RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Super169
打印 上一主題 下一主題
收起左側

可以準備砌車了

gimsink 發表於 2009-10-13 10:03:31 | 只看該作者
close loop questioning...all ching give all possible advise...then you come back to start point, backpack small la, fast or slow la, clamb rock la....then chings explain again...then back to start point, backpack small la, fast or slow la, clamb rock la....then all helpful chings explain again and again....the back to start point, backpack small la......negative feedback pure class B power amplifier....
my advise is : RTR = MiniLST, DIY = lunch box. Just buy it if you have the mind to do it.
 樓主| Super169 發表於 2009-10-13 11:02:54 | 只看該作者

真係好多次大家既 comment.  

我個仔既常規運動, 一向由老婆安排, 家陣已經好足夠了, 再加比佢我怕佢頂唔順.
我係比較貪玩既人, 而且我主張遊戲中學習, 所以諗住買部遙控車比佢玩 (遙控車可以訓練一個人既操控技術, 專注 同埋 反應, 如果佢肯砌車, 仲可以學到好多野, 我覺得玩車幾健康既).

gimsink 兄講得無錯, 我真係覺得自己 loop 死左, 唔知點攪好.
又唔可以話原地踏步既, 起碼已經收細左個選擇範圍.  
對於 c 兄黎講, 可能我問既野都好多餘, 但對於我黎講, 真係慢慢知多左好多野.  我初時真係以為好易搵到 kit 既 18 仔的, 所以一開始就唔諗 lunchbox.

家陣正如 gimsink 兄講, 基本上我得番兩個可能.  
RTR = Mini LST, DIY = Lunch box.

最後既決定, 就要我自己因應自己既需求去諗了.
gimsink 發表於 2009-10-13 11:27:48 | 只看該作者
honestly, ask more before doing is not bad, especially all chings here is so helpful, I also asked many question and even my questionis sometimes quite "stupid" many chings still willing to teach me....but if you afraid of this and afraid of that, then you will know something but never learn something, say you know BL9T is fast but you don't know how fast unless you buy and use it.
Buy Lunchbox la, have original ESC + white pig, slower speed for youy boy.....and buy BL9T to boom it and upgrade to AE later, haha!!
 樓主| Super169 發表於 2009-10-13 11:42:47 | 只看該作者
thanks for your advice.  我家陣都係偏向 lunchbox 多, 因為真係想學下砌車. kit 已經無選擇.
想問多個 stupid question....BL9T 係咪快 d 既摩打?  AE 又係乜黎既?  
(如果我家陣識黎都無用既話, 或者遲 d 我買左再教我吧)

或者我想 sum up 番我要買既野 (就當買 lunchbox 喇, 費時煩了):
1) lunchbox 模型 (with ESC 好似見 550)
2) ball bearing (唔知幾錢)
3) BL9T (係咪即係摩打?)
4) Futaba 2PL 2.4g (around 700)
(其實我唔知 2.4g 係咪真係好好多, 因為我見有人放 3ch FM 既都係幾舊水, 同樣既錢, 多個 ch 用黎 control 開燈 or 其他野, 唔知會唔會仲好.)
唔知仲有乜野要買, 之前睇 post 見人話佢既避震唔掂, 可能要換, 同埋可以加內軚或者海棉, 唔知對落樓梯有無幫助.  摩打既齒輪係咪 fix 左, 定係可以轉的?

今晚再去睇睇....可能出埋手都唔定 (費事夜長尿多了, 諗得多都好煩......傷身)
gimsink 發表於 2009-10-13 12:53:20 | 只看該作者
BL9T = No need to buy now, forget about this now.
AE = Team Associated, also forget about this now.
Later when you want to upgrade to much better gear, then ask again la.

Bearing...forget about this now....
Suspension....firget about this now....
First car, no need to spend too much money, standard parts out of box is enough.....later when you are interesting in RC, then buy upgrade parts la !
 樓主| Super169 發表於 2009-10-13 15:14:27 | 只看該作者
thanks a lot!
咁即係我買左盒車, 再買個控, 砌完就玩得?

我本身有2舊 7.2v 電, 係綠色插頭 (一圓一方既插), 唔知 lunch box 跟黎個插係咪一樣, 我駛唔駛改?
不過, 我估一晚都砌唔完, 買左番黎再睇下第日再買都得.
推車 發表於 2009-10-13 15:30:58 | 只看該作者
上去youTube大把片參考

飯盒一買番黎砌完就係咁
http://www.youtube.com/watch?v=lHPNcFzS-Ko&feature=related
 樓主| Super169 發表於 2009-10-13 15:51:28 | 只看該作者

唔該哂先, 其實我之前都睇左唔少呢部車既片, 柴灣 1-3 都睇過, 對呢部車既性能我絕無懷疑 (除左落樓梯會唔會散 )

不過, 我唔知個 packing 本身包 d 乜, 所以唔知同時要買乜.  如果問店員....我怕又比人老點我買埋 d 垃圾, 所以想問清楚先.
gimsink 發表於 2009-10-13 16:44:57 | 只看該作者
Car box including ESC + white pig, you need to buy Radio and battery only, you already have charger...+ painting stuff, spray or brush paint oil etc...if youw ant to make your own style shell
rcray 發表於 2009-10-13 16:57:45 | 只看該作者
time wasting.
 樓主| Super169 發表於 2009-10-13 17:48:36 | 只看該作者

52# rcray

我都知道自己無乜 idea, 只係不斷去問人, 不斷有新發現, 不斷左右決定, 一直都未有定案, 可能真係好浪費時間.
但係...大約一個多星期前, 我就係因為唔想浪費時間去再問人, 想買就去買, 第一次行 kws 就買左部車. 結果......為左一個唔浪費時間既決定, 就浪費左更加時間去諗辦法補救.

我明白你指既 time wasting, 應該唔係指浪費我自己既時間, 而係浪費左大家的時間吧.
而且最後既決定, 可能同家陣我不斷追問既野無關 (我都同時考慮緊18仔區既建議, 如果唔係買 lunch box 既, 問問埋埋都無意思).  但係有 d 野唔問清楚, 到買完至發覺有問題, 遲下又再上黎問點補救, 我怕仲更加浪費時間.  就好似當初我想改部舊車, 如果唔係上黎問下, 而大家好耐心咁講比我聽點解唔值得去試, 可能我真係會去番間黑店, 再比錢改車...結果只係浪費左金錢同時間.

不過, 我真係好感謝大家不斷對我既支持, 同埋提供意見比我.  雖然我仲係好多野都唔識, 起碼對自己想買既野有多左認識.  我唔敢講話一定唔會再買錯, 但起碼我相信再錯既機會應該少左好多.
smok 發表於 2009-10-13 17:54:29 | 只看該作者
53# Super169

咁又唔好話人黑店, 人地可能當時SALE符合你要GE野, 你又覺得OK你先會買姐
pp123nn 發表於 2009-10-13 18:01:14 | 只看該作者
Super169 C兄.
最想買什麼功能車呀.
 樓主| Super169 發表於 2009-10-13 18:10:10 | 只看該作者
53# Super169

咁又唔好話人黑店, 人地可能當時SALE符合你要GE野, 你又覺得OK你先會買姐
smok 發表於 2009-10-13 17:54

我話佢黑店既原因, 絕對唔係因為買錯左部車, 之前都講過, 車係我自己選既.
問題係佢 D 野既價錢, 同埋佢不斷"好好人"咁比"優惠價"去 sell 我買野, 仲講埋 d 好無厘頭既大話老點我  (我話佢舊 2800 mah 仲弱過舊 1100mah,  你估佢點答我?  你知道都會覺得好笑, 只係我無當場同佢嘈, 唔出聲走人.)  有好多地方我已經唔想提, 所以一直無 post 出黎.
edmondhk 發表於 2009-10-13 18:13:18 | 只看該作者
電要再買,佢同番正常1:10用既7.2v電
不過作為一個細路(我係到都應該算細)
最好比2段片你小朋友睇,睇佢鐘意邊部既玩法多d
比多小小自由(讀書外)佢,可能咁仲會有興趣玩,不過小心佢中毒,
玩rc要唔小投資
anyway,點都好過佢打機
 樓主| Super169 發表於 2009-10-13 18:27:33 | 只看該作者
Super169 C兄.
最想買什麼功能車呀.
pp123nn 發表於 2009-10-13 18:01

我既要求都幾多, 同埋自己都認為有點亂, 不過, 有時因應現實情況會修定下.

呢個係我當初諗住再砌車時, 嘗試列出既要求  - 如果有得選擇, 唔會考慮 RTR
(希望唔好笑我, 我只係一心諗自己想要乜, 唔知存唔存在的, 理想可能不符現實的)
1) 車身長絕不超過 32cm
2) 車速: 希望最快在 10kmh 之上 (起碼快過人行既一倍以上, 唔好再悶親個仔), 最好可以用個控 set 到有需要時 max 低於 5 kmh (唔係用黎爬石, 只係想限住車速比個仔學玩)
3) 可以上到 30度左右既斜坡
4) 可以在沙灘上行走
5) 可以非平路上行走 (行山既石地, 有唔少細石, 可應付落差一吋左右就夠了)
6) 可以好似片中咁落樓梯就最好喇. (optional)
7) 希望可以改成防水 (optional)

最後兩項得就最好, 唔係必需.
budget 係 2000 連 2PL 2.4g 既控 (即係部車約 1300)

尋日行左一次 kws 搵車, 結果發現....理想只可以係理想.  但亦發現好多係多餘既 (例如, 只要唔係慢爬, 好似大多數 1/18 都唔止 10kmh).

所以尋晚嘗試修改自己既要求,
(1) 放棄車長既要求, 可以選擇 Lunch box
(2) 放棄 kit 既要求, 可以選擇 LOSI mini LST2
(3) 18仔區剛有 c 兄提出 M18T pro, 仲研究緊, 可能要改大 budget

我明白自己咁樣選車, 真係好浪費自己同大家既時間.  不過, 經過上次買錯車既事件, 我唔想再犯, 所以只好不斷發問, 麻煩大家.  今次買完, 幾個月內肯定唔會再買了, 再錯就真係無得補救.

本來論性能, lunch box 真係不二之選, 而且價錢都好吸引.  但係帶兩部車行山, 部車既 size 又唔可以話完全唔考慮的.

今晚再去 KWS 行多次, 睇下會唔會有新發現.
platolau 發表於 2009-10-13 18:53:56 | 只看該作者
今日帶個仔第二次行山放車, 個仔玩落樓梯時玩得開心, 雖然間中仲會反下車, 不過佢開始認真睇住部車黎玩了, 開始有點興趣.
http://www.youtube.com/watch?v=KA8VaaNf4ew

我成機同老婆提出砌多部快 d 既陪佢玩, 結 ...
Super169 發表於 2009-10-12 02:01

TRAXXAS 1/16 THE GRAET CAR
gimsink 發表於 2009-10-13 21:24:29 | 只看該作者
all ching
no need to reply this post la.....really waste of time....I will stop here !!
edmondhk 發表於 2009-10-13 21:28:09 | 只看該作者
all ching
no need to reply this post la.....really waste of time....I will stop here !!
gimsink 發表於 2009-10-13 21:24

咁又唔好咁講
你自己未做過新手,未試過想入門唔知點入好咩
他朝君體也相同
pp123nn 發表於 2009-10-13 21:29:26 | 只看該作者

58# Super169

2000蚊.怕吾夠喎.
1300.要有-ESC-摩打-車架.
ESC-摩打,已要花600左右.
車架$7舊水.(無物可買.).
另18仔$2000.夠哂玩.rtr去快捷或RCmart啦!