RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6734|回復: 71
打印 上一主題 下一主題
收起左側

可以準備砌車了

Super169 發表於 2009-10-12 02:01:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日帶個仔第二次行山放車, 個仔玩落樓梯時玩得開心, 雖然間中仲會反下車, 不過佢開始認真睇住部車黎玩了, 開始有點興趣.
http://www.youtube.com/watch?v=KA8VaaNf4ew

我成機同老婆提出砌多部快 d 既陪佢玩, 結果獲得通過了, 可以再買車 - 但唔可以太大.  家陣既 size 已經係極限.

車既要求 (基本上今次諗住買部越野車):
1) 車身長絕不超過 32cm
2) 車速: 希望最快在 10kmh 之上 (起碼快過人行既一倍以上, 唔好再悶親個仔), 最好可以用個控 set 到有需要時 max 低於 5 kmh (唔係用黎爬石, 只係想限住車速比個仔學玩)
3) 可以上到 30度左右既斜坡
4) 可以在沙灘上行走
5) 可以非平路上行走 (行山既石地, 有唔少細石, 可應付落差一吋左右就夠了)
6) 可以好似片中咁落樓梯就最好喇. (optional)
7) 希望可以改成防水 (optional)

由於想自己試下砌車, 多了解內部既結構, 除非無選擇, 暫時唔想考慮 RTR.

唔知大家有無乜野好車可以介紹下? (成 set 野連控連埋電子野, 大約預算 2000 元左右)
(基於種種原因, lunchbox雖然係最好既選擇, 但由於太大, 不會考慮了. 希望大家可以明白, 放過小弟, 不用推介 lunch box 了.)

之前有 c 兄提過 buggy, wildboar, mb4, 唔知呢 d 車有無分開買車的?  因為我見 wildboar 同 mb4 好似都係 RTR.

遙控方面, 諗住買 2PL 2.4g.  唔知大家覺得好唔好?
唔知除左遙控之外, 仲有乜野要買?  電變, 摩打, servo 係咪跟車會有, 定係要再配的?

唔好意思, 問題多多, 但因為上次黑店既教訓, 今次想每樣都問清楚先.  希望唔會再後悔.  而且, 呢部之後, 相信短期內唔容易再批准我買多部了.  希望大家多多幫忙.

(P.S.  由於我見越野區好似多數講大車, 唔知應該在 18 仔問定係越野區問好, 諗住買越野車都係放呢區先.  如果放錯位, 請見諒.)
WallaceNg 發表於 2009-10-12 02:54:52 | 只看該作者
你部慢爬黎架喎做咩行咁快啊~
KalvinChan 發表於 2009-10-12 07:13:46 | 只看該作者
2PL 2.4g about $700
$2000-$700 = $1300
about $1000 can buy kyosho 1/16 XXXXXXX
$1300-$1000=$300
$300 buy 電 or motor lu
 樓主| Super169 發表於 2009-10-12 09:19:30 | 只看該作者

哈哈..我地都唔識玩既, 只係當玩具買比個仔.
佢想點玩就點玩, 最緊要佢玩得開心.  當初佢想睇下可唔可以落樓梯, 我地咪比佢試囉.

而且, 我地都試左好多次, 落樓梯慢速會好易反車, 只要定住向下直衝, 反車既機會比較低.
 樓主| Super169 發表於 2009-10-12 09:24:56 | 只看該作者
2PL 2.4g about $700
$2000-$700 = $1300
about $1000 can buy kyosho 1/16 XXXXXXX
$1300-$1000=$300
$300 buy 電 or motor lu
KalvinChan 發表於 2009-10-12 07:13

唔該哂 c 兄既意見, 不過我唔係好明.
c 兄既意思, 即係我既 budget 夠唔夠呢?
kyosho 1/16 xxxxxxx <- 即係乜野車?  
唔知 Kyosho 同 Tamiya 邊間既 parts 在香港易配 d?

我手上有兩舊 7.2v 既電, 唔知可唔可以 share 黎用?  尋日玩舊 1100 都夠我由山頂玩到去沙灘再玩一排.

p.s. 2pl 2.4g 700 邊度有得買? 我見 kws 最平都 780.
jeffip97 發表於 2009-10-12 10:00:05 | 只看該作者
TAMIYA spare parts are very easy to buy, kyosho is a bit hard
KalvinChan 發表於 2009-10-12 10:31:10 | 只看該作者
唔該哂 c 兄既意見, 不過我唔係好明.
c 兄既意思, 即係我既 budget 夠唔夠呢?
kyosho 1/16 xxxxxxx
Super169 發表於 2009-10-12 09:24

2pl 2.4 極速 , 好似 under $700
 樓主| Super169 發表於 2009-10-12 10:38:06 | 只看該作者
KalvinChan 發表於 2009-10-12 10:31

唔該哂 c 兄, 今晚去睇下先.
唔知有無乜野車款可以推介一下?
頭先睇左 TLT-1 段片, 我見部車都好快下, 唔似慢爬.  但佢個款似係爬石既.
KalvinChan 發表於 2009-10-12 10:46:27 | 只看該作者
唔該哂 c 兄, 今晚去睇下先.
唔知有無乜野車款可以推介一下?
頭先睇左 TLT-1 段片, 我見部車都好快下, 唔似慢爬.  但佢個款似係爬石既.
Super169 發表於 2009-10-12 10:38

TLT-1 可以改 , 幾好 ka
gimsink 發表於 2009-10-12 12:10:39 | 只看該作者
I am suprise you need you wife to approve buying a RC car ?????
 樓主| Super169 發表於 2009-10-12 12:27:43 | 只看該作者
I am suprise you need you wife to approve buying a RC car ?????
gimsink 發表於 2009-10-12 12:10

一家人相處, 都要互相尊重既.
要比錢買野唔係問題, 我換電腦換電話都唔會支會佢.
不過, 比個仔玩既玩具, 有要有點控制, 佢成日話我買玩具太縱個仔了.  
已經因為唔同既原因 (第一部太快, 第二部落街玩唔到), 買左三部了, 而且再買既呢 d 車亦都唔係細盒.
我買當然唔係問題, 買完番黎佢肯定會"娥".  最怕係買完番黎個仔唔多玩, 又多一件大垃圾, 肯定有排"娥".
為免麻煩, 都係大家有左共識至買會好 d.
 樓主| Super169 發表於 2009-10-12 12:31:28 | 只看該作者
TLT-1 可以改 , 幾好 ka
KalvinChan 發表於 2009-10-12 10:46

我只係在偉高見過, 係 RTR packing, max climber 同埋 rock buster.
一部 1200 有找, 只一部 17xx, 不過唔記得左邊部打邊部幾錢.

聽個名, 兩部都係爬野既, 唔知邊部會快 d.
同埋, 唔知邊度可以搵到模型自己砌.

今晚再去 kws 搵下, 格下價先.   唔知除左 kws, 仲有邊度多車睇, 我住港島東既, 附近唔知有無?
rcray 發表於 2009-10-12 13:46:39 | 只看該作者
之前個post d 大家已經教左你點玩最好.
why ask the same question again?
jypepe 發表於 2009-10-12 14:09:31 | 只看該作者
唔緊要啦, 樓主都係心急想知多D, 快D買架車同個仔玩O者~
不過, 又好難急得黎, 好多野都要玩上手先知係點

講番車仔
...樓主可以慢慢睇下D舊POST, 了解下唔同RC種類, 性能, 價格...等等
始終你個要求...平, 多功能, SIZE 細....有時好難共存......
可能好多版友睇完都唔知點答你...
不過唔緊要, RC也是值得花時間學O既玩意
gimsink 發表於 2009-10-12 14:36:59 | 只看該作者
I think Losi 1/18 Mini-LST RTR is the best choice, around HK1300, if you have HK$2000 budget, buy a multi-charger (for future upgrade) and one more battery pack, that's it...and have fun !
 樓主| Super169 發表於 2009-10-12 14:53:52 | 只看該作者
之前個post d 大家已經教左你點玩最好.
why ask the same question again?
rcray 發表於 2009-10-12 13:46

唔好意思, 因為之前大家都係 focus lunch box 為主, 而我真係唔會考慮了.
而大家亦都唔贊成我改舊果部, 所以我亦決定另買一部.
加上我想分開再講下我既要求, 而 budget 亦比之前提高左 1000, 睇下有無合適既車.  
最後就係好似 jypepe 講, 我真係幾心急, 開個新post 諗住大家易睇到我最後既要求, 可以比到意見我.
所以再開左一個 post....希望大家見諒.
 樓主| Super169 發表於 2009-10-12 14:58:25 | 只看該作者
唔緊要啦, 樓主都係心急想知多D, 快D買架車同個仔玩O者~
不過, 又好難急得黎, 好多野都要玩上手先知係點

講番車仔
...樓主可以慢慢睇下D舊POST, 了解下唔同RC種類, 性能, 價格...等等
始終你個要求...平, 多功 ...
jypepe 發表於 2009-10-12 14:09

我已經不斷刨緊 d 舊文, 同埋睇緊幾個大牌子既網站搵車.
當然, 經過上次既教訓, 絕對唔敢再隨便出手.
今晚會去 kws  睇下有乜野車係 available 既, 睇完會再 post 上黎問下大家意見至出手.

另外, 唔知有無邊度可以睇下 d  零件既介紹.  我睇電子技術板同精華區, 多數既 post 都係預左大家知道每年野點用去比較 (可惜有 d 野我連佢有乜用都未知), 我想搵下有無最基本既野可以睇 (如果無既, 唔知有無書可以介紹我睇.)
 樓主| Super169 發表於 2009-10-12 15:02:55 | 只看該作者
15# gimsink

Thanks for your advice.
我剛剛都係去左 LOSI 個網頁刨緊, 佢有比較多 1/18 既選擇.  但係睇介紹我真係唔多知佢既性能會係點(可能我太多野唔識了).  charger 已經買左個 imax 既 B6AC,  所以應該唔駛再買了.

頭先睇左一輪, 幾鐘意部 MINI-LST2 , 不過唔知佢會唔會又係慢車, dual motor 唔知會唔會快好多.  $219 即係 1800 有找 (唔知香港幾錢), 都可以接受.  不過, 就變左係 RTR, 無得自己砌.
superx 發表於 2009-10-12 15:24:22 | 只看該作者
KalvinChan 發表於 2009-10-12 10:31

I bought there at $680, very good price
gimsink 發表於 2009-10-12 16:32:40 | 只看該作者
Mini LST, fast enough to run, big wheel enough for rough road, dual motor doesn't mean faster but will give higher torque for rough or small rock road.
Go to rcmart la, US$169 = HK$1300 (Maybe KWS will be cheaper). If you already have charger, then just buy one extra battery, still have HK$400-500 for BL upgrade, haha !!