了環境同埋操熟部機卻又令一番感受,開始有享受翱翔天際既感覺,但都仲有少少緊張。

始終室外玩大機才是王道,又定又易睇!今日將兩部直升機當飛機咁玩咗15排電, 爽到痺!! 航道經驗值UP!!
我認為練機的地點非常重要, 山谷或懸崖邊等高地方比較好, 比起在平地玩放膽好多,因為架機飛出去同自己水平視線其實好安全,有大把時間救機,同埋個頭唔使成日向上鱷,舒服好多, 但萬一失手就...唔使整機嘞, 可直接買過部新的, 升唔到維修經驗值 除非你有游繩搜索技能
beforey2k 發表於 2013-1-24 22:53:28 | 只看該作者
分享一下, 我都係由Walkera 120D02玩開....但上450級, 個人覺得玩Align 450, 包3GX,DFC 的Super Combo真係好抵玩......雖然係要買控, 但長遠計係平...最少可以買TAROT parts, Walkera 太貴...最重要係質量最勝. 簡單D 講
師兄, 你係邊頭玩開?
bus338 發表於 2013-1-24 23:05:03 | 只看該作者
這種地形就留意飛行的時間,冇電飛唔番上來就用XXX技也幫唔到你

不過不同地形也要練習下,如果唔係,到你望住個機底來飛,又完全唔同,

你那種貼錢買難受的感覺,我都剛剛經歷完,記得义完5舊電,高高興興去爽飛,

飛左不足2分鐘,唔夠集中精神......炒左埋身旁後面,那時才感受到,450及以上的

電直,完全不可以抱玩樂心態來學習,好彩冇打到人...,執住部機,唔知點好,爤好

多野,又要放番幾舊電,又要去旺角買零件,自已那時完全不懂,又要請人修理......

但是捱得過這階段,慢慢你就會更加熱愛這航模這活動.....
老占 發表於 2013-1-25 02:55:33 來自手機 | 只看該作者
哈哈,大家的經驗之談,我很同意!!
R8fky 發表於 2013-1-25 06:31:56 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2013-1-24 13:31

一去冇回頭...飛到上月球...唔會吻地球..
 樓主| ThomasZ 發表於 2013-1-26 02:11:00 | 只看該作者
bus338 發表於 2013-1-24 23:05
這種地形就留意飛行的時間,冇電飛唔番上來就用XXX技也幫唔到你

不過不同地形也要練習下,如果唔係,到你望 ...

過幾日放假就去試飛嘞,既興奮又緊張, 多謝老婆自把自為LOOK我張咭送一台450給我,真係唔知讚佢好定炳佢好, 3%手續費。
刨過說明書話有單向啤鈴熄火降落系統保護架機, 係乜東東?  唔係好似細機咁慢慢降落? 450級機子有無咩特別降落方式?
又聽說大機的槳夾要夾比較實, 實到推油門時佢自己勉強FING得番直就OK?