RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4186|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

如何清洗1/10th and 1/8th 批而又可以洗到9成9新甘神奇....

blee 發表於 2008-9-15 01:38:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Info from our US Racing Manager (RC Manufactory): Howard

如何清洗1/10th and 1/8th 批而又可以洗到9成新甘神奇....

警告: 吾可以俾細路仔點到,睇到同 smell 到, 因為係有高温同有化學成份...我 high 到小小都燒到扒街,真係吾可以俾細路仔攞到...玩還玩,安全至上.

信不信由你,好多廠車手次次比賽都好似用緊新批, 其實可以只係枝批好似新既一樣,但可能己用上三四場比賽,但次次都好似新既一樣, 典解呢? (無錯,大部份可能真你新既, 但如果真係無"筆直",甘邊樹俾枝新批你呢?)

以下"開心大發現"同大家泡製"炆批"........

材料一..........炆牛楠炆爐一大個,我呢一個 Wallmart 賣 US $9.99...好平. 吾想買就撻老婆或老媽子嗰個,但切記吾好番用來炆牛楠....吾係就大忍鑊. 我呢一個可以放兩三枝 1/10th pipe 同十個八個曲喉, 但 1/8th 就過頂, 要多做一個 step. 但係俾多 $10 USD,  可以買個大D而又可以放兩三枝 1/10th pipe 同兩三枝  1/8th pipe 而又過頂, 但係我 cheap....多做一個 step 抵d. So 買邊個 size 你自己諗....

登錄/註冊後可看大圖

材料二.......希望香港會有, Anti-Freeze.....水廂用既冷凍劑 = Coolant. Chicago 冬天好多時係零下幾十度, 一定要用 Anti Freeze....US West coast 有D地方都買吾到因為吾夠凍. 我呢隻係 100% straight Anti-freeze, 吾係 50/50 pre-mix....straight AF 話洗 pipe 效果"近"D.

登錄/註冊後可看大圖

材料三.........近幾年用過既批....我吾洗批既, 一來吾識二來 lazy....有成十枝八枝, 正!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

好, 開波....但係地方最好就吾係喺屋入面, 因為 1.高温 2.長時間去炆 3.有味-化學味. 大家自己諗掂佢. 放滿 Anti-Freeze, 落批, 落曲喉, 開爐....

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

我係喺車房炆...

登錄/註冊後可看大圖

我用中火炆八個鐘, 番工開爐去炆, 放工有得食. 想快? 用大火囉, 但小心會噴 Anti-freeze.

登錄/註冊後可看大圖

放工返到屋企, 成爐D Anti-freeze 由金黃色变成黑色, 果然"近". 呢個方法吾只洗到枝批既表面, 重洗埋入面, 原來枝批入面一樣甘黑. 攞起一枝睇, 吾使抹都洗左七成, 果然有效!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

最後清洗方法有三:

(1)....戴好手套, 攞起一枝批就用布去抹, 枝批重係超熱, 小心, 但係因為枝批重係熱, D Dirty Stuff 比凍左之後易抹.

(2)....攞起一枝批, 風乾或放入開水冲洗, 待凍後再用布抹, 好多黑色野都抹得到, 但無熱嗰時甘易抹 (但係都係好易).

(3)...turn off 炆爐, 待凍1-2 hours, 枝批應該变暖, 我覺得效果最好,但係要等,寂寞到夜森....

完成品..........真係一D油同黑色野都無. 如各位得閒得濟, 可以再重新同佢再磨光打臘, 甘就真係有做到9成9新.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

P.S.....以上資料係喺RcTech 同我一個 Mugen  Driver Ira Schutt 題供, 佢重用以上方法去洗 Engine Body (bearing must be removed) 同 Engine Heatsink, 但 Heatsink Color 有可能改变, 大家自己去諗試吾試, 批我就 show 哂你地睇....Good Luck Everyone.

chacha 發表於 2008-9-15 02:17:32 | 只看該作者
打邊爐
siriochow 發表於 2008-9-15 02:35:22 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

係唔係強鹼?因為很久以前我做飲食業時係有一D叫爐水既野係清黎烤爐同抽油煙機既層年油漬,之後我偷了小小返屋溝熱水同爐水係咁煲支pipe係咁出氣泡,之後新既一樣:loveliness

kambox808 發表於 2008-9-15 10:34:39 | 只看該作者

搞到今大振像

現在好先進La,去五金鋪買支強力除油劑浸5分钟就ok.
LWING 發表於 2008-9-15 10:41:34 | 只看該作者
我試過用藍威寶浸過夜都OK喎,
當然藍威寶吾好加咁多水啦.
gilbertmok 發表於 2008-9-15 12:21:06 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

利害!! pipe都囉黎炆......佩服!!!
chungtsai 發表於 2008-9-15 22:18:43 | 只看該作者
多謝好介紹!
t2l 發表於 2008-9-15 23:09:15 | 只看該作者
多謝分享
pui 發表於 2008-9-16 00:16:53 | 只看該作者
其實攞油車D電油黎抹咪得囉.方便好多喎
你個方法.批內膽洗唔洗到

Optima2003 發表於 2008-9-17 12:16:24 | 只看該作者
原帖由 siriochow 於 2008-9-15 02:35 發表
係唔係強鹼?因為很久以前我做飲食業時係有一D叫爐水既野係清黎烤爐同抽油煙機既層年油漬,之後我偷了小小返屋溝熱水同爐水係咁煲支pipe係咁出氣泡,之後新既一樣:loveliness

Anti-Freeze 係汽車水廂入面用嘅...HK 可能末必有.
Optima2003 發表於 2008-9-17 12:19:34 | 只看該作者
原帖由 kambox808 於 2008-9-15 10:34 發表
現在好先進La,去五金鋪買支強力除油劑浸5分钟就ok.

可能得, 但我試過, 只係去到5成, 浸一日都去吾到, 我有幾 set 批係兩三年都無洗過, 但用我呢個放法就一定去到9成新
Optima2003 發表於 2008-9-17 12:22:36 | 只看該作者
原帖由 LWING 於 2008-9-15 10:41 發表
我試過用藍威寶浸過夜都OK喎,
當然藍威寶吾好加咁多水啦.

係....藍威寶喺ACO有人用一比三去洗, 玩完就放入藍威寶浸, 下星期玩車時就羅番起用水抹, 又係話有9成新, 但我呢度無藍威寶賣所以無得懶
Optima2003 發表於 2008-9-17 12:27:53 | 只看該作者
原帖由 pui 於 2008-9-16 00:16 發表
其實攞油車D電油黎抹咪得囉.方便好多喎
你個方法.批內膽洗唔洗到

你每玩一次而去用 nitro fuel 去抹一次就得, 你試下玩兩三日, 再吾理佢兩三日你試下抹吾抹得到? 一定吾得...
我個方法.批內膽都洗到但末必睇得到....藍咸宝都洗到, ACO 高手話一比三, 一份藍三份水, 可以洗六七次甘上下.
我個方法可以浸一年半載....
大b 發表於 2008-9-17 12:59:15 | 只看該作者
原帖由 Optima2003 於 2008-9-17 12:19 發表

可能得, 但我試過, 只係去到5成, 浸一日都去吾到, 我有幾 set 批係兩三年都無洗過, 但用我呢個放法就一定去到9成新

C hing: 請問你用乜方法去到9成新及乜牌子去污水?邊到可以買到?  thanks!
 樓主| blee 發表於 2008-9-17 13:32:50 | 只看該作者
原帖由 大b 於 2008-9-17 12:59 發表

C hing: 請問你用乜方法去到9成新及乜牌子去污水?邊到可以買到?  thanks!

C hing: 請睇第一個post.... 個post 係 Optima2003 兄寫啲, 係我轉載過嚟度啲   
Optima2003 發表於 2008-9-18 02:29:47 | 只看該作者
原帖由 大b 於 2008-9-17 12:59 發表

Yes, if you can get the pot and Anti-freeze and you have the SPACE to do it...try mine.

Otherwise, try 藍咸, ACO 高手話一比三, 一份藍咸三份水, 可以洗六七次甘上下. Again, I have not tried that...but approved by those who raced in HK @ ACO.
hitlau 發表於 2008-9-18 08:35:00 | 只看該作者
有无试下化油器清洗喷灌
pskyng 發表於 2008-9-18 11:20:06 | 只看該作者
請問若如紅聲pipe 咁有電度鏡面,會唔會蝕到變啞面呢.
Optima2003 發表於 2008-9-19 00:31:16 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-9-18 11:20 發表
請問若如紅聲pipe 咁有電度鏡面,會唔會蝕到變啞面呢.

One of the pipe I have is the 紅聲pipe 1/8th, 1.5 years, about 2 gallon usuage without cleaning. Use my methrod cleaned to 90% new...紅聲pipe電度面 after my methrod 唔會蝕到變啞面, you just need to POLISH it a little and back to the 鏡面. I didn't do it because I don't care and I am lazy.

Pipe on left is 紅聲 pipe

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
pskyng 發表於 2008-9-19 16:31:56 | 只看該作者
我昨晚用左"潔而亮" "廚房用" , 開小小水.  浸3-4個鐘.. 即時乾淨哂. .  不過外面"花左"冇左電度0既位就變灰色.