RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2346|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求指教FW-06之RUN-IN

任天九 發表於 2008-9-1 11:52:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
星期3打算買fw-06 + 16%油 + 海棉呔.
朋友仲題意買個雙星body, 會硬d保護d.
"台灣蠻好的引擎溫機指南"話要拆開引擎, 但我覺得我"自己 "SET車唔會比人地出廠好.....
帥兄們對FW-06RUN-IN有咩指引呢?
我既PLAN係:
1. 16%油冷磨
2. 16%油時快時慢跑下
3. 清潔, 收工

shanfung700 發表於 2008-9-1 12:43:12 | 只看該作者
我自己用以下程序, 可作參考下:
離地慢車富油一點友佢行2-3缸,每燒完一缸等副偈凍曬再燒第二缸, keep住60-70度, 跟住收D針落地行下停下, 每行完一缸後俾油多D行遠D再收1/12針......keep住70-80度否則要放D針...........直至個遮筒於室温下用手擰飛輪可以擰得過。多小缸油先夠?我自己就10缸8缸就算.........冇玩過D專業貴偈, 一般偈我都係禁玩暫時都冇意外發生

或者你要添多支温度計 仲有温機後check下火嘴&小弟不建議太多油去温機。

如有修正請指點
 樓主| 任天九 發表於 2008-9-1 12:58:57 | 只看該作者
THANKS SHANFUNG兄先!!!
温度計? 我有一支係吉PATPAT既 , 應該唔可以用吧!?
問下有無朋友可以班一支先, 仲有無咩要準備呢?
shanfung700 發表於 2008-9-2 00:32:06 | 只看該作者
都無喇, 如果用手拉就記住帶手勿
玩車托杉 發表於 2008-9-2 02:53:25 | 只看該作者
我個人認為fw-06原裝副計都係唔係點油,,,,一放落地行都可以了....
但你都可以溫下ge...
好多時06副機都會流油....係啤玲個到....其他都無咩問題....

以上只是個人意見...
 樓主| 任天九 發表於 2008-9-4 12:31:22 | 只看該作者
買咗 , 但未run , 快d到星期五啦
玩車托杉 發表於 2008-9-4 15:45:48 | 只看該作者
taky 發表於 2008-9-4 21:32:51 | 只看該作者
師兄會係邊玩車呢?
 樓主| 任天九 發表於 2008-9-4 22:38:18 | 只看該作者
原帖由 玩車托杉 於 2008-9-4 15:45 發表

聽日就係星期五了 ....c兄你買左幾錢牙?

$1870, 皇上皇門口
原帖由 taky 於 2008-9-4 15:45 發表

師兄會係邊玩車呢?

都打算四維去, 或者去三箱跟各位師兄學野! 大家見到架fw-06波子好慢請原諒

玩車托杉 發表於 2008-9-5 00:03:42 | 只看該作者
c兄有無興趣落橋底玩車牙....我都係玩fw-06..
 樓主| 任天九 發表於 2008-9-5 10:36:55 | 只看該作者
原帖由 玩車托杉 於 2008-9-5 00:03 發表
c兄有無興趣落橋底玩車牙....我都係玩fw-06..

橋底要d時間, 有牆同無牆分別太大, 信心問題......
玩車托杉 發表於 2008-9-5 12:11:03 | 只看該作者
原帖由 任天九 於 2008-9-5 10:36 發表

橋底要d時間, 有牆同無牆分別太大, 信心問題......

哦....有牆都係咁玩架姐...哈哈
 樓主| 任天九 發表於 2008-9-5 12:33:02 | 只看該作者
唔係"有牆都係咁玩", 係我只識亂咁玩
等我將油門同方向分到5-6level先啦, now只有大油, 細油, 無油, 左右更只有一個level......
有牆會死得好慘....
玩車托杉 發表於 2008-9-5 12:35:25 | 只看該作者
原帖由 任天九 於 2008-9-5 12:33 發表
唔係"有牆都係咁玩", 係我只識亂咁玩
等我將油門同方向分到5-6level先啦, now只有大油, 細油, 無油, 左右更只有一個level......
有牆會死得好慘....

哦...你係無check架地方玩係會玩懷手指架...
你玩玩下就會識分架啦...
 樓主| 任天九 發表於 2008-9-5 12:54:14 | 只看該作者
我都有要求自己走線咖, 不過成日出界之嗎. 等我煉熟d先啦, 我都相信會好玩好多
玩車托杉 發表於 2008-9-5 13:35:45 | 只看該作者
原帖由 任天九 於 2008-9-5 12:54 發表
我都有要求自己走線咖, 不過成日出界之嗎. 等我煉熟d先啦, 我都相信會好玩好多

你一開唔使咁心急....慢慢跟住條check走..你唔抄車就的架啦..唔使快..
我依加都係好慢架
 樓主| 任天九 發表於 2008-9-5 14:57:48 | 只看該作者
我覺得"慢慢跟住條check走" = 左住人地玩!
我發覺自己都幾"滕雞", 試過想車停, 但手就比盡油. 好在朋友炒左都唔怪我.
希望一個月可以好d, 有無sam可以係pc玩咖? 想開始時每日都玩, 早d熟練手感
玩車托杉 發表於 2008-9-5 19:52:44 | 只看該作者
原帖由 任天九 於 2008-9-5 14:57 發表
我覺得"慢慢跟住條check走" = 左住人地玩!
我發覺自己都幾"滕雞", 試過想車停, 但手就比盡油. 好在朋友炒左都唔怪我.
希望一個月可以好d, 有無sam可以係pc玩咖? 想開始時每日都玩, 早d熟練手感

有d c兄會就返你架...佢地會好小心咁過左你...
咁就係心急囉...你唔使理人地..只要自己二4到就可以了...
唔好念話快過人地..