RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: ThomasZ
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教進軍450級前準備

樓主| ThomasZ 發表於 2013-1-26 02:23:49 | 只看該作者

我上淘寶見大多數都係賣WALKERA的機, 無同其它牌子比較喔。因我玩開車, 車的零件貴過直升機好多,所以就算WALKERA的零件貴我都覺得好平 支華記8S控幾百蚊人仔已經有彩色筆觸式畫面, 二說不說就連埋兩部4軸來玩, 後來覺得四軸飛起來無乜美感,飛行毒癮又一發不可收拾,就買多4部直升機了, 但比起玩車,真係平好多, 一部1:16的細EREVO仲貴過部V450成千銀, 一個差速百幾二百蚊蚊夠買直升機十套齒了吧.....仲有D胎..一套1:8大腳的胎夠買二十套450級主槳吧
我玩細機就喺彩虹一帶的空地玩,半夜就喺公園玩, 大機就上山玩免得撞死人
呢頭好似幾多人玩機機,有次有個小巴阿叔渣住駕綠VAN停低嚟同我傾計, 佢話佢玩亞拓450,淨係買支FUTABA控都三千幾銀,問我套華記V120幾錢, 佢知道後猛話抵玩
R8fky 發表於 2013-1-26 03:13:12 | 只看該作者
我本人就唔多清楚邊樣嘅零件會貴啲, 玩落實質嘅成本會高的
之不過我認為絕對唔係好似你講到的有咁大對比
淘寶咁大個平台點會得華科爾的機呀! 其它外國意大利,德國呀
嗰啲高檔機過萬一部嘅都大Q 把啦! 你見親都有華科爾多嘅咁就
已經証明你睇的店舖高檔極都有限, 賣其它比較高檔嘅商店,
你想揾樣華科爾嘅零件都難呀 唉...枉你仲話有玩開模型嘅
智識, 不要用高檔嘅同低檔的嚟比
R8fky 發表於 2013-1-26 03:47:09 | 只看該作者
拿...你去依間,人家賣比較高檔的機同零件,要一千幾佰一對獎都有,睇你仲可以買幾多條軚
http://bestofrc.taobao.com/searc ... e&queryType=cat
老占 發表於 2013-1-26 13:20:17 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2013-1-26 02:11
過幾日放假就去試飛嘞,既興奮又緊張, 多謝老婆自把自為LOOK我張咭送一台450給我,真係唔知讚佢好定 ...

熄火降落.. 不合 450 此類細機用

其實原理係類似係在空中打左 HOLD制

再用油門既 負PITCH 令部機用剩下既動力, 利用風壓及主槳既角度

令部機在沒有動力的情況下降落

最多可以達十層八層樓也可以

有片可參考 http://www.youtube.com/watch?fea ... d&v=uQInlmYMoqw

大機既槳夾實, 係因為槳既 C冒一般係有單向鎖死功能

所以一般唔需要兩支批, 像細機咁收實對槳

當然, 細機如 450 你對主槳差少少先直, 升空時係會由力學另佢拉返直

但再對上, 大一點既機種

就唔可以啦! 因為如果起飛前主槳唔直, 會係地下振過貓王

從而有機會令部機傾側過度

未起飛已經主槳炒左落地.. 加上此動作極為危險

因為佢典典下, 未拉得直既途中, 你唔知部機向邊一邊飄走

所以, 其實有個習慣, 大機, 細機, 主槳, 尾槳都儘量收緊及拉宜才升空 (留有丁點鬆, 手感大約是只能手動少許)

樓主| ThomasZ 發表於 2013-1-26 13:22:45 | 只看該作者
R8fky 發表於 2013-1-26 03:13
我本人就唔多清楚邊樣嘅零件會貴啲, 玩落實質嘅成本會高的
之不過我認為絕對唔係好似你講到的有咁大對比
...

哈,小弟窮人一名真係唔會去咁高檔的舖頭,就連經過也不敢望一眼,行近啲都怕俾人趕。
我只係拿普通入門級別或體積相近的車同直升機零件做對比,始終認為直升機的平好多,電都起碼平一半。
要買貴嘢相信好很貴都有,普唔普及,新手啱唔啱玩又另一回事。正如玩攝影,幾十萬一支鏡頭都有,但有多少新入門玩家會買?
 樓主| ThomasZ 發表於 2013-1-26 13:33:28 | 只看該作者
老占 發表於 2013-1-26 13:20

感謝占兄詳盡解說!
片中機手真係神乎奇技!
bus338 發表於 2013-1-26 17:27:15 | 只看該作者
450鎖主槳的鬆緊和小機絕對不同,要鎖致緊手,用手撥動主槳,

要覺得有拖住槳夾的感覺,太鬆,掉了螺絲射支槳出來就大鑊,

降落就在初次升高時學習,第一次離地二三呎hold定就降番落地,

練習一兩舊電先掌握降落時的油門手感,自己就是這樣練,你可

以參考一下.......
R8fky 發表於 2013-1-26 18:45:47 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2013-1-26 13:22
哈,小弟窮人一名真係唔會去咁高檔的舖頭,就連經過也不敢望一眼,行近啲都怕俾人趕。
我只係拿普通入門級 ...

我意思咪就叫你唔好將以前玩車買靚零件的價錢同依家初玩機的價
錢來双题并論囉 你到底明白沒有     若然係中左毒的話...我相信
遲下你自自然然都會玩得比現在貴一點的   [勞.氣]
我話鬼之你日後會玩到玩埋真飛機吖.我以前玩遙控車只係一舊水倒就玩佢個领兩個月 (除左電的成本..唔係叉電里電乜電而係黑貓嘅2A電)
beforey2k 發表於 2013-1-26 23:20:30 | 只看該作者
Thomas, 我都有玩車.....有機會撞下你先
beforey2k 發表於 2013-1-26 23:21:09 | 只看該作者
....撞意思係見....唔係撞你架車....
 樓主| ThomasZ 發表於 2013-1-27 00:13:11 | 只看該作者
beforey2k 發表於 2013-1-26 23:21
....撞意思係見....唔係撞你架車....

撞我架車唔緊要, 唔好撞我個人就得嘞
 樓主| ThomasZ 發表於 2013-1-27 00:24:04 | 只看該作者
老占 發表於 2013-1-26 13:20

仲想請教一下, 尾槳的鬆緊度係咪要同槳一樣?
老占 發表於 2013-1-27 03:14:55 來自手機 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2013-1-27 00:24
仲想請教一下, 尾槳的鬆緊度係咪要同槳一樣?

我綜合多位師傅的經驗

自己的結論是

主槳及尾槳鬆緊度

是勉強能夠摺合為準

還要注意如果是皮帶,帶動

也不能太鬆及太緊

有機會出來放機分享手感

明天我們去新田附近,有興趣可一起來