RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3280|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

MP4/5B MP4/6 的分別

keithlaw 發表於 2011-7-14 17:25:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問 MP4/5B, MP4/6 係咩黎?
IS520 發表於 2011-7-14 17:36:35 | 只看該作者
係 麥娜倫 系列內, 不同年代 f1 戰車代號,
簡單黎講, 就好似 honda civic 既 eg6, ek9 ......
 樓主| keithlaw 發表於 2011-7-14 17:41:13 | 只看該作者
係個殼唔同?? D Aero 有冇唔同?
我見D F1車(RC) 既 front wing 好似有唔同款 wor.

其實買 Lotus 架 F103 好唔好?? 我唔識F1車架...怕買左好似TT-01咁既車....wasted money...
 樓主| keithlaw 發表於 2011-7-14 17:44:29 | 只看該作者
F1係唔係唔洗改? 純玩技術? 唔洗set?
我見D Ching 講到好正.....又話似真車操控....玩架車既aero
 樓主| keithlaw 發表於 2011-7-14 17:53:42 | 只看該作者
之後發現...F1身上可以體現真車嘅感受...
好似流體力學...各種以"原有動力"再加以改良嘅配置!

姐係點
nwm 發表於 2011-7-14 18:45:07 | 只看該作者
姐係快D 去買部體驗體驗
 樓主| keithlaw 發表於 2011-7-14 18:58:13 | 只看該作者
問題係 F103 定 F104? 係唔係唔洗set 車???
 樓主| keithlaw 發表於 2011-7-14 18:58:26 | 只看該作者
Aero 有冇得改?
 樓主| keithlaw 發表於 2011-7-14 19:21:43 | 只看該作者
F104 同 F103 既 輪又有咩唔同???
kevin-ysl 發表於 2011-7-14 21:38:03 | 只看該作者
唔好問咁多先~~~
先去買架F103RM!
砌好佢再去JV搵我地...
點SET同用乜野頭尾翼...
係一件好個人嘅野...
以新手計...一架F103RM砌起後經在場師兄執一野已經可以好好跑!
要注意嘅係...唔好認叻~~用11.5T以下嘅無刷摩打!
原裝跟車銀色摩打已經適合初中高手用!!
要煩嘅..都應該煩用乜野電變!
 樓主| keithlaw 發表於 2011-7-14 22:21:28 | 只看該作者
好似唔見有F103RM wor..... 我想買架 lotus F103
Simonng 發表於 2011-7-14 22:28:09 | 只看該作者

唔見有F103RM ????????????????????????
其實你有無搵過呀????

真係唔好有咁多問題, 爬多D文 !! 你覺得想買 F103 / F104 , 都唔係問題 !
如果你覺得喜歡 LOTUS (f103) 就 GO AHEAD.  玩車最緊要就係自己鐘意(個殼... Lotus 咪又係F103個車架)

corkscrew 發表於 2011-7-14 23:26:50 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-7-14 17:41
係個殼唔同?? D Aero 有冇唔同?
我見D F1車(RC) 既 front wing 好似有唔同款 wor.

即係咁, 如果係識砌識改既話, TT01都可以好好玩好快~電車區果度有圖文教學~
小弟唔太清楚閣下抱咩心態玩RC啦~
但如果憑你呢個回覆, 買F103, 104甚至買TRF417都係WASTE MONEY...
kevin-ysl 發表於 2011-7-14 23:37:58 | 只看該作者
難道又一"遙控新手"???
Simonng 發表於 2011-7-15 06:58:10 | 只看該作者
corkscrew 發表於 2011-7-14 23:26
即係咁, 如果係識砌識改既話, TT01都可以好好玩好快~電車區果度有圖文教學~
小弟唔太清楚閣下抱咩心態玩 ...

非常同意 corkscrew Ching 所言.

玩車要有$$$$, 無就緊係買...TT01. 有就緊係 417... , 雙星出咁多車. 而家可以買到O既雙星F1 都係得F103同F104 (車架) , 2架性能有唔同, 有直路強,有灣路強, 有像真,etc ..
最緊要就睇你自己想要D乜...O岩而又有$.....咪去買囉 !  2架都有好多 Option 件去改
 樓主| keithlaw 發表於 2011-7-15 08:26:08 | 只看該作者
corkscrew 發表於 2011-7-14 23:26
小弟唔太清楚閣下抱咩心態玩 ...

Ching 你都幾搞笑架wor. 你又知我未玩過TT-01? 你又憑咩講 F103 F104 同 TRF 對我黎講都係 waste money? 咁講真, TRF 都真係waste money 所以我冇買, 買左 BD5
我話waste money 既意思係架車potential 太少, 好似 TT-01 咁改左都係浪費$, 倒不如買一架長玩好玩既.
我只可以同你講, 我玩車係好X認真. 我買就咁多架車, 只有 TT01 我係掉 X 左! 因為好X失望!
就係太多好似你E D 人係到 9回根本學唔到野! 你唔係實在地回答問題就唔好回我啦! 仲以為自己好醒!
tarotrex 發表於 2011-7-15 08:27:18 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-7-14 19:21
F104 同 F103 既 輪又有咩唔同???

不如版主你自己決定下你嘅問題在那先?大家師兄已經比你扯到離哂主題。原來你鍾意lotus 懷舊殼咁就買自己心頭好. 用個540或黑豬都可以好快。有的師兄在JV可以pair 到touring ka.否則見到個殼鍾意嘅跑下唔撞花都唔簡單!
至於103 或104 都用唔到lotus or mp3, mp4 因為係W版闊的.所以你真是想想要玩乜。最重要係玩乜都只是想開心!?不如你都係星期日早上去JV 搵班F1師兄傾傾!佢地好好人一定帮到你
 樓主| keithlaw 發表於 2011-7-15 08:27:56 | 只看該作者
Simonng 發表於 2011-7-15 06:58
非常同意 corkscrew Ching 所言.

玩車要有$$$$, 無就緊係買...TT01. 有就緊係 417... , 雙星出咁多車. ...

Ching,

你地去邊到玩多?
Simonng 發表於 2011-7-15 08:53:59 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-7-15 08:27
Ching,

你地去邊到玩多?

HAHA. 想點我相...講笑...:p
不過我地都多數星期日早上係JV !!!
 樓主| keithlaw 發表於 2011-7-15 09:08:10 | 只看該作者

我其實最想知道就係 F103 同 F104 既 Aero 會唔會令架車好大分別.  我見F103 頭翼 同 F104 頭翼  好唔同.

星期日幾多個Ching 玩?