RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: keithlaw
打印 上一主題 下一主題
收起左側

MP4/5B MP4/6 的分別

Simonng 發表於 2011-7-15 09:27:28 | 只看該作者

F103 同 F104 o既 aero 分別緊係會好大, 所以係玩Formula 車. 好多時要去試下邊d 頭翼&車身&尾翼o既組合先會行得好, e.g. 原裝103rm 頭翼&車身&尾翼,所以下壓力會大. 所以直路會壓住比較差, 但係又灣路非常好. 所以有需要搵d 無咁大下壓力o既 尾翼,又要搵d 有下壓力o既頭翼..
所以f103/F104可塑性好高. 要搵到一個o岩自己渣法o既組合先得, 個個人渣法唔同, 有d鐘意推d. 有d鐘意甩d.,慢慢搵先會搵到玩車o既樂趣 !
 樓主| keithlaw 發表於 2011-7-15 09:51:37 | 只看該作者
回復 Simonng 的帖子

Ching, 你答到我想要既答案! 正!

咁F103  同 F104 既 aero 可唔可以共用?
Simonng 發表於 2011-7-15 09:57:08 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-7-15 09:51
回復 Simonng 的帖子

Ching, 你答到我想要既答案! 正!

其本上頭翼&尾翼係可以互用. 不過要配合返個車殼, f104個車殼放唔到去f103 車架(未diy) ,f103個車殼可以放到入f104車架
 樓主| keithlaw 發表於 2011-7-15 09:58:11 | 只看該作者
咁 F103 F104 既 aero 係唔係得雙星出?
Simonng 發表於 2011-7-15 10:02:58 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-7-15 09:58
咁 F103 F104 既 aero 係唔係得雙星出?

我想問多個問題 ....你指o既  aero 點解 ?????
"aero" 係唔係 aeromechanics ?
如果係.. 係講整體架車o既 "aero"
如果唔係.. 咁你就要用中文講返比我知喇

頭翼&車身&尾翼 都有好多廠有出. 唔一定要用返星星
如....TRG/ZEN/3R/Tech Racing /Yeah Racing ...etc.................................
所以有好多選擇 !!
 樓主| keithlaw 發表於 2011-7-15 10:04:45 | 只看該作者
我指既aero 係 頭翼&車身&尾翼
 樓主| keithlaw 發表於 2011-7-15 10:05:34 | 只看該作者
咁我買架 F103 先
 樓主| keithlaw 發表於 2011-7-15 10:05:42 | 只看該作者
Thank you ching
Simonng 發表於 2011-7-15 10:08:33 | 只看該作者

welcome